Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OS-KOM: Membránové průchodky icotek


Document Actions
Článek
Průchodky obecně slouží k upevnění kabelu ve stěně elektrického zařízení, zároveň musí zajistit ochranu pláště a utěsnit výřez proti vnikání nečistot a vlhkosti. Oproti klasickým průchodkám, které dovolují zavést pouze jeden kabel, nabízí membránové průchodky možnost osadit jeden výřez i několika desítkami kabelů. Jakými vylepšeními prošly průchodky KEL-DP a KEL-DPZ? Určitě nejde jen o nový design, ale i o vyšší stupeň krytí IP ...
Komerční sdělení, ze dne: 11.07.2012


Průchodky obecně slouží k upevnění kabelu ve stěně elektrického zařízení, zároveň musí zajistit ochranu pláště a utěsnit výřez proti vnikání nečistot a vlhkosti. Oproti klasickým průchodkám, které dovolují zavést pouze jeden kabel, nabízí membránové průchodky možnost osadit jeden výřez i několika desítkami kabelů. Velkou výhodou je postupná instalace kabeláže, pružná membrána zůstává až do okamžiku zavedení kabelu neporušená a slouží jako záslepka. Není tedy nutné využít všechny předlisované pozice na kabely, vybrané membrány se před použitím probodnou tenkým hrotem, zatímco ostatní se nechají neporušené a lze je osadit dodatečně.


Obr. 1 Membránová průchodka KEL-DPZ

Membránové průchodky icotek jsou v nabídce jak pro kulaté, tak pro pravoúhlé výřezy v elektrických zařízeních. Řada obdélníkových průchodek odpovídá výřezům a vrtacím roztečím standardních průmyslových konektorů, kulaté respektují nejpoužívanější rozměry klasických průchodek. Pro každou velikost je možné použít buď masivní variantu s plastovou kostrou KEL DPZ (Obr. 1), nebo lehké provedení kompletně z elastomeru KEL-DP (Obr. 2). Lehčí varianta se do výřezů ve stěně elektrického zařízení upevňuje pomocí obvodové drážky, masivní se montují buď šrouby, nebo kontramaticí u kulatých provedení.


Obr. 2 Membránová průchodka KEL-DP

Díky modernizaci výrobního procesu mají membránové průchodky řady KEL-DPZ nový design (Obr. 3), větší tuhost a poskytují vyšší stupeň krytí IP. Polymerová nosná kostra průchodek zajišťuje lepší mechanickou odolnost a elastomer nalisovaný po celé ploše spolehlivě zabraňuje vniknutí nečistot a vody. Díky obvodovému těsnění a dvojité membráně u každého kabelu (Obr. 4) je nyní dosaženo krytí IP66. Použité materiály zaručují stálou funkci při teplotách prostředí -40 až 90°C, neobsahují halogeny ani silikony a jsou samozhášivé podle třídy hořlavosti UL-94 V0.


Obr. 3 Staré a nové provedení průchodky

Průměry zaváděných kabelů se pohybují v rozmezí 3,2 až 22mm, přičemž při použití menších průměrů do 6,5mm lze jedním výřezem protáhnout až 42 kabelů (s omezeními dokonce 50 u lehkého provedení KEL-DP). Snadné zavádění kabelů do membránových průchodek a vysoká hustota výsledné montáže přináší úsporu prostoru, času i nákladů. Práce s kabeláží se výrazně zjednodušují a zařízení vypadá lépe než s desítkami malých kulatých průchodek.


Obr. 4 Vnitřní těsnicí membrána

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933