Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Požární bezpečnost elektrických instalací


Document Actions
iniss72_2.jpg
První příručka v tomto oboru v ČR, poskytuje ucelený přehled o problematice požární odolnosti elektrických instalací. Jedná se o oblast, která se u nás v poslední době velice rychle rozvíjí, přestože praktických zkušeností z realizace takovýchto zařízení je dosud velmi málo. Přečtěte si anotaci. Knihu můžete tudy i objednat.
Jan Lojkásek, ze dne: 30.03.2004
reklama

Název: Požární bezpečnost elektrických instalací
Autoři: Ing. Jiří Burant, Ing. Lumír Brabec

Svazek 72, základní edice ELEKTRO
Cena: 189,- Kč, z toho DPH 5 % = 9,- Kč
Formát A5, 158 stran, 85 obrázků, 11 tabulek
ISBN 80-86230-33-3

Anotace:
Příručka, první v tomto oboru v ČR, poskytuje ucelený přehled o problematice požární odolnosti elektrických instalací. Jedná se o oblast, která se u nás v poslední době velice rychle rozvíjí, přestože praktických zkušeností z realizace takovýchto zařízení je dosud velmi málo. Tuto situaci navíc komplikuje i skutečnost, že pro zajištění požární bezpečnosti elektrických instalací není dosud vytvořena dostatečná opora v technických normách a předpisech.

Většina požadavků týkajících se požárně technických vlastností elektrotechnických výrobků proto vyplývá jen z ustanovení požárních právních předpisů či stavebních norem tzv. "Požárního kodexu" a nelze je tudíž dohledat v elektrotechnických předpisech a normách. Významná je v tomto ohledu i okolnost, že zaručení požární odolnosti výrobků a zařízení musí být prokázáno specializovanými požárními zkouškami a doloženo odpovídajícím certifikátem.
Všechny tyto skutečnosti vedly autory k tomu, aby se pokusili oblast požární odolnosti kabelových rozvodů a souvisejících zařízení zmapovat a předložit čtenáři pomůcku k usnadnění orientace v této, elektrotechnice poněkud odtažité problematice.
Proto je také v úvodu knihy zařazena obsáhlá kapitola týkající se požadavků právních a normativních předpisů platných v naší republice, která uvádí podrobný přehled požadavků na požárně technické vlastnosti kabelových rozvodů a jejich příslušenství.
Základem příručky však jsou kapitoly věnované problematice zachování funkčnosti elektrických kabelových systémů při požáru. Definují nutné podmínky pro zachování časově omezené funkce elektrických zařízení při požáru a objasňují příčiny náročnějších zkušebních postupů pro tyto systémy oproti zařízením používaných v běžných podmínkách. Jelikož se ale jedná o oblast, která není v ČR dosud zcela pokryta obecně platnými normami, uvádí publikace i specifikaci požadavků obecně používané německé normy DIN 4102 část 12 včetně srovnání se zkušebními postupy platnými pro tato zařízení v České republice.
Čtenář má možnost seznámit se s podrobnými podmínkami návrhu a realizace kabelových systémů se zachováním funkce při požáru, jejichž splnění zaručuje dosažení požadované funkční odolnosti. Na toto téma navazuje část věnovaná požárně odolným kabelovým kanálům a problematice přípojnicových rozvodů. Samostatný prostor je věnován také dalším zařízením souvisejícím s kabelovými rozvody a jejich požární bezpečností. Jedná se zejména o rozváděče, odbočné krabice a rozvodky, požární přepážky, resp. příčky a kabelové ucpávky.
Specifickou problematiku nosných systémů i všech dalších prvků elektrických rozvodů montovaných pevně do stavebních konstrukcí představují související požárně odolné kotvicí prvky. Z tohoto důvodu je samostatná kapitola věnována i nárokům na jejich vlastnosti a provedení.
V závěru knihy najde čtenář základní informace o požadavcích na projekční řešení, realizaci a revizi elektrických instalací se zaručenou požární odolností.
Příručka je určena zejména projektantům a pracovníkům montážních firem oboru elektro. Může však být vhodnou pomůckou i pro revizní techniky elektrických zařízení, investory a studenty středních odborných škol a elektrotechnických učilišť. Stejně tak může být užitečná pro projektanty stavebních celků nebo technologického vybavení budov.


Formát A5, 158 stran, 85 obrázků, 11 tabulek
ISBN 80-86230-33-3

Kniha je již vyprodána!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933