Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Pavouk 2.0


Document Actions
lgt_pav.gif
Může Pavouk 2.0 spřádat sítě i ve Vašem počítači ? V závěru minulého roku byla firmou MOELLER uvedena do distribuce první verze programu PAVOUK, určeného pro dimenzování nn sítí osazených jisticími přístroji Felten&Guilleaume a Moeller.
Jaromír Pávek, ze dne: 19.06.2002
reklama

Za relativně krátkou dobu si program získal řadu uživatelů z řad projektantů a výpočtářů. V současné době je uváděna nová verze programu přinášející celou řadu změn a vylepšení. Záměrem vývojářů je nalezení přijatelného kompromisu mezi požadavky na jednoduchost a intuitivnost, umožňující rychlé řešení standardních situací, a potřebou zachování maximální variability a otevřenosti nutné pro řešení komplikovaných instalací v průmyslu.

Úpravy výpočetního jádra programu přináší následující nové možnosti:
· Kromě sítí TN je nově zavedena možnost řešení sítí IT a TT. Nově zavedena možnost řešení sítí různých napěťových soustav do 1000V (kromě 400/230V např. 690/400V a další).
· Nové řešení 3-fázových i 1-fázových sítí, výpočet zatížení jednotlivých fází. Označování připojených fází ve schématu zapojení.
· Nové prvky Vypínač a Kompenzace. Výpočet účiníku v uzlech sítě.
· Při napájení z nadřazené sítě možnost alternativního zadávání hodnot impedance místo zkratového výkonu (má význam např. při řešení instalací ve zdravotnictví).
· Nově možnost zadávaní mezních úbytků napětí dU a času odpojení místa poruchy od zdroje tv lokálně pro každý prvek, možnost hromadné editace zadaných hodnot.
· Nově možnost zobrazování impedance zkratové smyčky pro 1-fázový zkrat.

Zlepšení uživatelského interface přináší především snazší ovládání podobné standardním CAD systémům (AutoCAD). Z řady novinek vybíráme:
· Nová funkce krok Zpět (Undo), nová funkce Zpátky (Redo).
· Opakování naposledy volané funkce z kontextového menu aktivovaného pravým tlačítkem myší.
· Nová funkce Skupina: vkládání typických skupin prvků (např. napájení přes trafo, motorový vývod s jističem...).
· Nová funkce Protáhni: editace tvaru a polohy čárových objektů, editace polohy projekčního označení.
· Možnost výběru prvků k editaci (kopie, posun, vymazání) pomocí výběrových oken. Možnost variantně nastavit chování výběrových oken dle standardu AutoCAD, nebo Windows.
· Možnost vícenásobného kopírování objektů s následnou automatickou úpravou projekčního označení tak, aby nevznikaly duplicity v rámci schématu zapojení.
· Možnost nastavení chování funkce Zoom (režim AutoCAD, nebo Windows, nastavení citlivosti).
· Volná grafika nyní přístupná přes ikony v nástrojovém panelu.


Pro detail klikněte!

Výrazné změny zasáhly též databáze prvků.
Vedle vylepšeného databázového ovladače byl doplněn sortiment nejvýznamnějších dodavatelů komponent nevyráběných firmou Moeller (transformátory, generátory, kabely, kompenzační kondenzátory). Zůstává zachována možnost uživatelského doplnění databází (při instalaci nové verze budou stávající uživatelské databáze automaticky přeneseny do nové verze).

Rozšířeny jsou možnosti tisku schématu zapojení řešené sítě. Tiskový výstup nyní řešen podobně jako u standardních CAD systémů (AutoCAD).

Bližší informace naleznete na WWW.MOELLER-CZ.COM; zde je možné si program zdarma stáhnout (včetně elektronické verze manuálu). Instalační CD, případně tištěná verze manuálu bude zaslána zdarma na vyžádání. Případné dotazy a směřujte prosím na e-mailovou adresu pavouk@moeller-cz.com. 

Moeller, Elektrotechnika s.r.o. Moeller, Elektrotechnika s.r.o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9 Třebovská 480, 562 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 02-67990411, fax: 02-67990419 tel.: 0465-519611, fax: 0465-519619

pavouk@moeller-cz.com

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933