Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OS-KOM: Jak na stíněné kabely pomocí systému icotek


Document Actions
Článek
V praxi jste se zajisté setkali s problematikou elektromagnetické kompatibility EMC. Ve snaze zabránit vzájemnému působení elektrických zařízení se stroje a rozvaděče zakrývají kovovými kryty a kabely se oplétají kovovým stíněním. Zaměřme se tedy na doplňkové komponenty, které vodivě propojí stínění kabelů a kovové části zařízení ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.08.2010
reklama


V praxi jste se zajisté setkali s problematikou elektromagnetické kompatibility EMC. Ve snaze zabránit vzájemnému působení elektrických zařízení se stroje a rozvaděče zakrývají kovovými kryty a kabely se oplétají kovovým stíněním. Zaměřme se tedy na doplňkové komponenty, které vodivě propojí stínění kabelů a kovové části zařízení.

Léty ověřeným prvkem jsou pružinové stínicí spony SK, do kterých se kabel umísťuje mezi pozinkovaný rámeček a napjatou pružinu. Síla pružiny brání vytažení kabelu a zároveň zajišťuje dostatečný kontakt spojovaných částí. Tyto spony jsou vhodné pro kabely o průměrech od 3mm do 32mm, přičemž montáž spony je možná buď přímo na plech zařízení, nebo pomocí montážních patek na elektroinstalační lišty a pásky (35mm DIN lišta, 30mm "C" lišta, pásek 3x10 mm).


Pružinové stínicí spony icotek® SK

Moderní jsou předpružené spony SKL, které se skládají z objímky a nosné patice. Kabel se jednoduše zavede do objímky, která zajišťuje kontakt téměř po celém obvodu stínění. Spony se montují jednotlivě na elektroinstalační lišty, přímo na stěnu zařízení, nebo se využívá hromadná instalace na zákaznický profil. Tyto spony se nabízejí pro kabely od průměru 1,5mm do 29mm a dle způsobu montáže si lze vybrat komplet s odpovídající paticí – jsou dostupné varianty SF/SKL na DIN lištu, PF/SKL na pásek 3x10mm, LF/SKL pro přímé šroubování, FLZ/SKL pro přímé přišroubování s praporkem pro upevnění kabelu pomocí kabelového pásku atp.


Stínicí spony icotek® SKL

Zmíněná hromadná montáž spon na profil se provádí v různých variantách, ale je výhodná jen pro opakovanou výrobu. Nejčastěji se využívají řady spon nanýtovaných na pozinkovaném plechu, který má někdy praporky pro kabelové pásky. Pro větší série se u náročnějších aplikací vyplatí i příprava speciálního dílu se sponami tak, jak je patrné z následujících příkladů.


Hromadná montáž spon, speciální provedení

U rozsáhlejších aplikací, kde se mění počty a průměry vodičů, se používají flexibilní hřebeny KAFM. Kabely se k těmto hřebenům připevňují kabelovými pásky, jejich sklouznutí v důsledku tahu kabelu brání přesahy na jednotlivých zubech. Dle počtu upevňovaných kabelů se liší délka použitých hřebenů. Paleta začíná délkou 50mm na 2 kabely a končí 990mm variantou na 59 kabelů. K instalaci do zařízení se opět využívá systém patic a distančních sloupků.


Uzemňovací hřebeny icotek® KAFM

Tam, kde se používá pro vstup kabeláže do rozvaděče některý z průchodkových systémů icotek®, se používá sběrný systém KEL-EMV. Díky standardizovaným rozměrům se na montáž uzemňovacích lišt využijí spojovací prvky průchodek a kabely se uzemní ihned po jejich zavedení do zařízení. Systém má různé varianty a lze jej flexibilně přizpůsobit počtu i velikosti kabelů. U aplikací s malým počtem kabelů se používají sběrné hřebeny s daným počtem pozic, jinde je výhodnější použít tvarované pásky KEL-EMV-PF osazené již dříve zmíněnými sponami PF/SKL.


Uzemňovací lišty icotek® KEL-EMV

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933