Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OS-KOM: Průmyslové konektory Cavotec


Document Actions
Článek
Které konektory byste zvolili do drsného průmyslového prostředí plného agresivních látek? Pro flexibilní a pohodlné spojování a prodlužování pohyblivých elektrických vedení od napájecího místa k pohyblivým zařízením, např. při stavbě tunelů, v báňském průmyslu, na lodích, v přístavech a pod. je zde řešení!
Komerční sdělení, ze dne: 11.12.2006
reklama

Robustní konstrukce průmyslových konektorů firmy CAVOTEC předurčuje jejich použití v drsném a obtížném prostředí pro flexibilní a pohodlné spojování a prodlužování pohyblivých elektrických vedení od napájecího místa k pohyblivým zařízením, např. při stavbě tunelů, v báňském průmyslu, na lodích, v přístavech, v hutích a ocelárnách, pro zásobování energií přístavních a kontejnerových jeřábů, pro mobilní generátory a stroje.


Klik pro větší náhled.

Výrobní program zahrnuje průmyslové konektory různých tvarů a provedení, výkonově je lze dělit do dvou základních skupin: pro nízké napětí do 1,1kV / 660A a pro napětí vysoké do 25kV / 500A. Nestandardní provedení pak umožňují přenos proudu až 700A při napětí do 4,1kV, multikontaktní varianta umožňuje propojení až 50ti vodičů, jiný typ je určen do agresivních prostředí s teplotou okolí až 400°C a v nabídce jsou i konektory pro automatické spojování.


Klik pro větší náhled.

Standardem při výrobě je použití hliníku a bronzu odolných vůči mořské vodě. Ve smontovaném stavu splňují konektory stupeň krytí IP 66, nezávisle na tom, zda se jedná o šroubovací nebo rychloupínací systém „Push & Pull“, který ocení uživatel často rozpojující a spojující elektrické napájení.


Klik pro větší náhled.

Všechny typy jsou elektricky jištěny s využitím jistících kontaktů. Fáze jsou spínány pomocí vedlejšího spínacího obvodu a jistící kontakty spínají cívku přes bezpečnostní spínač. Tím je zaručeno, že konektory nejsou při rozpínání pod proudem.


Klik pro větší náhled.

Kolíky a zdířky se sestávají vždy ze dvou dílů, jak je patrné z obrázku. Kontaktní část lze vyměnit bez demontáže konektoru, zatímco kabelová dutinka se lisuje přímo na vodič. Toto konstrukční řešení umožňuje flexibilní montáž a propojování vodičů různých průřezů. Bezpečné spojení mezi kontaktním dílem a kabelovou dutinkou je zajištěno kuželovou plochou a závitem.


Klik pro větší náhled.

Další důležitým detailem je lamelový systém MWT ve zdířce, který zajišťuje velmi kvalitní propojení s kolíkem. Díky tomuto patentu se při ohřevu v důsledku průchodu proudu zvyšuje tlak mezi povrchem kolíku a lamelami zdířky, čímž se snižuje elektrický odpor a zároveň vzniká další mechanická zábrana proti rozpojení obvodu pod napětím.


Klik pro větší náhled.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933