Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OS-KOM: Nové trendy v oblasti průmyslových konektorů pro 6, 12 a 25kV


Document Actions
Článek
Průmyslové konektory se stále více uplatňují v provozech, jako jsou povrchové lomy, doly nebo ražba štol a tunelů nejen v zahraničí, ale také v tuzemsku. V tomto příspěvku bychom rádi v rámci informování o nových trendech a prezentovali možnost používání průmyslových konektorů CAVOTEC i pro vysoká napětí, konkrétně pro 6, 12 a 25kV.
Komerční sdělení, ze dne: 25.07.2011
reklama


Průmyslové konektory se stále více uplatňují v provozech, jako jsou povrchové lomy, doly nebo ražba štol a tunelů nejen v zahraničí, ale také v tuzemsku. V minulém článku z roku 2006 byl uveden hrubý přehled základních řad konektorů Cavotec. V tomto příspěvku bychom rádi v rámci informování o nových trendech a prezentovali možnost používání průmyslových konektorů CAVOTEC i pro vysoká napětí, konkrétně pro 6, 12 a 25kV.

Od průmyslových konektorů je především požadováno aby:

  • plnily naprosto stejnou funkci jako běžné konektory,
  • zajistily rozebíratelné a vodivé spojení daného počtu vodičů,
  • spojení, resp. rozpojení bylo proveditelné bez použití speciálního nářadí nebo školení,
  • manipulace s konektory byla bezpečná, nesmí při ní dojít k úrazu elektrickým proudem, např. při rozpojování zatíženého kabelu nesmí dojít k vytvoření ("vytažení") elektrického oblouku,
  • byly uzpůsobené pro používání v těžkých podmínkách, byly mechanicky odolné, což zajišťuje např. robustní konstrukce,
  • byly rezistentní vůči běžně se vyskytujícím chemickým sloučeninám, oleji, mořské vodě apod.

Vlastnosti konektorů CAVOTEC

  • robustní konstrukce
  • tuhost a pevnost konstrukce
  • materiál těla bronz, hliník
  • bezpečná obsluha, pilotní kontakty
  • krytí IP 66 (při spojení)
  • použitelné standardně až do 80ºC, speciálně až do 400ºC

Pilotní kontakty zajišťují elektrické blokování rozpojení zatíženého konektoru, s čímž by souviselo vytvoření elektrického oblouku. Dvojice pilotních kontaktů je kratší než silové kontakty konektoru. Při rozpojení tedy dojde nejprve k rozepnutí obvodu pilotních kontaktů, které přes řídící obvody odpojí silové napájení konektoru,A tudíž jsou silové kontakty při rozpojení již bez napětí. Při spojování konektorů je proces opačný. Není možné spustit napájení dříve, než nejsou spojeny pilotní kontakty. Výrobcem doporučené schéma zapojení je uvedeno na obrázku 1. Ze schématu je patrné, že pilotní piny jsou spojeny do smyčky, jejíž součástí je vybavovací cívka stykače sloužícího k přerušení napájení na silové kontakty.


Obrázek 1

Kontakty konektorů jsou tvořeny 4 částmi (obrázek 2), je možno je měnit v závislosti na požadovaném proudovém zatížení ("amperáž").


Obrázek 2

Předností celkového řešení kontaktního systému je také velmi snadná výměna poškozené dutinky (female) nebo kolíku (pin) bez použití speciálního nářadí. Dutinka a kolík jsou při provozu nejvíce namáhány, proto vznikla tato koncepce sestavování kontaktu, kdy koncovky kontaktů (cable terminal) jsou lisovány přímo na kabely, na ně se potom přišroubuje buď dutinka nebo kolík.


Detail sestavy

Konektory pro 6kV

Pro jmenovité napětí 6kV jsou podle požadovaného proudového zatížení dostupné dvě velikosti. Pro proud ≤ 350A velikost X5, pro proud ≤ 540A velikost X6. Velikost X5 je určena pro maximální průřez kabelu 120mm2, velikost X6 pro 240mm2.


Vlak - konektor pro 6kV

Konektory pro 12kV

Pro jmenovité napětí 12kV se vyrábí velikost X6, proud ≤ 540A, maximální průřez kabelu 240mm2. Izolátory jsou vyrobeny z teflonu. Nabízené možnosti jsou např. fiberoptické spoje, kryty konektorů nebo také adaptéry pro montáž na stěnu.


12kV sestava

Konektory pro 25kV

Pro jmenovité napětí 25kV se vyrábí velikost X8, proud ≤ 500A, maximální průřez kabelu 240mm2. Provedení pouze s převlečnými matkami. Izolátory jsou vyrobeny z teflonu. Nabízené možnosti jsou např. fiberoptické spoje, kryty konektorů nebo také adaptéry pro montáž na stěnu.


Řez konektorem pro 25kV

V článku jsme velmi stručně popsali nové trendy v oblasti průmyslového napájení. Cílem bylo přiblížení této problematiky i do oblastí hornických činností a činností prováděných hornickým způsobem. Používání rychlospojek přinese zjednodušenou obsluhu a zkrácení času potřebného pro spojování kabelů.


Povrchový důl

Díky certifikaci konektorů i pro prostředí s nebezpečím výbuchu lze očekávat rozšíření konektorů i do dříve nemyslitelných aplikací. Zachování bezpečnosti ve stejné nebo vyšší hladině je samozřejmé.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OS-KOM spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933