Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Teplá voda už není! (3.)


Document Actions
boiler2.jpg
Není váš bojler nikdy dost velký? Náš má 120 litrů a doba ohřevu na 60°C je pouze 75 minut. Odkud jsme vzali tento ohřívač TUV? Inu, dobře jsme se porozhlédli po tuzemských výrobcích....
Miroslav Minařík, ze dne: 14.11.2003
reklama

Myšlenka, že bych musel čekat doma na teplou vodu do příštího dne mi opravdu nedala spát. Po různých variantách elektrických průtokových ohřívačů, jsem začal také pátrat po variantě nejjednodušší. Po elektrickém bojleru, ovšem třífázovém.

První moje dotazy směřovaly k topenářů (vodoinstalatérů), tato skupinka se tvářila různě. Po téměř jednotném názoru, že ohřívat elektrikou bych TUV neměl, protože je elektrika drahá, jsem se dozvěděl, že o třífázových bojlerech prakticky neví. A navíc tento způsob ohřevu může být prý až třikrát dražší, než u jednofázového bojleru.
Po průzkumu mezi přáteli, jsem se dozvěděl, že všichni majitelé bojlerů, vlastní bojler jednofázový. Po té co jsem namítl, že třífázový bojler udělá stejnou práci mnohem dříve, tedy voda se může ohřát i během odpolední "hodinky" nízké sazby. A voda se ohřeje prakticky za stejné peníze. Proč tedy nemít třífázový?
Inu, je to jednoduché, o skutečnosti mít takový ohřívač vody prakticky nikdo neví. V některých prodejnách sice ví o této možnosti, ale vůbec třífázovou variantu nenabízí. 

Zmíním se tedy o našem elektrickém bojleru. Výrobce Dražice 120litrů, 400V/4kW. Zapojení běžné, samostatný přívod 5x CYA 2,5/ jistič 10A/B. Na kotli je umístěn indikátor tepla, který indikoval ohřátou vodu na 60°C z 0°C za 75 minut. Cena? Cele stodvacetilitrové řešení bylo zhruba o dvacetpět procent dražší.

Kontakt pro pospojování naleznete z levé strany na podpěrné konzole.

Jediná negativní skutečnost byla spíše náhodou, než nevýhodou samotného výrobku. Stalo se nám totiž, že objednaný bojler, na který jsme čekali čtrnáct dnů, byl sice doručen včas, ale v brněnském velkoobchodě nám oba dva objednané kusy omylem prodali jako jednofázové jiným běžným zájemcům. Dražický výrobce reagoval za několik dnů dodávkou dvou kusů vyjmutých z exportní zakázky do Belgie.

Používáte třífázový bojler?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933