Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pavel Horský rumunského elektrikáře klidně zaměstná! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.04.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pavel Horský rumunského elektrikáře klidně zaměstná!


Pavel Horský rumunského elektrikáře klidně zaměstná!
Pavla Horského známe z internetových diskuzí, kde spolu s dalšími přáteli z Clusteru vytváří odborné klima elektrikářů z praxe. Pro odpovědi jak vypadá elektrikařina z jeho pohledu jsme si zajeli za Pavlem do Podbořan.
Miroslav Minařík, ze dne: 2.04.2008

O tom, že elektrikář nejen prací je živ, není pochyb. Živý důkaz může být i Pavel, ten se elektrikářské živnosti věnuje sice naplno, ale na ryby a kapelu v které hraje nezapomíná.  Jako živnostník velmi dobře ví, co to je zajišťovat všechny povinnosti potřebné k výkonu samostatně podnikajícího elektrikáře. Zajišťování zakázek, řešení opožděných plateb, nikdy nekončící vzdělávání, účetní povinnosti a spousta dalších drobností se živností souvisejících.

Patříš mezi diskuzní stálice, máš snad diskuzní kolegy raději, než ty skutečné?
Kolektiv v diskuzích, zprvu pouze virtuální, po několika setkáních přerostl v osobní přátelství. Samozřejmě si musím udělat čas, ovšem je to o prioritách, které musíme řešit všichni.

Každý elektrikář se na něco specializuje, ty jsi zaměřen na co?
Zaměřuji se na kompletní domovní elektroinstalace, hromosvody a projekci. Často dělám opravy bytového fondu.
... na chodbách neustálé výměny osvětlení, tlačítek, zvonkových tabel u vchodů, navyšuji příkony u bytů, výměna starých černých jističů za nové, nebo také výměny starých vzduchových schodišťových automatů za elektronické ...


Naživo o práci a software ...

Vidím, že tu máš několik PC, tak nepředpokládám, že bys vedl nějakou papírovou evidenci.
(smích) No, to opravdu ne! ... směje se Pavel, v tom množství požadavků není možno jinak, než využít toho, co dnešní technologie nabízí ...

Koho považuješ za autoritu v elektrotechnice?
Možná překvapím, ale autoritativní mi nepřijde žádné známé jméno. Pro mě je autoritou člověk, který mě něco naučil, který mně pomohl a pomáhá zdolávat překážky a veškeré záludnosti našeho řemesla a který mě vlastně nenásilným způsobem předává jeho zkušenosti. Tedy než jedno jméno, je to spíše dlouhý seznam.

Které jsou tvé oblíbené značky výrobců? (10 sekund)
...: ABB, Moeller, DEHN, Makita, Kopos, Urmet Domus, Trevos, Kanlux, Brilux, Wago ...

Čeho by ses chtěl dočkat?
Přístupnost norem zdarma nebo za mírný poplatek, většího uznání našeho povolání u široké laické veřejnosti a s tím související finanční docenění, konečné zastoupení elektrotechnické veřejnosti ve vládním sektoru, odstranění nepoctivých montérů, projektantů a revizních techniků.
Jednoduše řečeno: chtěl bych se konečně dočkat pořádku v řemesle, které se sám snažím dělat nad míru dobře.


Naživo o volném času, žárlivosti, Štefanovi a diskuzích ...

A naopak. Čeho by ses dočkat nechtěl?
Čeho bych se nechtěl dočkat? Ono by snad mohlo být ještě hůř? To snad ne?!
A vlastně ano ... strach, že za pár let nebude nikdo, kdo by chtěl pořádné řemeslo provozovat. Dnešní mládež by jen chtěla sedět za stolem v dobře vyhřáté kanceláři na dobře vyhřátém místě, za nic brát veliké peníze. Řemeslo pak budou dělat jen cizí státní příslušníci, kteří si k nám přijdou vydělat na slušné živobytí, které ve své zemi nemají. To asi bude problém, ale tomu se prostě nevyhneme. Je jen na nás, jak se k tomu postavíme. Budeme zaměstnávat cizince.

A vzal bys do party třeba elektrikáře z Rumunska, kdyby byl dobrý a rozuměli jste si?
Elektrikáře z Rumunska bych do party asi určitě vzal, pokud by teda byl opravdu dobrý a byl by na něj spoleh, ale to není otázka přijmutí Rumuna, Slováka, Ukrajince, ale každého zaměstnance. Proč ne? Když se podívám na to, že se dnes našincům pracovat nechce a mladá nastupující generace nemá o řemeslo zájem, přijal bych i cizince. O co je cizinec horší zaměstnanec, než našinec? Znám osobně Ukrajince sádrokartonáře a od nich by se mohli naši, čeští sádrokartonáři učit.

Kdo hledá seriózního elektrikáře v Podbořanech a okolí může využít dovedností a odbornosti Pavla Horského.
Telefon: 721 141 602

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Pavel Horský - Elektromontáže - Kpt. Nálepky 898, Podbořany - - horac.horsky@tiscali.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.