Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PHXC: Plugtrab IQ - inteligentní systémová přepěťová ochrana (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.07.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PHXC: Plugtrab IQ - inteligentní systémová přepěťová ochrana


PHXC: Plugtrab IQ - inteligentní systémová přepěťová ochrana
Požadavek dostupnosti elektrických zařízení nelze oddiskutovat, ochrana před bleskem a opatření proti působení EMC řeší pouze část problému - pro obvody měření a regulace (MaR) je důležitá dobrá ochrana proti vlivům přepětí. Vzhledem k počtu signálů v projektech MaR musí být zařízení přepěťové ochrany schopna nejen splňovat požadavky na snadnou instalaci a rychlou opravitelnost, ale také spolehlivě plnit svou funkci. Na trh přichází skupina přepěťových ochran PLUGTRAB PT-IQ, která plní nové požadavky a úkoly.
Komerční sdělení, ze dne: 10.07.2014



Požadovanými vlastnostmi vyvolanými trendem k udržitelnosti výrobních procesů je rychlost detekce a opravitelnost přetíženého prvku přepěťové ochrany. Požadavek na inteligentní přepěťovou ochranu, která sama sleduje svůj provozní stav a řídicímu systému umožňuje dohled, vzniká současně s růstem automatizace a potřebou zefektivnit výrobu. Ve stále více odvětvích průmyslu je třeba snižovat počet výpadků, přerušení výroby a technologie vyžaduje omezování prostojů.

Pro větší náhled kliknout!

Skupina přepěťových ochran PLUGTRAB PT-IQ, nyní nově uvedená na trh, je odpovědí na všechny vzniklé otázky ohledně nových úkolů a požadavků.

Dohled nad provozním stavem s predikcí
Systémy ochrany před bleskem a přepětím mají v souladu se standardy umožnit přezkoušení stavu v předem zadaných intervalech. Svodiče přepětí jsou nedílnou částí takových systémů, podléhají tedy požadavku na pravidelné kontroly stavu a periodické revize. U svodičů přepětí v přívodech napájení je indikace provozního stavu považována za samozřejmost, ale ve většině ochran před přepětím pro měření a regulaci, telekomunikace a sběrnice taková funkce chybí. V systémech napájení je indikace snazší díky vestavěným teplotním pojistkám a zobrazení stavu pojistky mechanickým indikátorem (plus např. kontaktem dálkového hlášení). Hlídání teploty ochranného prvku, která při jeho poruše vzroste, je bráno jako běžná praxe.

V systémech MaR je situace jiná - při běžných napětích do 60V a proudů do 24mA lze těžko očekávat takový ohřev ochranného prvku, jenž by inicioval teplotní pojistku.

Proto společnost Phoenix Contact tuto cestu odmítla jako nevhodnou a u produktové skupiny PLUGTRAB PT-IQ zvolila inovační techniku: nepřetržitou kontrolu elektrických vlastností dílčích prvků každého svodiče, hrubé i jemné ochrany, a to po celou dobu provozu.

Výstup sledování je opticky převeden do tří úrovní - zelená LED indikuje provozní stav, žlutá kritický stav a červená přetížení prvku a nutnost jeho výměny. Třístavová indikace byla zvolena především pro zajištění trvalého spolehlivého provozu a ochrany obvodů MaR před vlivy přepětí.

Při použití výrobku řady PLUGTRAB PT-IQ nejenže je provozní technik informován o stavu každého prvku ochranného systému, ale do řídicího systému může být vyslán signál o potřebě údržby nebo výměny svodiče přepětí. Může tedy být vhodně naplánována údržba, a tudíž proveden další krok ke snížení provozních nákladů.

Pro větší náhled kliknout!

