Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Podlahové rozvody OBO Bettermann


Document Actions
Podlahové rozvody OBO Bettermann
Současné stavební objekty vyžadují rozmanité způsoby uložení souvisejících technologických rozvodů, které stále častěji opouštění stěny a přesouvají se do všech dalších struktur stavebních objektů. Setkat se s nimi lze nad podhledem stejně jako v podlaze. U podlahových elektrických rozvodů se v praxi nejčastěji využívají kabelové úložné kanály zalité pod vrstvou mazaniny. Chcete se dozvědět více? Sledujte článek Jíří Buranta ze společnosti OBO Bettermann Praha.
Jiří Burant, ze dne: 9.09.2014


Podlahový systém

Při použití podlahových elektrických rozvodů nelze opomenout nutnost posuzovat je nejen z pohledu navazujících technologických zařízení, ale i v kontextu použitého stavebního řešení. Při výběru optimálního podlahového úložného systému je proto třeba vždy respektovat také mnoho neelektrických parametrů.

Obr. 1. Podlahový systém zalitý mazaninou OBO - EUK

V praxi jsou nejčastěji využívány kabelové úložné kanály zalité pod vrstvou mazaniny, ve které je přístup pouze k jednotlivým přípojným místům (obr. 1). Výběr nejvhodnějších provedení přístrojových vývodů (obr. 2), mechanicky i elektricky chránících jednotlivé skupiny přípojných míst uložené v podlaze, závisí především na předpokládané zátěži, druhu podlahové krytiny, způsobu její údržby a tloušťce podlahové mazaniny.


Obr. 2. Příklady přístrojových vývodů podlahových systémů OBO

Předností zalitých kanálů je úplné skrytí kabelových tras před všemožnými účinky běžného provozu v uvažovaném prostoru. Nevýhodu představuje nutnost kabely protahovat skrz skrytě uložené kabelové kanály nebo trubky.


Obr. 3. Otevřený kanálový systém OBO - OKA

Při velkých objemech kabeláže nebo při požadavku na častější změny v jejím uspořádání své uplatnění nacházejí systémy otevřených kanálů uložených v mazanině (obr. 3). Jejich krycí víka kopírují pochozí úroveň podlahy, takže je lze kdykoliv dodatečně sejmout. Kabely se do nich ukládají shora, bez zdlouhavého protahování. 


Obr. 4. Přístrojové vývody a rozdělovací jednotky OBO v dvojité podlaze

Na mnoha stavbách je možné se setkat také s dvojitými nebo dutými podlahami. V jejich případě lze přístrojové vývody podlahových rozvodů vsadit přímo do otvorů v pochozích panelech. Kabely se zde zpravidla ukládají těsně nad nosnou strukturu podlahy, tedy do prostoru mezi nosným podlahovým betonem a pochozími panely dvojité, popř. duté podlahy, převážně do lehkých plechových nebo mřížových kabelových žlabů. Ve dvojitých podlahách je stále častější i využití rozdělovačích jednotek s napojením výstupů konektorovými spoji. Přednosti tohoto řešení se uplatní především při požadované velké variabilitě elektrických rozvodů (obr. 4).


Obr. 5. Podlahový systém OBO - AIK k montáži na podlahu

Nicméně invence architektů nezná mezí. U OBO jsou proto k dispozici i další specifická systémová řešení. Za příklad lze vzít ploché pochozí kanálové systémy k montáži na povrch podlahy (obr. 5), kanálové systémy k zalití do nosné struktury podlahy nebo speciální kanálové systémy pro malou tloušťku povrchové mazaniny (obr. 6).


Obr. 6. Přístrojový systém OBO pro tenké vrstvy mazaniny

Přístrojové vývody
Podobu přístrojových vývodů v první řadě ovlivňuje druh podlahové krytiny a způsob její údržby. K dispozici jsou řešení pro převážně suchou údržbu podlah krytých koberci, plovoucí, parketové nebo PVC povrchy podlah s vlhkou údržbou i řešení pro mokrou údržbu povrchů s dlaždicemi, kamennou dlažbou nebo epoxidovými povrchy.

Podle předpisů je za dostačující považována maximální přípustná zátěž přístrojového vývodu 150 kg. V kanceláři je to hodnota opravdu dostatečná, ale např. v autosalonu nikoliv, neboť zátěž kola přejíždějícího automobilu bude podstatně větší.

Totéž platí pro velké plochy hypermarketů nebo objektů infrastruktury se strojním čištěním podlah, popř. výměnou světelných zdrojů pomocí pojízdných zvedacích mechanismů. Při použití běžných přístrojových vývodů pro administrativní prostory u takovýchto aplikací často praská dlažba nebo jiné křehké podlahové krytiny ve výplni víka přístrojového vývodu. Přesvědčit se o tom ostatně lze na podlaze mnoha domácích obchodů.


Obr. 7. Vývod pro zátěže do 2t v podlaze autosalonu

Řešení je přitom celkem snadné. Stačí použít odpovídající přístrojové vývody se zesílenou konstrukcí a řádně je ukotvit do konstrukčních vrstev podlahy (obr. 7). Víko i tubus z tohoto obrázku jsou opatřeny pryžovým těsněním, takže je lze v uzavřeném stavu bez problémů zahrnout do ploch s mokrou strojní údržbou podlahy.


Obr. 8. Kompaktní přístrojové jednotky UDHome

Odlišné použití má přístrojový vývod UDHome z obr. 8. Je určen k přímému zabetonování do povrchové vrstvy podlahové mazaniny a osazuje se do podlah s plovoucí krytinou, klasickými parketami apod. Součástí vývodu je i montážní krabice do podlahové mazaniny.


Obr. 9. Přístrojové sloupky a sloupy OBO

K realizaci výstupů podlahových rozvodů k pracovištím velkoprostorových kanceláří lze ovšem využít nejen samotné podlahové rozvody, ale také jejich kombinace s přístrojovými podlahovými sloupky nebo sloupy od podlahy do stropu; analogicky obr. 9. Přípojná místa je možné snadno přivést až do úrovně stolů, a zbavit se tak nepříjemných shluků kabelů na podlaze.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu Podlažních systémů OBO Bettermann
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933