Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OSTRAVA: Rozloučení s Janem Blahynkou


Document Actions
OSTRAVA: Rozloučení s Janem Blahynkou
Elektromontér brněnského EZ Brno, který celý život pracoval pro jednu firmu. Narodil se na jižní Moravě, vyučil se v Teplicích a oženil se do Šenova u Ostravy. Za celou dobu nezískal "kratky ostravsky" přízvuk.
Miroslav Minařík, ze dne: 21.08.2007
reklama

EZ BRNO VM1, Ostrava Vítkovice závod 1, 5 Vysoké pece, koksovna, aglomerace, NHKG kontilití ...
Jan Vyskočil, Jan Liška, Ladislav Dobiáš, Bohuslav Trčka, František Indrák, Jan Blahynka, Zdeněk Horákovský...

Zelená Multikára a stále vysmátý Blahynka.
Elektromontér brněnského EZ Brno, který celý život pracoval pro jednu firmu. Narodil se na jižní Moravě, vyučil se v Teplicích a oženil se do Šenova u Ostravy. Za celou dobu nezískal "kratky ostravsky" přízvuk.

Před dvěma roky jsem jej ještě krátce navštívil abych nostalgicky zavzpomínal na dávné roky praxe v průmyslových instalacích. Honza byl synonymem starého zkušeného montéra, který za dob socialismu musel zvládat bravurně montážní improvizaci. Nejen znát (tehdy ještě závazné) normy a vyčíst záměr investora z výkresu, ale také být tak trochu kouzelníkem. Ne vždy totiž byl požadovaný materiál k dispozici v době, kdy byl potřeba. Zkušený skupinář Blahynka Multikárou objel své kontakty a vše zajistil včas.

Skupinář elektromontážní firmy nebyl jen odborník a koordinátor, musel zvládnout i vedení skupiny (dnes týmu). Řešit problémy, motivovat své lidi, umět je odměnit, nebo také ve správný okamžik je seřvat do mrtva.

Tehdejší doba však byla zcela jiná. Super auto byl Fiat Lada a na dovolenou se létalo do Bulharska. V práci byla odlišná pravidla a komunikace. Telefony měly otočný číselník. Mezi ostatními neprobíhala e-mailem a mobilem. I přes to Honza Blahynka ve své práci úspěšný a těmi, kdo uměli pracovat a pracovali, také oblíbený.

Rozloučili jsme se s ním 25. července ve smuteční síni Šenova ...

Libor Dobeš: Odchodem Jana Blahynky byla dopsána jedna z životních kapitol, na kterou rád vzpomínám ....

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933