Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Projekt na zatrubkování?


Document Actions
Článek
Necháte si udělat projekt na zatrubkování novostavby? Ne? Já, ano!
Miroslav Minařík, ze dne: 19.09.2002
reklama

Projekt elektroinstalace na rodinný dům se dá nazvat jakousi "ojedinělostí". Proč? Prošel jsem si několik novostaveb rodinných domů a ptal jsem se kolik, koho stál projekt elektroinstalace.

 

Odpověď nebyla např. "co vás to zajímá, XY Kč, nebo nevím", ale překvapivě "projekt? K čemu?". Po té jsem kontaktoval své nejbližší známé projektanty elektro abych se zeptal, zda je to normální jev, nebo zda je to pouze shoda náhod.

Jaký druh instalace?
Při volbě druhu elektroinstalace jsme zvolili vedení v trubkách. Ne snad, že bych předpokládal výměnu měděných vodičů. Spíše pro rozvod datové sběrnice pro pozdější použití. Když k trubkách rozvodu nn ještě přidáte rozvod malé sítě PC, telefonů, TV a EZS, pak se může jednoduše něco zapomenout.

Projekt na zatrubkování?
Navštívil jsem několik firem, které se zabývají elektromontážemi. Samozřejmě jsem chtěl vědět za jaké peníze mi kdo elektroinstalaci provede. Protože nepovažuji zrovna náš dům za dům se standardními rozvody elektro, dal jsem si tu práci vše do podrobností rozepsat. Přes to všechno, se všem rozšiřovali zorničky při pohledu na předloženou dokumentaci. Nakonec mne dávný přítel upozornil, že při zatrubkování budu muset stejně být. Aby snad někdo, něco nespletl, či nezapomněl.

Kudy, co vést?
Tak si představte to množství trubek a zeď, která by měla všechno bezpečně skrýt. Když budeme uvažovat minimální vzdálenosti mezi jednotlivými vedeními, tak zjistíme, že musíme zeď pořádně rozsekat a stejně bude problém při zatahování vedení do trubek. Proto jsme sáhli po variantě rozvodů v podlaze a stropě.

Co mne vedlo ke schématu zatrubkování?
Samozřejmě pokud si chcete udělat nabídku na dodávku elektroinstalace, měli byste vědět co vlastně přesně chcete. Tedy projekt je jakousi nutností aby rozpočtář mohl spočítat materiál a všechny úkony, k nabídkové ceně. Po obdržení rozpisu, kde jsem zjistil, že ocenění průrazu stropu pro vedení stojí cca 900,-Kč a průraz zdí cca 250,-Kč, mne samozřejmě začalo zajímat, kolik takových otvorů se musí udělat. A vzhledem ke složitosti rozvodů jsem použil prázdné paré výkresu, kde jsem začal zanášet jednotlivá vedení trubek včetně rozměru a délky.

 Zrealizovanou instalaci přineseme v jiném článku. Pokud máte dotazy, či připomínky máte možnost reagovat níže v diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933