Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Městská plynárna a elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (5.)


Document Actions
Článek
Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Víte jak vypadala elektrárna? A kde ji nyní ještě naleznete? Kdo elektrárnu spravoval?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.02.2002
reklama


 Podniky, uvedené v tomto článku byly dříve protokolovány jako dvě firmy: Městská plynárna Brno a Městská elektrárna Brno.K elektrárně patřila smetárna, podnik pro výrobu stavebních tvárnic a k plynárně továrna na koncentrovaný čpavek.

Obrázek elektrárny v roce 2002

Až do roku 1918 byly všechny tyto podniky pod společným správním výborem, který tvořil starosta města, jako předseda, oba jeho náměstkové a 7 členů zastupitelstva. Pro správu podniků byl zvolen plynárenský a elektrárenský správní výbor. V čele tohoto výboru byl jeden člen Poradního sboru vládního komisaře. V době prvního zastupitelstva, které vyšlo z voleb roku 1920, spravoval podniky odbor plynárenský, elektrárenský a vodárenský:Odbor však neměl žádné výkonné pravomoci, byl pouze poradním sborem rady a zastupitelstva. Podniky spravovala tedy vlastně městská rada. Poradním referentem byl přednosta X.referátu městské správy, ten připravoval s ředitelem program pro odbor, radu a zastupitelstvo a v odboru také referoval. Toto se však brzy ukázalo pro obchodní podniky málo pružným, a proto se zastupitelstvo v roce 1921 usneslo, aby obecní podniky spravovala direktoria za dozoru kontrol. Direktoria byla tříčlenná, kontroly rovněž tříčlenné. Podnik se z X. referátu vyloučily a osamostatnily se. Referát se přeměnil v referát statistický. toto opatření se brzy osvědčilo, zejména proto, že pravomoc direktorií byla dosti široká. Direktoria mohla v naléhavých případech činit opatření i nad rámec vytčené kompetence, musela však dodatečně o tom radu zpravit nebo v některých případech aspoň hospodářský odbor. Spolu s touto reorganizací správy bylo provedeno sloučení všech podniků pod jednu obchodní firmu. což se stalo roku 1922. Od té doby byly podniky protokolovány jako "Městská plynárna a elektrárna". Ale administrativně byly podniky sloučeny vlastně už roku 1920. 
V čele všech podniků byl až do roku 1919 jeden vrchní ředitel, plynárna a elektrárna měly po jednom řediteli technickém. Po odchodu všech tří z podniků byl postaven v čelo opět společný ředitel komerční a technický.
(Pokračování příště)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933