Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OS-KOM: Polovodičové relé PH9270 s hlídáním zátěže


Document Actions
OS-KOM: Polovodičové relé PH9270 s hlídáním zátěže
Bezkontaktní spínání je stále více na vzestupu. Polovodičové přístroje dříve určené především pro spínání topných systémů nacházejí uplatnění v dalších segmentech trhu, kde se využijí nesporné výhody této technologie. Podívejme se na polovodičové relé PH9270 německé firmy E. Dold & Söhne KG ...
Komerční sdělení, ze dne: 14.07.2010
reklama


Bezkontaktní spínání je stále více na vzestupu. Polovodičové přístroje dříve určené především pro spínání topných systémů nacházejí uplatnění v dalších segmentech trhu, kde se využijí nesporné výhody této technologie. Podívejme se na polovodičové relé PH9270 německé firmy E. Dold & Söhne KG.

Přístroj se dvěma tyristory v antiparalelním zapojení je určený pro časté a bezhlučné spínání jednofázové zátěže do 40A v soustavách s napětím AC200 480V. Nadstandardní je integrovaná ochrana zátěže, která monitoruje obvod a okamžitě vyhodnocuje chybové stavy, jako jsou částečné poškození zátěže, nadproud, přerušení obvodu, nedostatečné napětí zátěže, spálené pojistky či porucha tyristorů. Druh závady lze identifikovat pomocí dvou signalizačních LED, eventuelně lze použít chybový signál v PLC.

Na těle přístroje, který je o málo větší než krabička od sirek (rozměry 58x45x32mm), je kromě přípojných svorek a signalizačních LED ještě otočný potenciometr, který slouží k optimálnímu nastavení proudu zátěže v intervalu od 500mA do 40A. Nastavení je velmi jednoduché, otáčením potenciometru se vyvolá chyba signalizovaná červenou LED, po pootočení zpět o řádově 10% se rozsvítí zelená LED.

Řídící signál je, stejně jako pomocné napětí, v intervalu DC20-32V a díky bezkontaktnímu spínání se neprojevuje žádné mechanické opotřebení kontaktů, jako u klasických spínacích prvků. Ke spínání dochází buď při nejbližším průchodu sinusového napětí nulou, nebo okamžitě, dle varianty přístroje. Polovodičové prvky vyžadují kvalitní chlazení, je tedy nutné použít chladící element úměrný zátěži. Chladiče z nabídky výrobce lze instalovat na DIN lištu a pro lepší přenos tepla je lze doplnit grafitovým těsněním.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933