Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

PHXC: Se svorkami Push-In se moc neohřejete


Document Actions
PHXC: Se svorkami Push-In se moc neohřejete
Není vám jasné, proč se bavíme o ohřívání, když jde o zapojení vodičů do řadových svorek? Jde samozřejmě o úsporu času. A z pohledu elektromontéra také o pozornost. Push-in jednoznačně přivítají všichni, kteří pracují s elektrickým zařízením prakticky v terénu. Tato technologie má dnes mnoho zajímavých referencí, ale na prezentační výstavě není času na vyprávění příběhů. Malý demonstrativní kufřík jasně ukázal jak jednoduchá je pracnost versus čas zapojení vodičů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.03.2017

Pro snazší pochopení úspory času se na Push-in musíme dívat z jiného úhlu pohledu, než na zapojení tří vodičů v zásuvce. Představme si rozvodnu o stopadesáti rozvaděčových polí. Z každého "vylézají ohony prozvoněných" a označených vodičů k zapojení do svorkovnic. Přichází elektromontér, který před chvílí dokončil kabelovou spojku na dně jednoho energokanálu a má za úkol co nejdříve zapojit a zprovoznit obvody vyznačené v dokumentaci. Na hřebík věší svůj montážní zimní kabát (vaťák). Rozehřívá si zmrzlé ruce nad electrickým topením, které kupodivu není připojeno jinak, než přímo na šíny 400V ...

Montér usedá, nasazuje brýle na čtení a po kapsách hledá šroubovák. Magnety připevňuje schéma obvodů na dveře rozvaděče. Nejdříve povoluje všechny svorky ... a dál to mnozí již znají. Je rád, že je v teple a libuje si, že tu má dost práce. Tak v případě Pus-in svorek by se ani ohřát nestihl.


Na Soneparu 2016 jsme se s kamerou zastavili u expozice společnosti Phoenix Contact, kde se mohl každý z účastníků zúčastnit soutěže, která názorně ukazujem, v čem je technologie Push-in úžasná.
 


Petr Zajíček
Díváte se v podstatě na soutěžní kufřík, kde může každý z účastníků tady na veletrhu přijít a vyzkoušet si zapojit na čas 10 Push-in svorek a rozpojit je.

Elektrika.tv

V čem jsou svorky Push-in vyjímečné oproti standardním svorkám?

Petr Zajíček
Je jiná v tom, že je to pružina, ne tažná pružina, ale tlačná pružina. Proto můžete vodič bez jakéhokoliv nástroje zasunout do svorky a je pevně uchycen. Nemusíte používat žádný nástroj! Rychlá montáž, velká úspora času.

Elektrika.tv

Jaké zrychlení práce představují svorky Push-in v praxi?

Petr Zajíček

Tady si mohou zákazníci vyzkoušet, že bude trvat zhruba půl minuty zapojení a rozpojení deseti svorek a myslím, že deset šroubových svorek by trvalo možná 10x déle.



Popisovaná praxe elektromontéra se odehrála někdy před roke 1989 a za tu dobu se toho jistě mnoho změnilo. Ovšem běžné šroubové řadosvorky jsou stále používané.



Pokud ještě neznáte svorky Push-in od Phoenix Contact, pak neváhejte a
nechte si zaslat vzorek pro testování!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933