Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PHXC: Spínané zdroje pro průmyslové aplikace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.01.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PHXC: Spínané zdroje pro průmyslové aplikace


PHXC: Spínané zdroje pro průmyslové aplikace
O tom, že v oblasti průmyslu jsou vyžadovány podstatně jiné zdroje napájení než v případě spotřebitelských zařízení, není pochyb. Navíc lepší standard napájecí zdroje signalizují zda napětí je či není. V případě Phoenix Contact máme k dispozici větší komfort. Pro zasvěcené praktiky v oblasti automatizace jde o logické vyústění předchozích technických požadavků. A nastavování takového zařízení již není mechanické pomocí šroubováku. Oč jde? To prozradil Jiří Prchal ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.01.2018



S Jiřím Prchalem budeme ve Phoenix Contactu mluvit o spínaných zdrojích do průmyslu.




Textový přepis rozhovoru:

E: Jakou máte představu o tom, co potřebujeme mít za správný spínaný zdroj v průmyslu. Jak byste je popsal, které funkce potřebujeme?
Jiří Prchal
Zákazníci v průmyslu hledají hlavně spolehlivé a výkonné zdroje. Oproti zákazníkům, které máme v domovních aplikacích, potřebují vyhodnocovat signály, protože údržba je dnes velký trend mít prediktivní údržbu, takže předtím než nastane porucha, je třeba řešit problém. S Průmyslem 4.0 dále potřebujete vědět hodně informací o svém systému. Potřebují stabilní zdroje, zdroje výkonné a spolehlivé.

E: Co se týká signalizace, tu má dnes kdejaké zařízení. Co je zvláštností u vás? Co znamená signalizace v podání Phoenix Contact?

Jiří Prchal
Máte pravdu, signalizace u zdrojů není nic nového. Většina zdrojů signalizuje přítomnost napětí, plus pokud se třeba dostane do přetížení. Což pro zákazníky může být hodnota, kterou potřebují nebo nepotřebují. Většinou je už pozdě, když zdroj signalizuje přetížení, nebo signalizuje že nefunguje, tak už stroj sám o sobě nejede, protože nemá napájení, takže my zákazníkům nabízíme signalizaci přizpůsobit si k jejich potřebám. Tzn., pokud mají 10A zdroj, svůj systém provozují na 6A a je pro ně důležitá hladina 6A, protože když se zanesou ventily, stoupá odběr, tak v momentě, kdy to přejde přes 6A, to je pro něj důležité. V ten moment je schopen naplánovat třeba servisní zásah předtím než stroj přestane fungovat.

E: Co se týká nastavení, respektive ovládání, já tam ty parametry nastavuji jak, předpokládám, že už šroubovákem to nebude.
Jiří Prchal
Nenene, nastavujete to přes NFC rozhraní. Je to rozhraní, které používají některé mobilní telefony a příslušenství dodáváme anténu, která je možná připojit na normální počítač přes USB.

E: Samozřejmě vypadá to jako velice sofistikované zařízení. Jak byste nám popsal toho, koho to zařízení bude zajímat?
Jiří Prchal
Zařízení bude zajímat všechny vývojáře nebo všechny, kteří dělají na spolehlivostních věcech, tam, kde hrozí velká ztráta peněz v případě, že stroj nefunguje. Ve většině to budou výrobci strojů, v procesním průmyslu, kde je ohrožení výbuchem, jsou to důležité aplikace, kdy dostanu, to co jsem říkal o signalizaci není jediná výhoda zdroje, můžete nastavovat spoustu dalších parametrů a pokud by byl pak zájem, předvedeme zákazníkům.

E: Myslíte si, že je vhodné jít do obchodu a koupit si to jako balík, nebo je lepší k vám volat, co byste doporučil zájemcům?
Jiří Prchal
Doporučil bych, aby nás kontaktovali, protože zdroj není vhodný pro každého, musím vědět co od zdroje chci a co mi přinese. Ať nás zákazníci kontaktují, rádi jim pomůžeme, vysvětlíme, jestli je to vhodný zdroj pro jejich aplikaci, pokud ne, najdeme jinou alternativu.



Všichni z praxe víme, že není zdroj jako zdroj, tak není signalizace jako signalizace. Proto se dívejte na naše novinky dál.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog napájecích zdrojů PHOENIX CONTACT
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o. - Dornych 47, Brno - 542 213 401 - obchod@phoenixcontact.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.