Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

PHOENIX CONTACT: Projekční software pro efektivní návrh rozvaděče


Document Actions
PHOENIX CONTACT: Projekční software pro efektivní návrh rozvaděče
Dobrý projekt elektrické instalace a zařízení je rozhodujícím faktorem úspěšného zhodnocení stejně pro instalace jako pro stavbu rozvaděčů. Proto se stává ohniskem dobrého projekčního software kromě dalších služeb i schopnost kvalitního zobrazení – nejlépe třírozměrného.
Edmund Pantůček, ze dne: 18.07.2006

Dobrý projekt elektrické instalace a zařízení je rozhodujícím faktorem úspěšného zhodnocení stejně pro instalace jako pro stavbu rozvaděčů. Proto se stává ohniskem dobrého projekčního software kromě dalších služeb i schopnost kvalitního zobrazení – nejlépe třírozměrného. Přezkoušení a prevence vnitřních kolizí před stavbou rozvaděče znamená další zajištění projektu. Navíc se zpřesňuje kusovník a podklady pro objednávku vylučují zbytečné vícenáklady. Projekční software CLIP PROJECT, výrobek společnosti Phoenix Contact, navíc umožní projekci rozvaděčů v přímé vazbě na standardní elektro CAD systémy. Spojitou výměnou dat mezi jednotlivými segmenty projektového řetězce přináší takové řešení další úspory pro výrobu.


Klik pro větší náhled.

Kromě efektivního systému CAE potřebuje projektant pro časově úspornou tvorbu standardizovaný nebo speciální systémové Elektro-CAE datové formáty, kdy data popisují použitelné produkty. Ve standardu prvků ECAD je požadován například údaj o počtu kontaktů, napětí, proudech, rozměrech jako základ pro volbu správného prvku. Běžně provádí výběr prvků projektant podle svých zkušeností a z dostupných technických materiálů výrobců. To představuje ztrátu času a možné omyly nebo nepřesnosti při stanovení výrobků. Možné zdržení představuje výběr vhodného příslušenství, často podle zadání odběratele – napájecí můstky, patice relé, můstky, specifické přepážky apod. A pokud toto příslušenství není v projektu určeno, znamená to další zátěž na výrobce – může dojít k posunům dodávek kvůli nepřesným kusovníkům a nejasnostem při realizaci projektu. Jiné důležité kriterium představují atesty a certifikáty – zákazník může požadovat například schválení ATEX nebo UL pro celek nebo jednotlivé prvky. Zajištění všech těchto požadavků může být časově náročné a nemusí být v průběhu projektu provedeno. Získání technických údajů pro projekt následně – výrobcem – již nedostačuje. Další parametr – splnění mechanických požadavků na přístroje a skříně rozvaděčů – by měl rovněž být součástí projektu. Na základě technických a provozních dat by měly být zjištěny možné kolize při stavbě rozvaděče a mělo by jim být předcházeno. Proto je důležité použití trojrozměrné simulace mechanické konstrukce při návrhu rozvaděčů a zařízení a požadavek na trojrozměrný projekt ze strany klienta se stává stále častějším. Proto i projektant potřebuje využívat aktuální a dostupný systém, který mu takové služby nabízí.


Klik pro větší náhled.

Moderní projekt tedy obsahuje elektrické i mechanické údaje o výrobcích. Roli hrají konstrukční i elektrické vzdálenosti mezi výrobky - například délky vedení a konfigurace přepěťových ochran k chráněnému zařízení, volba odpovídajících relé, výkonových parametrů přístrojů, zkratových poměrů a mechanických odstupů. Vhodný software pro projektanta by měl tyto údaje obsahovat. CLIP PROJECT poskytuje všechny nezbytné údaje již při výběru prvků rozvaděče. Takto získané údaje mohou být efektivně předány dalším systémům ECAD – například Eplanu – a následně zapracovány i do nadřazeného projektu. Samozřejmostí je výměna dat s Eplan, MS Word, MS Excel a plná integrace do prostředí Windows, včetně možnosti zobrazování specielních znaků. Výstup grafiky je možno provést vektorově nebo v pixelové grafice jako bitmapu. Jeden z výstupů programu je také možná objednávka konfekční osazené lišty podle vlastního návrhu projektanta.