Snadná a bezchybná instalace
Elektronický dohled nad ochrannými prvky nijak neovlivňuje chráněné zařízení. Pro přehlednou instalaci je doporučeno vybavit jej samostatným malým zdrojem napájecího napětí 24V. Originální řešení, kdy jsou jednotlivé prvky propojeny sběrnicí umístěnou v prostoru nosné lišty, vylučuje potřebu můstkování vodičem mezi jednotlivými prvky a umožňuje využít obě patra ochran pro připojení signálů. Napájena je tedy pouze řídicí jednotka PT-IQ, která dále zajistí rozvod napájení a dohled nad podřízenými ochrannými prvky. K rozvodu napájení a dohledu je využívána pětipólová sběrnice v nosné liště. Prostřednictvím stejné sběrnice řídicí jednotka sbírá informace o stavu podřízených prvků. Další drátování a propojky již nejsou v systému PT-IQ zapotřebí.

Řídicí jednotka předává dvojicí plovoucích kontaktů do řídicího systému souhrnnou informaci o stavu (až 28, v případě ochran jiskrově bezpečných obvodů deset - pro zajištění kritéria jiskrové bezpečnosti) podřízených prvků. Díky nepřetržitému dohledu nad provozním stavem je technik neprodleně a podrobně informován o okamžitém stavu ochrany před přepětím. Přestože je možné za provozu přepínačem na řídicí jednotce vypnout zelené LED v podřízených prvcích, žluté a červené zůstávají v provozu a technik má okamžitý přehled o místě poruchy.

Koncept PLUGTRAB PT-IQ je založen na výměnnosti pro snadnou opravu nebo měření, bez přerušení spojitosti chráněného obvodu - hlavice je osazena na trvale propojené spoje. Hlavici ochranného prvku lze vyjmout nejen bez přerušení linky, ale navíc i beze změny impedance chráněného obvodu. Možnost zvolit šroubové nebo pružinové push-in svorky dále rozšiřuje nabídku.


Pro větší náhled kliknout!

Pružná systémová predikce
Při chránění binárních nebo komunikačních obvodů vzniká potřeba ochrany velkého množství vodičů. Požadavek lze řešit napojením až 28 podřízených jednotek najeden řadič, v libovolné kombinaci. To znamená pro 140 signálů možnost ochrany jediným řadičem a 28 podřízenými jednotkami, bez nutnosti pořizovat dodatečné indikační nebo měřicí přístroje.

Při řešení ochrany jiskrově bezpečných obvodů - bez omezení zón ohrožení - je nutné vzhledem k požadavkům norem omezit počet podřízených jednotek na deset.

Systém usnadňuje rozšíření a rozvoj bez přerušení dohledu a bez přerušení chráněných obvodů. To je možné díky sběrnici uložené v nosné liště a možnosti na tuto sběrnici osazovat jednotlivé moduly. Další možností je rozdělit podřízené prvky na více nosných lišt s prodloužením sběrnice kabeláží. Tak může jeden řadič obsluhovat více oddělených skupin signálů.

PLUGTRAB PT-IQ představuje celosvětově unikátní řešení systematické přepěťové ochrany. Nepřetržité sledování provozního systému je již běžné, pro záruku spolehlivého provozu je ale důležité znát také účinnost ochranných prvků. Phoenix Contact v produktech PLUGTRAB PT-IQ jako jediný výrobce tuto možnost provozovatelům a uživatelům systémů řízení nabízí.

Pro větší náhled kliknout!

Projektant, konstruktér a technik potřebují kvalitní a jednoduché zařízení, jež lze snadno instalovat a které kromě úspory prostoru poskytuje i komunikaci a inteligenci. Tyto požadavky se stále vyvíjejí a nabývají na významu, svodiče s vícestavovou signalizací stavu se stávají součástí běžných řešení. PLUGTRAB PT-IQ, opět jako jedinečný výrobek, může být instalován i v místech s rázy a vibracemi, a to až do nadmořské výšky 4000m.

Phoenix Contact svými výrobky PT-IQ uvádí na trh moderní systém ochrany před přepětím, který požadavky na současnou přepěťovou ochranu pro signály a sběrnice do důsledku splňuje.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si o tento aktuální
papírový katalog ochran proti přepětí Plugtrab
ZAŽÁDAT NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o. - Dornych 47, Brno - 542 213 401 - obchod@phoenixcontact.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.