Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

OS-KOM: Hlídač izolačního stavu IL5880 pro sítě do 500V


Document Actions
Článek
Proč stále existují provozy, kde funkci celého zařízení ohrožuje absence hlídače izolačního stavu? Vždyť přístroje pro hlídání izolačního stavu střídavých neuzemněných sítí nejsou na našem trhu žádnou novinkou a práce s nimi je jednoduchá. Přesvědčit se můžete na základním hlídači řady IL5880 z nabídky německého výrobce E. Dold & Söhne KG.
Komerční sdělení, ze dne: 19.11.2012
reklama


Proč stále existují provozy, kde funkci celého zařízení ohrožuje absence hlídače izolačního stavu? Vždyť přístroje pro hlídání izolačního stavu střídavých neuzemněných sítí nejsou na našem trhu žádnou novinkou a práce s nimi je jednoduchá. Přesvědčit se můžete na základním hlídači řady IL5880 z nabídky německého výrobce E. Dold & Söhne KG.


Obr. 1 Hlídač izolačního stavu IL5880/200

Hlídačem izolačního stavu IL5880 lze kontrolovat jednofázové i trojfázové sítě do 500V s kmitočtem v intervalu 10–1.000Hz. Přístroj vyžaduje pomocné napájení, které lze zajistit buď ze samostatné sítě, nebo přímo z měřeného obvodu. Výhodou nezávislého napájení je nepřerušovaná kontrola obvodu i ve stavu bez napětí, potřebná například při hlídání vinutí rotoru. Hlídač má vnitřní obvody vzájemně galvanicky odděleny, nehrozí tedy propojení měřené sítě s pomocným obvodem, ani s výstupními kontakty.

Přístroj měří hladinu izolačního odporu mezi fází a ochranným vodičem, při poklesu pod nastavenou hodnotu dojde k přepnutí dvojice výstupních kontaktů. Standardní interval pro nastavení odezvy je 5–100kΩ. Pro větší citlivost měření lze z nabídky vybrat provedení hlídače IL5880/200 s funkcí varování, které vyhodnocuje dvě nezávislé hodnoty izolačního odporu: předběžné hlášení v rozmezí 10kΩ-5MΩ a poruchu v intervalu 5–100kΩ. Výstupní kontakty pak mohou vybavovat buď každý na jednu z nastavených hodnot, nebo oba současně. Po detekci a následném odstranění poruchy izolace se měření obnoví automaticky, případně lze odstraněním propojky ve svorkovnici nastavit manuální restart.


Obr. 2 Zapojení pro kontrolu vinutí motoru

Všechny ovládací prvky hlídače IL5880 jsou umístěny na předním panelu. Hodnota pro odezvu se nastavuje pomocí otočného regulátoru na absolutní stupnici. Hlídač s funkcí varování má ještě druhý regulátor pro nastavení předběžného hlášení a otočný přepínač pro určení funkce kontaktů. Vedle otočných prvků jsou umístěna dvě tlačítka: testovací ověří funkci přístroje vyvoláním poruchy a resetovací čistí záznam o poruše z paměti hlídače. Obě tlačítka je možné nahradit externími, která se připojí na vstupní svorky přístroje. Stavové LED diody zapuštěné do čelního panelu jsou barevně odlišené: zelená signalizuje přítomnost pomocného napájení, červená poruchu izolace a oranžová varovné hlášení u hlídačů s touto funkcí. Přepínací kontakty na výstupu hlídače mají spínací kapacitu 5A/AC 230V a rozpínací kapacitu 2A/AC 230V. Mechanická životnost ≥30x106 cyklů zajišťuje dostatečnou výdrž pro všechny aplikace, teplota prostředí však musí být v rozmezí od -20° do +60° C. Všechny varianty hlídače se instalují na elektroinstalační DIN lištu, rozměry základního provedení jsou 35×90×61mm.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933