Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OS-KOM: Jednoduché a bezpečné rádiové ovladače Seidl


Document Actions
Článek
Používání průmyslových rádiových dálkových ovládání (dále RDO) dnes již nikoho nepřekvapí. Co všechno jimi lze ovládat? Čím vynikají produkty označené jako CAD? Čím je zajištěno napájení a jakou má výdrž? Existují pouze standardizované modely nebo lze vyrobit i ovladač na míru? ... jisté komplikace ovšem nastávaly v případě, kdy bylo vyžadováno jednoduché, malé, ale přesto spolehlivé RDO za vstřícnou cenu ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.12.2011
reklama

 

Používání průmyslových rádiových dálkových ovládání (dále RDO) dnes již nikoho nepřekvapí. Lze jimi ovládat jeřáby, hydraulické ruce, manipulátory nebo jiné stroje.

Jisté komplikace ovšem nastávaly v případě, kdy bylo vyžadováno jednoduché, malé, ale přesto spolehlivé RDO za vstřícnou cenu. Naši zákazníci velmi uvítali spolupráci s rakouským výrobcem, firmou Funktechnik Seidl, kterou zastupujeme pro český a slovenský trh a která se právě na tato malá RDO specializuje.

Produkty označované jako CAD, vynikají technicky nad konkurencí v několika směrech. Všechny nabízené soupravy pracují v duplexním, tj. obousměrném provozu. Tím je zajištěna vysoká spolehlivost provozu a možnost používat např. zpětná hlášení. V praxi se to nejčastěji využívá pro potvrzení zadaného povelu. Ve stručnosti dojde ke stisku tlačítka, vyslání této informace do přijímače, přijímač povel zpracuje a vyšle potvrzení do vysílače, který u příslušného tlačítka aktivuje LED. To vše se děje samozřejmě řádově v milisekundách.

Napájení zajišťují typicky 2AA alkalické baterie a zaručí výdrž cca 200 hodin provozu. Malá spotřeba je mj. dána tím, že vysílač nevysílá trvale, ale pulzním provozem. Díky tomu je možné provozovat na stejné frekvenci více souprav RDO, aniž by se vzájemně rušily, nebo dokonce ovlivňovaly. Dosah výrobce udává až 300 metrů.

Vybavení vysílače je standardizováno, je však možné vyrobit vysílač na míru potřebám zákazníků. Osazení je možné jedno- či nově dvoustupňovými tlačítky, aretovaným STOP tlačítkem (hříbek) nebo páčkovými přepínači. Ty mohou být dvou- nebo třípolohové, s aretací nebo bez.
Přijímače mají reléové nebo polovodičové výstupy a napájení 7-45 VDC.

Typické aplikace, kde najdou tato malá RDO široké uplatnění, začínají u jednoduchých kladkostrojů, navijáků, lesnických strojů, pokračují k různým hydraulickým manipulátorům, strojům a mohou končit např. u lyžařských vleků.

Výrobce garantuje odolnost krabice vysílače proti přejetí osobním vozem, což můžete sledovat zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933