Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Rozvaděč kontra rozváděč II.


Document Actions
roza.gif
Proč se píše někdy rozvaděč s krátkým a někdy s dlouhým a? Co se z těchto variant považuje za chybu?
Miroslav Minařík, ze dne: 5.07.2001
reklama

Do redakce stále chodí dotazy na tolik diskutované téma jako psaní krátkého nebo dlouhého a á ve slově rozvaděč. Již delší dobu zkoumám kdo a proč co píše. Měl bych předeslat, že nejsem lingvista, že se jedná pouze o můj osobní názor založený na delším osobním průzkumu a také v neposlední řadě jsem tvrdým zastáncem krátkého a! Víceméně je to můj názor a dovolil bych si jej zveřejnit. 

Dobu, kdy se s dlouhým á ve slově rozvaděč roztrhl pytel není zrovna snadné přesně určit. Ale již vím proč se vůbec začalo psát dlouhé.

Skupina lidí, kteří píší dlouhé á se samotnou podstatou příliš nezajímají a odvozují slovo rozvaděč od slova rozvádět. Jedná se především o skupiny, které splňují některé z těchto vlastností:

administrativní zaměstnanec
vzděláním neelektrotechnik
příliš zaměstnaný elektrotechnik na takové hlouposti

Jednoduše jsem zrovna já obklopen (již historicky) skupinou lidí, které by nenapadlo psát dlouhé á, protože se jedná o název technického zařízení a považují to za jeho odborný název.

V různých starších knihách se vyskytují různé termíny, které nabraly dnešní novou podobu. Např.

spinač je již spínač, protože spíná.
řadič je stále řadič i když řadí
programový zavaděč je stále zavaděč i když zavádí
napaječ je již napáječ, protože napájí
počitadlo je již počítadlo, protože počítá
měřící, měřicí je jiný problém
topič je topič, i když odjakživa topí
akumulátor není akumulator, i když akumuluje
ředitel není řiditel, i když řídí
švecševcovskou dílnu

Takových slov je samozřejmě mnohem více. Ovšem zůstaňme u slova rozvaděč. Jedna z knih, která popisuje význam slova rozvaděč jsou "Předpisy a normálie ESČ". Tam je možné se dočíst, že rozvaděč je:
zařízení na rozdělování a řízení elektrických zdrojů.

Touto větou se dostáváme k samotné podstatě názvu toho technického zařízení. Představme si tedy např. dům s rozvody. Co nám elektrickou energii rozvede do místností? Tedy co rozvádí? Vedení, vodiče, kabely! Co tedy dělá rozvaděč? Rozděluje (přepíná, vypíná...) a řídí (reguluje).

Shrnutí:  
rozvádí elektrickou energii vodiče, kabely, vedení
  elektrickou energii rozvodné závody
  manželství, ale tomu zpravidla říkáme soudce nikoliv rozváděč
Pozor neplést rozvraceč! Ten rozvrací!
rozděluje rozdělovač, v aut. technice taktéž odborný termín
  rozvaděč v elektrotechnice a datové technice

Velmi podobnou problematikou je také výraz např. "zásuvka pod proudem", "zařízení pod proudem". Také to používá velké množství lidí. V rozhlase, televizi, novinách. Opět se jedná o osoby, které vůbec nepřemýšlí nad podstatou výrazu. Zásuvka nemůže být pod proudem, pokud v ní není spotřebič, nebo pokud není průběžná. Nebo také jinak, svítidlo s právě "spálenou" žárovkou není pod proudem, ale určitě může být pod napětím. Časté námitky, že je to jedno, stejně všichni ví o co jde, neberu! Také neříkám angíně chřipka a všichni ví, že jde o nemoc.

Kam až jsme se dostali s rozváděčem? Takže, neelektrikář rozvaděč odvodí chybně od slovesa a napíše to do pravopisu, elektrikář si všimne změny v pravopise a řekne si: "aha odborníci nařídili dlouhé á", a protože mu nepřísluší mluvit do jazyka Českého, tak mlčky sklopí hlavu. S přílivem katalogů a technických popisů různých firem se dostaly překlady právě osobám, které odvodily rozvaděč od slova rozvádět. Co se týká pravopisu a norem, kde je také možné toto slovo nalézt, tak původ výskytu zařazuji ke katalogům. 

Také mne napadlo, že si na to zkusím zvyknout. Ovšem když jsem zkusil říct nahlas "výroba rozváděčů" bylo mi to divné. Pozoroval jsem některé přednášející, kteří píší rozváděč. Ovšem v jejich nekontrolované řeči jsem napočítal jejich foneticky devět rozvaděčů k jednomu rozváděči.

Závěr:
Osobně si myslím, že demokratické by opravdu bylo nechat v pravopisu obě varianty. Tedy s dlouhým i krátkým. A ne pouze s dlouhým. Ovšem stejně když vidím rozváděč, tak si představím spíše někoho, kdo rozvádí, nikoliv však "plechovou kisnu". Často slýchám "takový výrobce jako.... a všude má dlouhé á", nebo "v pravopise je dlouhé á". Napadlo vůbec někoho, že by se někdo spletl a byla všude chyba? Nebo platí "stokrát opakovaná lež se stává pravdou"?

Slovník na Seznamu.cz vypadá např. takto:

Ještě bych měl uvést, že jsem již kontaktoval Ústav pro jazyk český AV ČR, z kterého se mi již dostalo první uspokojující odpovědi. I přes to, že v pravopise je "rozváděč", tak se "rozvaděč" připouští a nepovažuje se tedy za chybu! Pokud máte něco k tomuto tématu napište mi e-mailem, nebo dolů do diskuzního okénka. Hlasovat můžete zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933