Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

PHOENIX C: Průmyslové konektory HEAVYCON EVO


Document Actions
PHOENIX C: Průmyslové konektory HEAVYCON EVO
Těžké konektory řady HEAVYCON complete chrání rozhraní a umožňují přenos energie i v nejtěžších podmínkách. Odolávají špíně, vodě, vibracím a vysokému mechanickému zatížení a odpovídají krytí IP69K. Konektory nabízí vše v jednom pouzdře. Typ HEAVYCON EVO má flexibilně volitelný směr výstupu kabelu díky otočnému bajonetovému uzávěru.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.09.2016


O konektorech HEAVYCON jsme hovořili s Přemyslem Brožem.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:

Průmyslová prostředí jsou zcela odlišná než ta prostředí, která známe z domovní sféry. Je tam často málo místa, je to neznámé prostředí a hlavně v tom průmyslovém prostředí musíme často více klást důraz na dodržení nějakých parametrů, nějakých norem nebo projektu. V té souvislosti mám před sebou zrovna sortiment různých konektorů a různých housingů nebo krytů, které často mohou vytvořit jakýsi problém, pokud ten kryt toho konektoru není zrovna ten, který bychom potřebovali. K tomu nám více řekne produktový manažer Phoenix Contact, Přemysl Brož. Pane Broži, dobrý den.

Přemysl Brož:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Já bych se vás hned zeptal, co se týče těch konektorů, jaký je standardní stav, kde se ty konektory používají v průmyslu a na co jsme zvyklí doposud?

Přemysl Brož:
Tak v současné době ty konektory můžete používat ve více odvětvích, nejenom v průmyslu, jak jej známe, ale můžete je používat třeba v dopravě, v železnicích, v lodích, může se to používat na strojích, taky k připojení rozvaděčů a různých technologických celků. Dá se to propojovat mezi sebou, různě kombinovat.

Elektrika.tv:
Při té příležitosti, když slyším konektor, tak vždycky mě napadne, že konektor má nějaké kontakty. Má nějaké kontakty, které vlastně nemusí být třeba spolehlivé. Tohle, bavíme se o jiné třídě, že? Pokud se řekne průmyslový konektor, tak asi myslíme něco, co funguje asi na 100%?

Přemysl Brož:
Na ty kontakty opravdu musí být spolehlivé. Je to přece jenom na připojení toho technologického celku, a pokud vám to nebude fungovat, tak ten stroj se vám samozřejmě nerozjede.

Elektrika.tv:
Co se týká tady toho sortimentu, vidíme tady nějaký vzorový kufr. V jakých mnoha typech se to vyrábí? Nebo jaké různé druhy můžeme očekávat?


Přemysl Brož:
V současnosti můžu říci, že se používá Heavycon advance nebo Heavycon standard. Je to všude v průmyslu, jak jsme se zmínili. Dá se to využít třeba tento typ, kdy jednoduše přišroubujete pomocí bajonetu přímo na plech a máte nějaké krytí zvýšené třeba IP69K například.

Elektrika.tv:
Možná, abych ukázal detail.

Přemysl Brož:
Jo, tohle to je z druhé strany rozvaděčů vlastně. Toto je připojení zevnitř skříně.

Elektrika.tv:
To je ten častý typ?

Přemysl Brož:
To je častý typ. A také máme Heavycon standard. To je tento typ, kdy klasicky dáte, připojíte základnu na tu danou stěnu rozvaděče nebo stroje, popřípadě motoru, a pak připojujete se konektorem.  Toto je asi nejpoužívanější.

Elektrika.tv:
Co se týká krytí, jaké krytí můžeme dosáhnout?

Přemysl Brož:
Co se týče krytí, tak tyto Heavycon standard mají IP65, co se týče Heavycon advance, ty mají krytí IP69K.

Elektrika.tv:
IP69K proti stříkající horké vodě. Tam teda je.

Přemysl Brož:
Tam je taková těsnící guma, která vlastně se přitáhne pomocí těch bajonetů nebo pomocí imbusových klíčů a dosáhnete toho požadovaného krytí.


Elektrika.tv:
No, upřímně, IP69K jsem v domovnici neslyšel, to určitě ne, ale v průmyslu asi běžně standard.

