Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OS-KOM: Novinky v průchodkových systémech icotek GmbH


Document Actions
Článek
... jak efektivně zavést kabely do stroje či rozváděče? Léty osvědčené šroubovací průchodky mají již delší dobu alternativu v podobě průchodek membránových či dělených průchodkových systémů. Jaké jsou novinky v tomto sortimentu?
Komerční sdělení, ze dne: 4.05.2009
reklama

Klasickou otázku, jak efektivně zavést kabely do stroje či rozváděče, si položil téměř každý. Léty osvědčené šroubovací průchodky mají již delší dobu alternativu v podobě průchodek membránových či dělených průchodkových systémů, které umožňují protahovat i prefabrikované kabely. Jaké jsou novinky v tomto sortimentu?

Vlajkovou lodí v sortimentu dělených průchodek je systém KEL, tedy pevný polyamidový rámeček, kterým se stahují dělené vložky KT z elastomeru s otvorem podle průměru kabelu. Dosud byly velikosti a vrtací rozměry odvozeny od průmyslových konektorů. Nově se sortiment rozšiřuje o speciální velikosti od malých provedení KEL-E2 až po rozšířený systém KEL-24.


Malé provedení KEL-E2                          Rozšířený systém KEL-24

Díky tomu lze nyní tímto pevným systémem pokrýt průchod až sto dvaceti tenkých vodičů stejně jednoduše jako jediného kabelu, a to jedním výřezem ve stěně rozváděče.

Velmi častým požadavkem výrobců strojů je ochrana kabeláže proti zlomení. K tomu dochází, vedou-li kabely kolmo ze zadní stěny stroje stojícího u zdi. Pro tyto případy je vhodné provedení KEL-FG, které zajistí chráněný ohyb kabelů uvnitř krytu.


KEL-FG provedení s ohybem

I v tomto systému je nyní k dispozici několik nových velikostí, což není taková inovace jako vznik varianty pro kruhový otvor, šroubovací provedení KVT-W90.


Šroubovací provedení KVT-W90

V současné době je velmi důležité i stínění. Proto byl sortiment stínicích spon rozšířen o systém KEL-EMV, který umožňuje odstínit kabely ihned za průchodkovým rámečkem.


Univerzální systém KEL-EMV

Nestačí-li kontakt stínění s rovnou plochou pásku, je lepší použít univerzální systém KEL-EMV-PF s nasunovacími sponami PF/SKL, které obejmou stínění po celém obvodu.


Univerzální systém KEL-EMV-PF

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933