Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

PHOENIX C: Nové řady konektorů a pouzder pro elektroniku


Document Actions
PHOENIX C: Nové řady konektorů a pouzder pro elektroniku
Phoenix Contact představil na veletrhu AMPER 2016 novinky v konektorech na desky plošných spojů a pouzdrech na elektroniku. Nová řada miniaturních nízkoprofilových konektorků je vybavena pružinovými kontakty, proto je lze aplikovat i v prostředí s vibracemi. Jejich montáž se navíc provádí pouze zamáčknutím bez nutnosti použít šroubovák. Stejně jako pouzdra na elektroniku nové řady EH jsou konektorky vyrobeny ze samozhášecích bezhalogenových plastů, které zajistí, že komponenty nezahoří.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.11.2016

Novinky nám představil Roman Částek.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv
Sešli jsme se zde, abychom představili novinky společnosti Phoenix Contact. Dobrý den.

Roman Částek
Dobrý den.

Elektrika.tv
Vy jste přišel představit 2 novinky, jedna z nich je konektor na plošné spoje.

Roman Částek
Já bych chtěl za společnost Phoenix Contact ukázat na Amperu 2 novinky, 2 typy konektoru, které jsou úplné novinky, úplně nově vyvinuté řady konektorku, do desek plošných spojů. Jeden z miniaturních konektorků pro desky plošných spojů je naše nová řada SPTAF1. Tyto konektorky mají miniaturní rozměry a jsou tzv. nízkoprofilové, kdy na deskoplošných strojů, kdy ta svorka má výšku pouze 8mm a tyto svorky do desek plošných spojů se vyrábí nově v rozteči 3,5mm a 5mm. Tyto konektorky jsou vyráběny v počtech pólů od dvou do desíti vodičů lze zapojit. A jsou osazeny pružinovými kontakty.

Elektrika.tv
Co to přináší za výhodu?

Roman Částek

Přináší to výhodu takovou, že na rozdíl od standardních konektorů nebo svorek do plošných spojů, kde se kontakty vodičů šroubují, tak zde jsou pružinové spoje a kontakty a pouhým zasunutím těchto vodičů, aniž byste potřebovali nějaký nástroj, nářadí, šroubováček.. Zasunete tenhle vodič, zacvakneme ho tam a celá montáž konektorku do vodiče je hotová. Úspora času, nepotřebujete nic odizolovávat, nic šroubovat. Pouze zapojíte vodič. A když ten vodič chcete opět rozpojit, pouze zmáčknutím šroubováčku vodič odpojíte. Takže to je ta PCV svorka s roztečí 3,5mm kde používáte šroubováček na vyjmutí a potom druhá velikost je nová řada, kde máme tyto pružinky, nové konektory ošetřeny tak, že je zapojíte vodič. Celá montáž je opět hotová. Zde nepotřebujeme šroubováček, ale pouze zmáčkneme palcem. Tady je to docela udělané, ani nepotřebujete ten šroubováček na vyjmutí vodiče.
Elektrika.tv
Čili ten zobáček je vyšší, a proto si mohu pomoci prstem. Vy jste přinesl ještě jiný způsob zapojování, tady po vaší pravici je ještě jeden konektor na plošný stroj. Mohl byste i tento popsat?
Roman Částek
Přesně tak, takže jen doplním informaci, tyto konektorky, nebo svorky do plošných spojů se normálně pájí klasickým pájecím procesem. Nicméně máme zde úplnou novinku. Když potřebujete svorku do plošných spojů umístit, zde nepotřebujete už nic pájet, zde pouze vezmete desku plošných spojů, naši novou svorku a podle vrtacího nákresu, který každý konektor do plošných spojů obsahuje, tak vyvrtáte pouze otvory do desek plošných strojů, umístí se zde nýty a pouhým zamáčknutím tohoto konektorku do desky je montáž hotová.

Elektrika.tv
Vhodná informace pro diváka by byla sdělit, zda jsou nýty součástí balení nebo si je musí zakoupit.

Roman Částek
Toto je proces, který si ten zákazník individuálně sám různý výrobce může ušetřit a pouze na rozdíl od toho pájení, kdy potřebujete cín atd. tak zde je potřeba pouze vyvrtat a osadit nýtkem, montáž, svorka se zajišťuje do plošňáčku zacvaknutím. A co je tedy unikát, tak tuto svorku můžete opět z plošňáčku vyjmout. Vezmete tyto boční přírubky, vycvaknete a celou tu svorku vyjmete z plošňáku. A můžete opět opakovaně příklad servisní účely, rozpojování, znovu můžete tuto svorku do plošňáku zacvaknout aniž byste cokoliv pájeli. Pouze mechanickou cestou zacvaknete a svorka vám v desce plošných spojů drží. Tento konektor je také osazen novými pružinovými kontakty, takže nemusíte opět nic šroubovat. Vezmete vodič, který máte buď pevný, nebo slaněný s dutinkou a zasunutím pouze bez šroubováčku je celá montáž vodiče je hotová.

