Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Osciloskopy pomalých dějů


Document Actions
Osciloskopy pomalých dějů
Tušíte, co je osciloskop pomalých dějů? K čemu slouží tento přístroj určený nejen pro oblast elektrotechniky, ale i fyziky, chemie, biologie, lékařství atd. Pokud víte, dobře pro vás. V opačném případě odpověď naleznete v tomto článku ...
Přednášející, ze dne: 16.11.2010
reklama

Osciloskopy pomalých dějů jsou víceúčelové přístroje, které provádějí měření, záznam a zobrazení pomalu se měnících veličin. Jsou určené zejména pro oblast elektrotechniky, fyziky, chemie, biologie, lékařství atd.

Blokové schéma osciloskopu pomalých dějů (analogového) je uvedeno na následujícím obrázku.

Součásti osciloskopu pomalých dějů jsou vstupní zesilovač, videozesilovač, rozkladové obvody a obrazovka. Navíc je osciloskop vybaven jednak konektory pro připojení přídavných monitorů, a jednak konektory pro připojení různých vstupních modulů, které slouží ke konverzi příslušných vstupních veličin na napětí. Každý modul obsahuje komparátor, který porovnává vstupní napětí přivedené na příslušný kanál s vertikálním signálem s pilovým průběhem. Přičtením stejnosměrného napětí dojde k vzájemnému posunutí jednotlivých vstupních signálů zobrazovaných na obrazovce ve vertikálním směru. V okamžicích shody vstupního napětí a napětí rychlého pilového signálu, určených pomocí komparátoru, se pak daný bod na obrazovce rozsvětlí.

Díky své modulární struktuře může být osciloskop doplněn i jinými moduly, mezi které patří:

  • předzesilovač EKG,
  • histograf EKG,
  • měřič nf signálu,
  • měřič nelinearity,
  • měřič nestability,
  • kalibrační generátor,
  • tester TTL obvodů atd.

V dnešní době tyto speciální osciloskopy ztrácejí význam. Většina moderních digitálních osciloskopů umožňuje nastavit časovou osu v řádech několika desítek až stovek sekund a takto umožnit měření i velmi pomalých dějů.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933