Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Ověření návrhu rozvaděče podle normy ČSN EN 61439


Document Actions
Ověření návrhu rozvaděče podle normy ČSN EN 61439
Víte, jak se od letošního podzimu změní ověřování u rozvaděčů? Prvního listopadu vstoupí v platnost řada norem ČSN EN 61439, která ruší řadu norem ČSN EN 60439. Nová norma rozlišuje původního výrobce a výrobce rozvaděče. Původní výrobce je výrobce skříně, který provede dílčí ověření, jako je odolnost proti korozi, tepelná stabilita skříně nebo pevnost krytu. Za výrobce rozvaděče je podle normy označován ten, který složí celý rozvaděč a pošle ho do světa. A ten ověří celý návrh. Jak při ověřování postupovat se dozvíte v článku Davida Klimši.
Autorský článek, ze dne: 8.09.2014
reklama


S příchodem norem řady ČSN EN 60439 přišel povel, aby v podstatě vše mimo pár maráckých rozvaděčů byly rozvaděče typově zkoušené. V drtivé většině je to ale tak, že co rozvaděč, to prototyp. Většinou výrobce bedny je úplně někdo jiný, než výrobce střev. Střeva jsou pokaždé úplně něco jiného. Nevím co to s lidmi je, ale masa sklopí hlavu, nic na plat, befel je befel. Za konečný výsledek (poskládaný rozvaděč) neručí ani ten, kdo prováděl typovou zkoušku, ani ten, kdo vyrobil bednu, ani ten, kdo ji naplnil obsahem. Ten, kdo dělal typovou zkoušku, ji udělal s falešnou představou, že obsah bude stejný, nebo alespoň podobný. Ten, kdo dělal bednu, se nemusí starat, co se s ní děje dál. Ten, kdo vydrátoval vnitřek, udělal kontroly v rámci kusové zkoušky. Prodejce beden vesele prodává. Ten, kdo to celé seskládá dohromady, sežene nějaké osvědčení o typové zkoušce, nebo lépe, zajde za někým a ten mu tam za bakšiš vrazí štítek. Nejvíce se mi líbí i velcí výrobci rozvaděčů, kteří se na ten cirkus vykašlali a nic nepředstírají. Není to rys naší země. Je to nadnárodní fenomén.

Příchod norem řady ČSN EN 61439, která od 1. 11. 2014 ruší řadu 60439, do celé věci vnesl čerstvý, životodárný vzduch logiky. Norma jasně rozdělila lidi od fochu na dvě skupiny. Ti, kdo vyrábějí skříně, a ti, kdo do nich namontují výstroj a pošlou je do světa. Naprosto logicky a jednoznačně říká: ten, kdo pošle rozvaděč vydělávat, ověří celý návrh. Na druhé straně ten, kdo je jako jediný schopný ověřit, jestli bude skříň dost pevná, nebude reznout a vydrží sluneční žár, je výrobce skříně a ten provede tato dílčí ověření.

Norma výrobce skříně nazývá: „původní výrobce“…prosím bez komentáře, buďme rádi, že to je, jak to je. Toho, kdo do skříně umístí výrobky (jističe, svorky, frekvenční měniče, PLC) nazývá: „výrobce rozvaděče“. Výrobce rozvaděče, který rozvaděč poskládá, vyhotoví tzv. „Ověření návrhu – souhrnnou zprávu“, kde vyjmenuje všechny požadavky na ověření podle ČSN EN 61439-1 ed. 2. U každého uvede číslo zprávy, která dokládá, jak, kým a s jakým výsledkem bylo ověření provedeno. Každé ověření nemusí a ani nemůže udělat sám. V takovém případě odkáže na zprávu o ověření, kterou provedl někdo jiný, pravděpodobně výrobce skříně. Výrobce rozvaděče je ale ten, kdo celý proces ověřování sleduje od začátku do konce a ručí za jeho úplnost. Ve své souhrnné zprávě odkáže na cizí zprávu nebo zprávy, nebo na svou zprávu nebo zprávy.

Takto se ověří určitý typ rozvaděče. Daného typu se může vyrobit mnoho, nebo třeba jen jeden a ověření návrhu platí jedno pro všechny stejného typu. Ovšem, aby mohl jít rozvaděč ven, musí být jako doposud provedeno „kusové ověření“ a měl by být vystaven „krycí list“ potažmo štítek, který přehledně seskupí jmenovité hodnoty a další technické charakteristiky. To celé uzavírá ES prohlášení o shodě, které vystavuje opět výrobce rozvaděče.

Takto by měla být jistota, že budou splněny všechny požadavky norem a to pro každý vyrobený rozvaděč. No, a pokud se nebudu muset zabývat nesmysly, zbyde mi dost času na ověřování, které má smysl.

Teď například běžná rozvodnice do rodinného domku, do výrobní haly…někde.
  • V krycím listu se vyjmenují charakteristiky: dle ČSN…, IP, síť TN-S, 400 V/50 Hz, Un, In atd. atd. Vytiskne se štítek pro rozvaděč.
  • V ověření návrhu – souhrnné zprávě vyjmenuje výrobce rozvaděče všechny ověření dle ČSN EN 61439-1 ed. 2 část 10.2 až 10.13 s tím, kdo je provedl. Ověření odolnosti proti korozi, tepelná stabilita skříně, odolnost proti ultrafialovému záření, pevnost krytu apod. bude ve zprávě od výrobce skříně – původního výrobce. Vzdušné vzdálenosti, povrchové cesty, spojitost ochranného obvodu, vestavění přístrojů, svorky, budou ve zprávě nebo zprávách výrobce rozvaděče. EMC frekvenčního měniče pro prostředí A nebo B poskytne ve své zprávě (protokolu, glejtu) výrobce FM.
Dobrá zpráva:
      • oteplení lze prokázat i jen výpočtem
      • zkouška zkratové odolnosti se nemusí provádět do 10kA, nebo pokud je zkratový proud v síti omezen jisticím prvkem na max. 17kA
      • dielektrické vlastnosti u kusové zkoušky rozvaděče do 250A lze nahradit měřením izolačního odporu (min. 1000Ω/V; měřeno 500V)
  • Výrobce rozvaděče vydá na základě předchozího ES prohlášení o shodě.
  • Kusovým ověřením se prokáže bezchybnost každého jednotlivého kusu.

Co dál? Nic dál. Teď je prostor pro výrobce skříní a součástí, aby nabídli čísla zpráv o ověření toho či onoho. Nemusí být ke stažení zpráva samotná. Stačí její identifikace s tím, že ji uchovává původní výrobce. Pokud budu skládat rozvaděč, upřednostním ty výrobce, kteří mi nejméně zkomplikují život (hesla, registrace, informace, zběsilá klikačka…).

Zároveň, jak je dobrým zvykem, je na www.klimsa.cz program Rozvaděče, který umí vystavit krycí list, vytisknout štítek, vyrobit ověření návrhu, kusové ověření, prohlášení o shodě, vypočítat oteplení atd., navíc vás navede, jak kde co vyplnit a co se musí, ale hlavně nemusí…

Autor článku: David Klimša
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933