Elektrika.tv
Vy jste přinesl i silnější vodiče,  čili je jedno jaký z vodičů tam zapojím, nebo se to liší velikostí?

Roman Částek
Určitě, odpovídá tomu rozteč mezi póly, ale konkrétně tento konektor se vyrábí s roztečí mezi póly 5mm a lze tam zapojit vodič od 0,2mm průřez až do 2,5mm průřezu. Takže tento konektor vám pokrývá velice široké portfólio aplikací a možností, kde tento konektor lze použít a nasadit.

Elektrika.tv
A při těchto konektorech je to stejná informace, nebo se tam něco liší?

Roman Částek
U těchto menších konektroků jak jsem se zmínil na začátku zde jsou rozteče 3,5 a 5mm a zde teda máme na originálním balení uvedeny ty základní technické údaje, kde tento konektorek při rozteči 3,5 mm se používá až do 1mm čtverečních vodič.

Elektrika.tv
Kdybychom tedy chtěli připomenout co je nejvíce výjimečné a nové na těchto konektorech, tak…

Roman Částek

Pokud bych to shrnul, tyto menší konektorky, které jsem prezentoval v první fázi, mají pružinové push-in kontakty zásuvné, takže se zde můžou použít i díky těm pružinovým kontaktům i třeba aplikace, kde jsou vibrace, otřesy atd. A tato montáž vodiče se provádí zamáčknutím prstu, takže nepotřebujete šroubovák. Kromě té první varianty. To stejné je i u toho většího konektorku.

Elektrika.tv
My jsme se bavili i o tom, že jste vyvinuli i jakési pouzdra na elektroniku, což je zřejmě toto co máte po své levici, můžete popsat i tyto pouzdra?

Roman Částek
Ano, Phoenix Contact vyrábí konektory na plošný spoj, na desky plošných strojů v široké škále, vyrábíme portfolio krabiček nebo pouzder na elektroniku. To znamená, když zákazník má vyvinutou nějakou aplikaci, kterou má na desce plošných spojů a potřebuje ji umístit do rozvaděče na DIN lištu do nějaké krabičky, tak Phoenix Contact vyrábí má svou vlastní řadu nových pouzder, krabiček na elektroniku, do kterých lze tyto desky plošných spojů zaintegrovat a uzavřít. Tato nová řada krabiček EH se vyrábí ve dvou výškách, nižší profil 52mm a pak druhá varianta, kdy krabičky pro desky plošných spojů, která má 110mm výšku a tyto pouzdérka se vyrábí  v 7 různých daných modulárních šířkách.

Elektrika.tv

A to je taktéž novinka, která byla uvedena v roce 2016?

Roman Částek
Ano přesně, tak. Nejužší pouzdérko na desky plošných spojů máme šířku 22,5 mm, pokračujeme šířkou 35mm, 45mm a končíme na 90mm šířky. Pouzdérka se vyrábí ve 2 barevných variantách, v šedé a černé verzi.

Elektrika.tv
Podléhá to jakýmsi bezpečnostním předpisům?

Roman Částek
Ano

Elektrika.tv
Jestliže si napojíme jednotlivé kabely do těchto konektorů na plošné spoje, je nutné je v nějakých těchto boxech uchovávat? Aby nevnikla vlhkost nebo nedošlo k jinému porušení?

Roman Částek
Chci doplnit jednu důležitou informaci na vaši otázku. Všechna tyto pouzdérka, která používají plastové materiály včetně konektorků, tak jsou vyráběny ze samozhašecích bezhalogenních plastů, které zajišťují, že vám tyto komponenty nezpůsobí požár nebo nezahoří vám. Takže i zde je bezpečnost certifikovaná, splňuje certifikát UL94 a bezpečnost i jako taková je tady zajištěna. Je zde zajištěna i stabilita desek plošných spojů, které jsou umístěny v těchto pouzdérkách a taktéž je tu zajištěna i stabilita těchto konektorků.

Elektrika.tv
Dobře, takže já Vám moc děkuji za čas, za váš rozhovor a přeji Vám hezký den.


Krátce o firmě Phoenix Contact
Phoenix Contact je dceřiná společnost německé značky se zaměřením na obchodně-technické služby. Dodává kompletní sortiment elektro výrobků a služeb v České republice a na Slovensku. Jedná se o širokou škálu výrobků do rozvaděčových skříní, svorky a příslušenství, materiály pro značení svorek, vodičů a zařízení, relé, převodníky napětí, napájecí a záložní zdroje, přepěťové ochrany, PCB konektory a průmyslové konektory. Phoenix Contact dokáže zajistit jednotlivé prvky nebo kompletní řešení z oblasti automatizace.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933