Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Osvětlení společných komunikací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.02.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Osvětlení společných komunikací


Osvětlení společných komunikací
Zopakujme si jakými způsoby se provádí osvětlení chodeb, schodišť, výtahů nebo třeba vlakových nástupišť. Jak je řešeno napájení nouzových osvětlení? Z agregátu nebo baterie? Zvláštní kapitolou je bezesporu osvětlení společných komunikací. Víte, nač myslet při ovládání samočinnými schodišťovými spínači? Podívejte se na krátké shrnutí zde ...
Karel Dvořáček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.02.2017



Pokud nejste zrovna vášniví čtenáři ČSN nebo nemáte velkou praxi v navrhování následující problematiky, pak si zopakujme některé důležité body ...


Rozvody pro osvětlení schodišť, nástupišť výtahů, chodeb apod. se provádí těmito způsoby:


Ilustrativni foto

Nouzové osvětlení se napájí ze zdroje na síti nezávislého (baterie nebo agregát) a zapíná se automaticky, a to:
- u způsobu uvedeného v bodě a) při přerušení obvodu pro osvětlení společných komunikací,
- u způsobu uvedeného v bodech b) a c) při přerušení napájení rozváděče, na němž jsou jištěny obvody pro osvětlení společných komunikací.

Na společných komunikacích objektů, kde se zřizuje nouzové osvětlení podle bodu d), postačí z hlediska bezpečnosti osvětlení provedené způsobem podle bodu a).

Ilustrativni foto

Ovládání světel společných komunikací objektu:

Je-li osvětlení společných komunikací ovládáno samočinnými schodišťovými spínači, musí existovat možnost osvětlení zapnout trvale, např. vypínači nebo přepínači. Je-li osvětlení provedeno způsobem podle bodů b) nebo c) této kapitoly, nesmí přerušení jednoho obvodu pro osvětlení společných komunikací narušit ovládání ostatních obvodů.

Při ovládání samočinnými schodišťovými spínači se musí použít ovládače se světelnou signalizací jejich umístění (např. ovládače se signální doutnavkou pro orientaci).

Ilustrativni foto

Připojování obvodů osvětlení společných komunikací
Osvětlení chráněných únikových cest typu B a C v bytových domech do 16 nadzemních podlaží musí být připojeno jako požární a evakuační výtahy (resp. ostatní zařízení nutná při evakuaci obyvatelstva nebo při hašení požáru dle ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb).

Elektrické rozvody pro osvětlení únikových cest typu B a C se mohou klást společně s ostatními rozvody v prostoru schodiště (např. v elektroinstalačních lištách nebo kanálech).

Chráněné únikové cesty typu B a C v bytových domech nad 16 nadzemních podlaží a v budovách pro ubytování musí být vybaveny nouzovým osvětlením podle ČSN 73 0802.

Více elektrikářských opakování naleznete v aktuální příručce Karla Dvořáčka (viz).
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.