Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Pojmenování osob v elektrotechnice na Slovensku


Document Actions
Pojmenování osob v elektrotechnice na Slovensku
Kdo je na Slovensku osoba splňující požadavky elektrotechnika, má příslušnou odbornou praxi a jehož způsobilost byla ověřena oprávněnou osobou a vykonává samostatnou činnost v rozsahu osvědčení? Jaký je rozdíl mezi elektrotechnikem a samostatným elektrotechnikem? O kom se hovoří pokud slyšíme "elektrotechnik specialista"?
Komerční sdělení, ze dne: 17.12.2007
reklama

Kdo se účastní olomouckých odborných konferencí, pak mu neunikla přednáška Františka Grossmanna o slovenské vyhlášce č. 718/2002 Sb. k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti technických zařízení. Uvádíme krátkou pasáž, která by měla být všem známá ...

Obsluha technického zařízení
Obsluhovat technické zařízení může jen osoba odborně způsobilá, prokazatelně seznámená s požadavky bezpečnostních předpisů a vycvičena k obsluze zařízení. V případě el. zařízení smí poučení pracovníků provádět elektrotechnik, v případě zařízení nízkého napětí i poučený pracovník pověřený touto činností.

Oprava technického zařízení
Opravovat (rekonstruovat, montovat) technického zařízení do funkčního celku na místě jeho budoucího provozu může jen osoba starší 18 let, prokazatelně seznámená a prakticky zacvičená. Délku teoretické přípravy a praktického zácviku na opravy určují BT požadavky. Pro el. zařízení platí požadavky související s odbornou způsobilostí elektrotechnik, samostatný elektrotechnik nebo elektrotechnik pro řízení činností nebo provozu.

Odborná způsobilost pro činnost na EZ
a) poučený pracovník
b) elektrotechnik
c) samostatný elektrotechnik
d) elektrotechnik pro řízení činnosti nebo provozu
e) elektrotechnik specialista ( pro projektování nebo pro provádění odborných prohlídek a odborných zkoušek)

Rozsah činnosti, které mohou provádět určují BT požadavky.

Poučený pracovník
osoba bez el. vzdělání, která obsluhuje zařízení nebo v rozsahu činnosti byla prokazatelně poučena a vycvičená v poskytování první pomoci. Poučení může provést osoba s vyšší odbornou způsobilostí, v případě obsluhy zařízení nn i osoba poučená pověřená touto činností.

Elektrotechnik
osoba s odborným el. vzděláním, jehož způsobilost byla ověřena oprávněnou osobou. Vykonává činnost v rozsahu osvědčení.

Samostatný elektrotechnik
osoba splňující požadavky elektrotechnika, má příslušnou odbornou praxi a jehož způsobilost byla ověřena oprávněnou osobou. Vykonává samostatnou činnost v rozsahu osvědčení. Samostatný elektrotechnik může řídit činnost poučených pracovníků (neomezený počet) a nejvýše dvou elektrotechniků. Absolventi vysokých škol elektrotechnických studijních oborů , pracující ve vědeckých, výzkumných a vývojových ústavech v laboratořích škol všech stupňů se pro tuto činnost na svých pracovištích a po splnění požadované praxe považují za samostatné elektrotechniky. Ověření jejich odborné způsobilosti se nepožaduje.

Elektrotechnik pro řízení činností nebo řízení provozu
splňuje požadavky elektrotechnika, má požadovanou odbornou praxi a jeho způsobilost byla ověřená oprávněnou osobou. Zajišťuje činnost bez omezení počtu osob nebo řízení provozu elektrických zařízení v rozsahu osvědčení.

Elektrotechnik specialista –
- pro projektování nebo konstruování vyhrazeného elektrického zařízení
- pro provádění odborných prohlídek a odborných zkoušek vyhrazeného el. zařízení
– splňuje požadavky odborné způsobilosti elektrotechnika, má příslušnou odbornou praxi a její způsobilost byla ověřena Technickou inspekcí. Osvědčení vydává a odebírá Inspekce práce.

Elektrotechnik specialista smí samostatně vykonávat a řídit činnost na vyhrazeném elektrickém zařízení a vykonávat činnost zkušebního technika výrobce VTZ.

Zkoušky odborné způsobilosti

Oprávněná osoba (OPO)
vykonává zkoušky odborné způsobilosti elektrotechnika, samostatného elektrotechnika, elektrotechnika pro řízení činnosti nebo provozu a vydává osvědčení.

Technická inspekce(TI)
provádí zkoušky odborné způsobilosti elektrotechnika specialisty. Osvědčení vydává a odebírá orgán inspekce práce (NIP).

Škola s učebním oborem nebo studijním oborem elektrotechnického zaměření – pokud v rámci učebních osnov provádí i výuku v oblasti BOZP a TZ na elektrických zařízeních, školí zásady ochrany před úrazem el. proudem a poskytování první pomoci, může ověřovat odbornou způsobilost elektrotechnika jako součást závěrečných zkoušek a vydávat osvědčení.

Délka praxe
Do délky požadované praxe se započítává u
- elektrotechnika pro řízení činností a provozu a elektrotechnika specialisty pro vykonávání prohlídek a zkoušek doba provádění činnosti na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí.
- elektrotechnika specialistu pro projektování doba odpracovaná při projektování

Polovinu požadované praxe lze nahradit dvojnásobnou praxí na jiném druhu zařízení nebo při jiných činnostech na el. zařízeních . Pokud byla praxe přerušená na delší čas než tři roky, započte se pouze jednou polovinou praxe před přerušením. Odborná praxe pro získání odbornou způsobilost pro jednotlivé činnosti na el. zařízeních

E1 – el. zařízení bez omezení napětí vč. hromosvodů
E2 - el. zařízení do 1000 V vč. hromosvodů
E3 – hromosvody
E4 – el. stroje, přístroje, rozváděče
E5 – el. přípojky nn
A – objekty bez nebezpečí výbuchu
B – objekty s nebezpečím výbuchu
B1 – objekty s nebezpečím výbuchu jen v rozsahu zař. regulačních stanic plynu
C – objekty podléhající dozoru státní báňské správy
U - vyučen, ÚSO - úplné střední odborné, VŠ – vysoká škola (vše v elektrotechnickém oboru)

Sledujte semináře SOLID Teamu zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933