Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Osvětlovací systémy s halogenovými miniaturními žárovkami (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.02.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Osvětlovací systémy s halogenovými miniaturními žárovkami


Osvětlovací systémy s halogenovými miniaturními žárovkami
Přichází doba LEDová, ale problémy s osvětlením, které používá k napájení světelných zdrojů malé napětí, stále přetrvávají. Svítidla s tímto typem napájení se prodávají v běžně dostupné obchodní síti koncovým spotřebitelům. Ti pak praktickou instalaci dovozují na základě domněnek podobnosti zapojení podobného svítidla, avšak na napětí nízké. Zopakujme si některé opakující se chyby ...
Karel Dvořáček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.02.2017



Velkou oblibu (zvláště u návrhářů bytových a kancelářských interiérů) si kdysi získaly systémy s halogenovými miniaturními žárovkami, převážně na napětí 12V. Tyto osvětlovací systémy byly navrhovány jako doplňkové bodové osvětlení (vhodné pro optické zdůraznění detailu) či osvětlení ve speciálních případech (napájení těchto osvětlovacích systémů je možno provádět SELV - napětím bezpečným z hlediska úrazu elektrickým proudem), ale velmi často i zcela nevhodně pro plošné osvětlování, například pracovních místností.

Pro větší náhled kliknout!

Problematika užití těchto systémů byla odborníky posuzována jak z hlediska světelně technického, tak hlavně z hlediska vhodnosti provedení samotné elektroinstalace, neboť zdánlivá „neškodnost“ těchto osvětlovacích systémů a jejich rozvodů vedla často k různě závažným haváriím.


Pro větší náhled kliknout!

Nejčastější důvody havárií z hlediska nevhodného navržení a provedení elektroinstalace jsou:


V dnešní době se v mnoha případech objevují svítidla s polovodičovými LED zdroji. Přes to halogenová, bodová světla mají své místo a jsou stále navrhována.

Více elektrikářských opakování naleznete v aktuální příručce Karla Dvořáčka (viz).
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.