Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

OS-KOM: Hlídač napětí a frekvence pro výrobní zařízení RP9800


Document Actions
Článek
Výroba elektrické energie v naší zemi zažila obrovský rozvoj, což můžeme přisoudit podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Výrobní zařízení musí splňovat přísné podmínky pro připojení do distribuční sítě. Jednou z nutných podmínek je přitom kontrola napětí a kmitočtu. Více zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.10.2010
reklama


Výroba elektrické energie v naší zemi zažila obrovský rozvoj, což můžeme přisoudit podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Státem garantované příležitosti přilákaly do elektrotechnického oboru nové investory a vzniklo velké množství menších výrobních zařízení, která musí splňovat přísné podmínky pro připojení do distribuční sítě. Jednou z nutných podmínek je přitom kontrola napětí a kmitočtu elektrárny, což díky hlídači RP9800 od firmy E.Dold & Söhne KG lze obojí jedním modulem.


Hlídače napětí a frekvence RP9800

Přístroj je určen ke kontrole napětí a kmitočtu pro vlastní výrobní zařízení nad 30kVA v síti NN podle směrnice VDEW. Modul o rozměrech 70x90x71mm a váze 175g má na čelním panelu šest otočných přepínačů a pět stavových LED diod. To umožňuje technikům jednoduché nastavení požadovaných parametrů a obsluze rychlou kontrolu při provozu. Průhledný kryt čelního panelu zabraňuje neúmyslnému zásahu do nastavení, výlisek na plombu pak umožňuje zabránit neodborným úpravám.

Nastavení je velmi intuitivní, každý parametr má svůj ovládací prvek. První dvojice otočných přepínačů umožňuje přesné nastavení frekvence, horní hranici intervalu v rozmezí 50,2 až 52Hz a dolní hranici 47 až 49,8Hz. Druhá dvojice přepínačů slouží k nastavení intervalu napětí, pro pokles v rozmezí 0,72 až 0,9 jmenovité hodnoty a pro nárůst v rozmezí 1,08 až 1,2Un. Pátý přepínač určuje maximum střední hodnoty napětí po dobu 10 minut a šestý pak časové zpoždění v intervalu 5 až 90s.

Signalizační diody na panelu indikují stav obvodu a hlídaných hodnot. Zelená LED signalizuje přítomnost napětí, dvě červené LED indikují výchylku frekvence resp. napětí mimo nastavený interval a dvě žluté LED zobrazují stav kontaktů. Na výstupu jsou dvě samostatná relé s přepínacím kontaktem, která vybavují při odchylce hlídaných hodnot. Na příkladu zapojení na obrázku 2 je pro ilustraci modul RP9800 zobrazen formou blokového schématu.


Příklad zapojení hlídače RP9800

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933