Přemysl Brož:
Určitě v průmyslu. Pokud vezmeme třeba nějaké průmyslové dopravníky. Používá se to při těžbách, v uhelných dolech, k těžbě rudy. Tak ty konektory jsou opravdu zaprášené, že nejdou ani poznat, že to je vůbec konektor.

Elektrika.tv:
Jasně. Co se týče těch krytů, ty jsou v případě vaší novinky různé teď?

Přemysl Brož:
Jsou různé, protože pokud vezmeme tento standard. Vy vždycky si musíte zvolit, jestli chcete vývodku na kabel z této strany, z boku nebo shora a už přesně musíte vědět, jaká to má být velikost. Jestli to má být M20, M25, M32 nebo M40.

Elektrika.tv:
To je standardní. Musíme dopředu vědět?

Přemysl Brož:

Musíte vědět, co tam dáváte dopředu. Pokud se v projektu změní velikost kabelu, tak je problém. Popřípadě je ta skříň někde u stěny, vy máte vývodku shora, nedostanete se tam.

Elektrika.tv:
Takže tady vidíme na tom obrázku, buď volíme tuto stranu, anebo horní stranu. A v případě, že dojde ke změně projektu, tak už nevíme, co s tím kabelem udělat. Takže novinka je v čem?

Přemysl Brož:
Novinka je v tom, že pokud vezmu ten Heavycon EVO, tak máte jeden konektor, jedno tělo a vidíte, že ta díra je poněkud větší, než by měla být. Je to z toho důvodu, že vy si přímo na místě můžete určit, jestli chcete M20 nebo M40 nebo něco mezi tím. Volíte si to už na tom místě. Takže vám stačí v podstatě 4 typy těchto vývodek a vy si potom zvolíte směr. Buďto dáváte nahoru anebo do boku. Jednoduchá montáž, takhle to chytnete a zacvaknete. Takhle to je třeba z boku. Toto je vzorek, samozřejmě takto jednoduše to odmontovat nejde, pak potřebujete nářadí. Klasické nějaké skovky a nebo zase takto. Takže vy si zvolíte směr, podle toho, jak tam máte místo. Není to problém. Samozřejmě toto je plast. Hodně lidí potřebuje MC aplikace, to v plastu nedosáhneme. Takže tento stejný systém můžeme nabídnout i v kovu, respektive v hliníku tlakově odlévaném.

Elektrika.tv:
Je mi to jasné.

Přemysl Brož:
Zase jsou tady malé vývodky M20, popřípadě větší. A všechno zase do jednoho těla. Ve výsledku to znamená to, že pokud používáte standardní systém a přejdete na Heavycon EVO, tak ušetříte zhruba 70% objednacích čísel, to znamená i skladu a peněz. Samozřejmě ta logistika, náklady na logistiku, na skladování a taky na montáž.

Elektrika.tv:

Můžeme tuto novinku očekávat ve velkoobchodech?

Přemysl Brož:
V některých velkoobchodech můžete tyto konektory nalézt, ale samozřejmě jsou u nás dostupné běžně na skladě u nás na Phoenix Contactu. Není problém je objednat a dodávky jsou dle standardních dodacích termínů.

Elektrika.tv:
Napadá mě, kdo je ten, koho to bude zajímat? Bude to projektant? Asi ano, že?

Přemysl Brož:
Určitě by to mělo zajímat projektanta, a tím, že ten člověk kolikrát neví, kam to jde. Jde to třeba někde do zahraničí, jak to prostě i tam vypadá a pokud se dostane tam ta změna a v tom standardu není schopen se ten člověk připravit a bude muset shánět nějaký jiný konektor. Tady pokud zvolí vlastně, mu stačí vědět, jestli tam bude 6 kontaktů, 10, 16 nebo 24. Zvolí to a pak tam dá 4 vývodky a ten člověk tam může jít přímo na montáž a ten směr si zvolí podle toho, jak ten stroj tam vypadá.

Elektrika.tv:
Zní to docela složitě. Možná na ten okamžik, kdy to vidím tady poprvé. Kdo nám v tom poradí? Podle katalogu to najdeme nebo?

