Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

PHOENIX CONTACT: Novinka pro měření impulzních a zkratových proudů


Document Actions
PHOENIX CONTACT: Novinka pro měření impulzních a zkratových proudů
LIGHTNING MONITORING SYSTEM, výrobek společnosti PHOENIX CONTACT, je inteligentní sestava, která v reálném čase rozpozná, analyzuje a poskytne k dalšímu zpracování všechny důležité parametry rázových proudů například při průběhu blesku nebo při činnosti svodičů přepětí určených pro sítě vysokého napětí. Měření probíhá to v rozsahu od 5 do 250 kiloampér. Z naměřených hodnot je možno zjistit přibližný průběh...
Komerční sdělení, ze dne: 25.06.2012

 

LIGHTNING MONITORING SYSTEM, výrobek společnosti PHOENIX CONTACT, je inteligentní sestava, která v reálném čase rozpozná, analyzuje a poskytne k dalšímu zpracování všechny důležité parametry rázových proudů například při průběhu blesku nebo při činnosti svodičů přepětí určených pro sítě vysokého napětí. Měření probíhá to v rozsahu od 5 do 250 kiloampér. Z naměřených hodnot je možno zjistit přibližný průběh impulzních proudů, ale také lze odvodit skutečné zatížení přístrojů. Na základě provedené analýzy získané informace je možno optimalizovat termíny kontroly a technické údržby. To je obzvláště výhodné pro zařízení v exponované poloze, jako například ve větrných elektrárnách nebo v rozvodnách a transformovnách vysokého, velmi vysokého a zvláště vysokého napětí.

Lightning Monitoring System LM-S používá nepřímou metodu měření rázových proudů s využitím Faradayova efektu – působení elektromagnetického pole na polarizovaný světelný paprsek. Ke stáčení roviny světla dochází vždy, když elektrické pole vyvolá v prostředí magnetickou polarizaci a naopak, magnetické pole polarizaci elektrickou.Když si představíme molekuly ve tvaru malých spirálek, pak bude elektrické (střídavé) pole honit elektrony z jednoho konce spirálky na druhý a nutit je tím ke kruhovému pohybu (po závitech spirálky) a takto k produkci magnetického momentu. Takové prostředí bude stáčet rovinu polarizovaného světla. Obecně stáčí rovinu polarizovaného světla takové prostředí, které je složeno z chirálních molekul.

Magnetické pole indukuje i v nechirálních molekulách chiralitu. Takže magnetické pole indukuje v nechirálním prostředí optickou aktivitu. Při průchodu levotočivě a pravotočivě polarizovaného světla prostředím dochází jednak k šíření obou typů světla různou rychlostí a tím ke stáčení roviny polarizovaného světla a jednak k různé absorpci pravo- a levotočivého světla, což má za následek přeměnu lineárně polarizovaného světla na světlo polarizované elipticky. Názorně se na to můžeme dívat tak, že v magnetickém poli se budou elektrony snažit pohybovat po zakřivených drahách. Elektrické pole pak způsobí indukci nejen elektrického, ale i magnetického momentu a tedy i stáčení roviny polarizovaného světla.


Přenos dat přes světlovodná vlákna - senzory jsou připojeny k optoelektronickému měniči

Vztah mezi magnetickým polem a pohybem náboje (proudem) je totiž chirální (Ampérovo pravidlo pravé /nikoliv levé/ ruky - to pravidlo také určí, kterým směrem se bude stáčet rovina polarisovaného světla). Součin směru šíření světla a směru magnetického pole je také pseudoskalár, který mění znaménko při přechodu od pravo k levotočivé soustavě. Lightning Monitoring System snímá s aplikací Faradayova efektu průběhy rázových proudů. Jako měřicí médium se používá přímo polarizovaný světelný signál – změna jeho intenzity po průchodu snímačem. Magnetická indukce v důsledku rázového proudu tedy ovlivňuje nejen polarizační rovinu světelného signálu, ale nepřímo i naměřenou hodnotu. Vyhodnocovací jednotka analyzuje z tohoto ovlivnění typické hodnoty charakteristiky rázového proudu, jako je maximální intenzita proudu impulzu, jeho polarita, strmost nárůstu proudu, náboj a energie.

Nadřazený řídicí systém může tyto informace zpracovat a vyhodnotit. Interní vyhodnocovací jednotka je instalována v ovládacím pultu zařízení nebo v blízkosti snímačů. S napájením z externího zdroje trvale snímá a vyhodnocuje optické hodnoty polarizovaného světelného paprsku a vyhodnocuje jednotlivé senzory. Osazená skupina LED indikuje stav systému. Zabudovaný optoelektronický měnič je určen pro připojení až tří senzorů. Přes rozhraní Ethernet a integrované webové rozhraní vzniká dálkový dispečerský přístup k nejdůležitějším datům zařízení. Jednotlivé senzory jsou osazovány na proudovodných cestách, tedy na svodičích přepětí u vysokonapěťových energetických systémů nebo na vedeních vedoucích proud blesku. Jsou připojeny světlovodnými vlákny k optoelektronickému měniči vyhodnocovací jednotky.

Výrobek PHOENIX CONTACT Lightning Monitoring System LM-S je jednoúčelové zařízení pro SCADA sledování činnosti ochranných systémů výroben, transformoven a rozvoden elektrické energie všude tam, kde může dojít k ohrožení výbojem blesku nebo tam, kde jsou instalovány VN/VVN/ZVN svodiče přepětí. Umožní optimalizovat opravy a údržbu sledovaného zařízení podle jeho skutečného opotřebení. Jedná se o světový unikát, umožňující optimální diagnostiku a prediktivní údržbu vysokonapěťových přepěťových ochran bez omezení činnosti.

ZLATÝ AMPER 2012
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže ZLATÝ AMPER 2012 a prestižní ocenění proběhlo 20. 3. 2012 na Nové radnici v Brně. O vítězi soutěže rozhodla 11-ti členná odborná komise v čele s předsedou komise prof. Ing. Radimírem Vrbou, CSc. Do soutěže ZLATÝ AMPER 2012 bylo letos přihlášeno 30 exponátů z 28 vystavujících společností, přičemž 1 z 5 čestných uznání patřilo produktu Phoenix Contact - Lightning Monitoring System.

 

 

 

PRACUJETE V OBORU?
Máte možnost si zažádat o více informací
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933