Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Osciloskopy pomalých dějů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.11.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Osciloskopy pomalých dějů


Osciloskopy pomalých dějů
Tušíte, co je osciloskop pomalých dějů? K čemu slouží tento přístroj určený nejen pro oblast elektrotechniky, ale i fyziky, chemie, biologie, lékařství atd. Pokud víte, dobře pro vás. V opačném případě odpověď naleznete v tomto článku ...
Přednášející, ze dne: 16.11.2010

Osciloskopy pomalých dějů jsou víceúčelové přístroje, které provádějí měření, záznam a zobrazení pomalu se měnících veličin. Jsou určené zejména pro oblast elektrotechniky, fyziky, chemie, biologie, lékařství atd.

Blokové schéma osciloskopu pomalých dějů (analogového) je uvedeno na následujícím obrázku.

Součásti osciloskopu pomalých dějů jsou vstupní zesilovač, videozesilovač, rozkladové obvody a obrazovka. Navíc je osciloskop vybaven jednak konektory pro připojení přídavných monitorů, a jednak konektory pro připojení různých vstupních modulů, které slouží ke konverzi příslušných vstupních veličin na napětí. Každý modul obsahuje komparátor, který porovnává vstupní napětí přivedené na příslušný kanál s vertikálním signálem s pilovým průběhem. Přičtením stejnosměrného napětí dojde k vzájemnému posunutí jednotlivých vstupních signálů zobrazovaných na obrazovce ve vertikálním směru. V okamžicích shody vstupního napětí a napětí rychlého pilového signálu, určených pomocí komparátoru, se pak daný bod na obrazovce rozsvětlí.

Díky své modulární struktuře může být osciloskop doplněn i jinými moduly, mezi které patří:

V dnešní době tyto speciální osciloskopy ztrácejí význam. Většina moderních digitálních osciloskopů umožňuje nastavit časovou osu v řádech několika desítek až stovek sekund a takto umožnit měření i velmi pomalých dějů.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.