Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Poloha kontaktů v zásuvce a vidlici


Document Actions
Článek
Dodržení polohy ochranného kontaktu v zásuvce a ve vidlici je důležité pro zajištění ochranného spojení. Ochranný kontakt v zásuvce přitom musí vždy odpovídat ochrannému kontaktu vidlice. Jak je zajištěna kontinuita ochranného spojení od zdroje k chráněnému zařízení? A jak se správně připojuje zásuvka? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 27.02.2015
reklama


Měření odporu ochranného vodiče u spotřebičů odpojených od sítě. Aby bylo ochranné spojení vždy zajištěno, dbá se zvlášť na dodržení polohy ochranného kontaktu v zásuvce a ve vidlici. Ochranný kontakt v zásuvce musí vždy odpovídat ochrannému kontaktu vidlice. (I když se splnění tohoto požadavku zdá samozřejmé, výsledky výchozích revizí elektrických instalací ukazují, že asi u jednoho procenta zásuvek je na ochranný kolík zásuvky připojena fáze.) Zásuvky se připojují tak, aby byl ochranný kolík nahoře, střední vodič připojen na pravou dutinku, fázový vodič na levou dutinku. Tomuto zapojení musí, zejména pokud se týká ochranného kontaktu, odpovídat i zapojení vidlice pohyblivého přívodu.

Nyní si zopakujme, jak vypadá připojení a propojení ochranného vodiče od zdroje až k chráněnému zařízení (přístroji, spotřebiči). Ochranný vodič je veden od uzemněného bodu zdroje až na ochranný kontakt do zásuvky. S ochranným kontaktem zásuvky (ochranným kolíkem) je spojen ochranný kontakt (ochranná zdířka) vidlice. Na něj je připojen ochranný vodič pohyblivého přívodu a ten je spojen s ochrannou svorkou připojeného elektrického zařízení. S touto ochranou svorkou jsou spojeny neživé části připojeného chráněného elektrického zařízení přístupné dotyku. Tak je zajištěna kontinuita ochranného spojení od zdroje k chráněnému zařízení.

    
Správné připojení pohyblivého                    Správné připojení pohyblivého
přívodu do zásuvky zapojené                       přívodu do zásuvky zapojené
podle dříve platné normy                         podle nyní platné normy
(ČSN 34 1010:1965)                                (ČSN 33 2000-4-46:2002) 


Zapojení vodičů na reálné zásuvce a vidlici

Více informací k tomuto tématu naleznete v knize
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933