Strategické partnerství mezi Phoenix Contact a Eplan Software & Service

Phoenix Contact, význačný výrobce prostředků pro automatizaci výrobních a technických procesů, a Eplan Software & Service, vedoucí společnost v oboru inženýrských výrobků, posílili své strategické partnerství. Pod mottem „Výkon ve dvojici“ budou všechny verze projekčního software Eplan dodávány společně s plánovacím programem Clip Project. Znamená to sestavu pro komplexní návrh osazených nosných lišt svornicemi, přepěťovou ochranou, zdroji, oddělovači převodníky stejně jako prostředky automatizace, včetně volby příslušenství a logického i fyzického ověření správnosti návrhu. Tato sestava představuje nabídku okamžitého a značného přínosu pro uživatele. Jde především o vyšší jakost, úsporu času, ale také vyšší bezpečnost projekční činnosti, tedy o zvýšení celkové produktivity projektanta.

Třetí rozměr projektu
Požadavky na kompaktní rozvaděče a dostatečný výkon současných počítačů vytvořily předpoklad propojení mezi elektrickým a mechanickým návrhem rozvaděčů. Software CLIP PROJECT poskytuje data návrhu k přímému exportu ve formátech DXF a STEP.


Klik pro větší náhled.

Projekt mechanické stavby včetně ověření na případné kolize je nedílnou službou tohoto programu, stejně jako automatické generování osazovacích plánů, kusovníků a podkladů pro objednávku prvků nebo osazených lišt. Výrobce nabízí ke stažení pravidelné inovace dat i vlastního programu, stejně jako 3D údaje o výrobcích ve formátech STEP, IGES nebo WRML tak, aby mohly být použity také v dalších 3D systémech pro návrh mechanické stavby rozvaděčů.

Automatické označování
Obdobný postup jako při projektu je zřejmý i při stavbě rozvaděče. Výrobce získá a zadává údaje pro popis vodičů, svorek a svorkovnic tak, aby mohly být zpracovány na plotru, tiskárně nebo popisovacích automatech. Často to představuje značný objem manuálních činností – získat a překontrolovat údaje z projektu, zadat a zpracovat do tvaru vhodného pro strojní zpracování znamená věnovat této činnosti desítky pracovních hodin. Podstatně vyšší efektivitu znamená přímý postup jednou vytvořených údajů z projektu přímo k tvorbě popisek.


Klik pro větší náhled.

Program CMS-Mark-WIN od společnosti PHOENIX CONTACT je schopen převzít data označování a popisů přímo ze systémů CAE. Znamená to usnadnění volby správných materiálů pro popisky a označení, ale především podstatné omezení podílu manuální práce a tím také možných omylů a chyb. Změny v rozvaděči nebo v zařízení jsou přenášeny oboustranným rozhraním do prostředí Eplan 5 / Eplan 21 nebo CLIP PROJECT. Také tímto způsobem mohou být redukovány náklady na projekt. Pro plynulý výstup dokumentace je nabízen výstup projektu ve formátech RTF a JPG. Program používá konkrétní údaje o materiálech a výrobcích. Je určen pro návrhy rozvaděčů a zařízení osazených specifickými výrobky Phoenix Contact, nabízí ale také možnost označování materiálů a popisek ostatních výrobců výbavy pro rozvaděče.

Shrnutí
Efektivita, úplnost a dostupnost služby projekčního programu Clip Project ulehčuje návrh a stavbu rozvaděčů. Tento program není izolovaný, představuje článek v řetězu výstavby rozváděčových zařízení. Z jeho prostředí může uživatel spouštět řadu spolupracujících rutin a podprogramů. Ke standardním výstupům patří náhledy na trojrozměrnou stavbu zařízení. Pravidelné inovace programu jsou automaticky nabízeny přes Internet. To vše snižuje nepřímé náklady na přístroje a zařízení. Také na přístupu k projekčnímu programu Clip Project je zřetelné základní motto Phoenix Contact – Inspiring Innovations. Inspirující inovace.

Dipl.-Ing. Georg Grunenberg, Roman Částek

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933