Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Typy domovních zásuvek ve světě.


Document Actions
Článek
Víte jak ošklivě vypadají domovní zásuvky některých zemí? Naše zásuvka s ochranným kolíkem je polarizovaný a konstrukčně dobře řešený systém. Proč se vracet ke staršímu a méně dokonalému systému Schuko systému?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.03.2002
reklama

Chtěli bychom navázat na dřívější články týkající se používaných zásuvek. Tedy konkrétně typu zásuvek. Se vstupem do Evropské Unie se otvírá problematika sjednocování. Sjednocování norem, předpisů, nařízení.... tak, aby v EU bylo jednodušší obchodování....
Z našeho elektrotechnického pohledu již známe tyto "porodní bolesti" a nazýváme je např. převzatou normou. Vůbec nemusíme chodit daleko, podívejme se na mezinárodní dohodu PECA, která ledacos řeší, ovšem je také velkým zdrojem nesrovnalostí.

Na mnoha seminářích se dozvíme různá stanoviska k používání systému Schuko zásuvek. Jedni řeknou, že pokud uvedená zásuvka je certifikována a mající označení CE je vše v pořádku. Druhá strana samozřejmě oprávněně poukazuje na naše předpisy a zvyklosti.
Podívejme se na několik druhů zásuvek, které se ve světě používají:

 

Provedení s kolíkem používá:
Česko, Slovensko, Polsko, Alžír, Lýbie,
Zair, Lucembursko, Portugalsko, Vietnam,
Francie a její bývalé kolonie
Belgie a její bývalé kolonie
Provedení Schuko, postranní ochranné kontakty
Používá:
Německo, Rakousko, Řecko, Španělsko, Rusko,
Chorvatsko
Provedení bez ochranného kontaktu, jak je z
konstrukce patrné, možnost zapojení spotřebiče
třídy I. není vyloučena.
Používá:
Finsko, Holandsko
Provedení s ochrannou zdířkou dole
Používá:
Dánsko
Provedení s ochrannou zdířkou dole s
nekulatým profilem
Používá:
Švýcarsko
Provedení s ochrannou zdířkou a roztečemi
pro jiné proudové zatížení
Používá:
Itálie, Řecko
Provedení s ochrannou zdířkou a plochými
kontakty ve vidlici
Používá:
Velká Británie a její bývalé kolonie
Provedení s ochrannou zdířkou a plochými
kontakty ve vidlici
Používá:
Spojené Státy, Kanada, Japonsko, Kuba,
Španělsko
Provedení s ochrannou zdířkou a plochými
kontakty ve vidlici
Používá:
Austrálie, Nový Zéland

Když to shrneme, jeden z nejrozšířenějších systémů je francouzsko/belgický, pak US systém je rozšířený v Americe, systém Schuko je především Evropa. Opět si neděláme nárok na úplnost, ba naopak, kdo má osobní zkušenost z některé země ať se ozve do redakce.
Tento článek se bude doplňovat podle aktuálně zjištěných stavů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933