Přemysl Brož:
Je to velice přehledné v katalogu. Složité to není, ale samozřejmě je několik možností. Buď se obrátíte přímo na nás, kdy vám jsme schopni toto vytipovat nebo můžete jít na naše webové stránky www.phoenixontact.cz, kde je konfigurátor, že kdy vy si přímo zvolíte, jaké vložky chcete a nakonfigurujete si tento konektor. Nebo další možností je koupit přímo sadu. Jo, že víte, že potřebujete B10, 10 kontaktů a pod jedním objednacím číslem koupíte sadu, jak tu základnu, tak už ten vršek.

Elektrika.tv:
Já bych tedy volil variantu, že bych na těch stránkách se podíval na tento konfigurátor, zkusil bych tam natipovat něco, co se mě asi hodí a potom bych si možná u vás ověřil, zda jsem se trefil. Šlo by to?

Přemysl Brož:

Určitě je to možné.

Elektrika.tv:
Tak bych to dělal asi já. Potom teda, já si myslím, že asi se už nemám na co zeptat, protože to je vyčerpávající odpověď. V tom případě mohou si naši čtenáři objednat katalog u vás?

Přemysl Brož:
Je možné si u nás objednat katalog.

Elektrika.tv:
Anglický, český?

Přemysl Brož:
Český, anglicky taky samozřejmě, pokud někdo potřebuje. Anebo je také možnost zapůjčit vzorek, pokud by si to chtěl člověk vyzkoušet. Co se týče toho Heavycon EVO, určitě bych doporučoval push-in kontakty.

Elektrika.tv:
Tam jsou taky?

Přemysl Brož:
Tam jsou taky, to připojení je rychlejší a hlavně, pokud se podíváte, tak proti standardu, pokud máte tu vývodku do boku, tak je problém při tom připojování, že ten vodič se vám láme. Vlastně jde vám tímto směrem a bojuje proti těm kontaktům a samozřejmě, už někdo taky zapojoval zásuvku doma, tak ví, jak to v té krabici to vypadá, že opravdu s tím musí bojovat, aby to připojil. Je to to stejné u těch standardních konektorů. Zde ta vývodka vlastně vám dává rovný směr. Pokud to takto dáme, tak ten vodič je rovně a pomocí push-in kontaktů velice rychle to připojíte. Pokud by někdo nechtěl push-in kontakty, máme možnosti šroubové klimkovací, zase záleží na aplikaci a požadavcích.

Elektrika.tv:
Dobře. Děkuji. To znamená, pro vás diváci výzva, asi bych si objednal určitě katalog, abych se vyznal v těch různých typech, a co se týče toho vzorku, tak bych neváhal, protože pokud si mohu něco vyzkoušet, tak mě to dá asi často více, než prohlížení katalogu. Pane Broži, díky za Vaši návštěvu, ale ještě možná ještě malá drobnost mimo toto téma. Tady se objevil jakýsi konektor, který sem nepatří. To je taky?

Přemysl Brož:
Máte pravdu. Je to takový konektor, který jsem dovezl teď nedávno z meetingu z Německa. Je to novinka, která bude představena na Hannoveru. Tento konektor je velice malý, ale taky spadá do kategorie těžkých konektorů. Vidíte, že je opravdu velmi kompaktní a opět bude možnost si volit teda směr, jestli rovně nebo do boku, ale už ne systém Heavycon EVO, ale dle systému standard. Nicméně konektor je velice malý.

Elektrika.tv:
To je malé, ale je to vlastně dříve než novinka, nebude Hannover za dva měsíce nebo za měsíc.

Přemysl Brož:
Za měsíc.

Elektrika.tv:
Fajn, tak díky za návštěvu. Na shledanou.

Přemysl Brož:
Vám taky děkuji, na shledanou.



Krátce o firmě Phoenix Contact
Phoenix Contact je dceřiná společnost německé značky se zaměřením na obchodně-technické služby. Dodává kompletní sortiment elektro výrobků a služeb v České republice a na Slovensku. Jedná se o širokou škálu výrobků do rozvaděčových skříní, svorky a příslušenství, materiály pro značení svorek, vodičů a zařízení, relé, převodníky napětí, napájecí a záložní zdroje, přepěťové ochrany, PCB konektory a průmyslové konektory. Phoenix Contact dokáže zajistit jednotlivé prvky nebo kompletní řešení z oblasti automatizace.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933