Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OPP#7 Je přepěťový stupeň typu 3 lepší než nic?


Document Actions
OPP#7 Je přepěťový stupeň typu 3 lepší než nic?
Pravděpodobně nejhorší radou od prodejce na maloprodejně bývá pokud pronese něco takového: "Kupte si ochranu, kupte, kupte ... ochrání vás před blesky". Na druhou stranu existuje opačný extrém typu: "Nemá cenu cokoliv nasazovat, pokud nemáme instalovány kompletní všechny stupně". Jak to tedy je? Je opravdu lepší samotný přepěťový stupeň typu tři než vůbec nic? Je samotný stupeň k něčemu dobrý? Není samotný nebezpečný?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.04.2017
reklama


Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu.





Kompletní výpovědi sledujte zde:

Jiří Burant, OBO BETTERMANN

Pokud se týká svodičů typu 3 tzn. Poslední stupeň, který se dává co nejblíž k chráněným přístrojům, tak samozřejmě určitý smysl má. Nutno všem upozornit, že z hlediska svých technických parametrů je schopen 3. stupeň ochránit pouze před nějakými indukovanými přepětími, které vzniknou ať už třeba z hlediska vzdálených úderů blesků, nebo hodně vzdálených, tedy indukcí, nebo je spoustu třeba sériových motorů, různé kafemlýnky, vysavače, když bude mít utržený ten kondenzátor, tak dokáže vyrobit velice slušné špičky přepěťové, tak toto řekněme ten 3. stupeň je schopen zadržet, ale v žádném případě vás neochrání před dílčími bleskovými proudy, např. které můžou vzniknout při blízkém úderu blesku, nebo nedej bože přímém úderu blesku do toho chráněného objektu. (Související katalog OBO BETTERMANN)





Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Mít stupeň přepěťovky typu 3 je daleko lepší, než tam nemít vůbec nic, ale rozhodně bych spíš doporučil, aby si klient, než aby vyhazoval peníze za samostatný typ svodiče 3, pořídil aspoň svodič typu 2 , který v sobě má daleko větší varistory a zas tak velký cenový rozdíl to není a zařízení dokáže ochránit před daleko širším spektrem přepětí než ten pouhopouhý stupeň 3.
Nepřetáhne se tím nějaké přepětí?
Nepřetáhne se tím přepětí, přepětí je v instalaci tak jako tak. (Související katalog DEHN + SÖHNE)





Zdeněk Suchomel, OEZ
Je lepší 3. stupeň, než vůbec nic. Je schopen odchytat malé špičky přepěťové, které vznikají v rámci instalace nebo v rámci objektu třeba nějakého paneláku, tak pokud má někdo přístroj který ruší, tak ani není schopen síť vyčistit. Druhá věc je to, když dojde k úderu blesku nebo k většímu přepětí, tak 3. stupeň odejde spolu s koncovými zařízeními. (Související katalog OEZ)








Jan Marek, EATON ČR
Já bych to připodobnil možná k trochu absurdní situaci, ale představme si středověkého rytíře, třeba 14./15. století, který když šel do bitvy, měl lněnou košili, prošívanou vestu, kroužkovou vestu a na tom brnění. Teď si představte takového rytíře, který jde do bitvy a jde jen s prošívanou vestou. Tam už je jasně vidět rozdíl, když půjde jen ve vestě, tak má o dost větší šanci, že z té bitvy už neodejde. To samé platí i se stupněm 3. Pokud instalujete pouze svodič třídy 3, tak jste chráněni pouze proti nízkým hodnotám spínacího přepětí. Pokud ale dojde k úderu blesku do budovy, nebo instalace, svodič přepětí typu třídy 3 vám sám o sobě nepomůže, dojde k destrukci jak svodiče, tak i zařízení. Jde o to, že každá třída svodiče přepětí funguje jako určitý tlumič energie. K tomu, abyste byli komplexně chráněni, tak musíte energii postupně snižovat a k tomu slouží jednotlivé stupně. Čili, pokud máte pouze stupeň 3, tak energie bleskového proudu je tak velká, přepětí je tak velké, že vám nepomůže, je trošku bláhové si myslet, že vás ochrání před takovými přepětími. (Související katalog EATON)







Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Co se  týká 3. stupně, tak je bláhové si myslet, že vám zajistí komplexní ochranu proti přepětí. Vždycky potřebujete první dva stupně a řešit to zónově. Jestli je to lepší než nic, ano je to lepší než nic, ale je to opravdu na doladění přepětí, které vám často vznikají spínáním v domácnosti, provozech, takže vy zamezíte stresování zařízení právě těmito menšími přepětími vzniklými různými spínacími jevy nebo třeba rušením. Tím zvýšíte životnost zařízení. Ale bez prvních dvou stupňů, minimálně bez toho nadřazeného stupně ta ochrana není 100% účinná nebo nemůže fungovat samostatně. (Související katalog PHOENIX CONTACT)








David Komrska, SALTEK
Pokud v objektu nejsou žádné jiné ochrany, nebo na vstupu do objektu nejsou ochrany před přepětím, tak uživatel, nebo dodavatel nějakého zařízení je vhodné, když zařízení vybaví minimálně stupněm ochrany typu 3. Ochrana proti přepětí a před bleskem pracuje s pravděpodobností a s výskytem různých jevů, takže použití nějakých ochran pokryje nějaké procento případů, můžeme říct, že v některém objektu může být dostatečná, protože výskyt přepětí není v takové míře, nebo bouře k úderu blesku … Pouze tato ochrana postačí, ale zákazníci většinou chtějí, aby ochranu před přepětím, nebo před bleskem měli ve velké míře nejlépe 100%, tak z tohoto pohledu dostačující není. Lze samozřejmě pro objekt použít jenom ty 3 pro celý objekt, nějakého zařízení není z hlediska norem taky dostačující. (Související katalog SALTEK)






Martin Formánek, ENIKA
Je to okrádání lidí. Říkám vám rovnou ze zkušenosti, je to okrádání lidí, protože přepěťová ochrana třetího stupně, která je jak říkáš se prodává, tak už jen to, že je to 3. stupeň, který bez jakéhokoliv dalšího předstupně, tak sám od sebe nemá efekt. Navíc přepěťové stupně tzv. trojky, tak jsou ty nejjemnější a z naší zkušenosti z praxe, kterou máme tady my na zkušebně zařízení, tak všechny musí odolávat nějakému přepětí 4kV což je pokud se ne nepletu.. nebo dokonce my máme zkušenost na 5kV je to ta přepěťovka 3. stupně na to zrovna postavená, takže pokud je úplně správně naprojektováno, nebo navrženo od výrobce, tak úplně poslední stupeň přepěťové ochrany pro ně až tak smrtelně důležitý, ale samozřejmě předchozí stupně, které jsou nutné. Není to jen v praxi domácích aplikací, setkáváme se čím dál častěji s aplikacemi, když si zákazník koupí lampu veřejného osvětlení, nebo obec, je to zákazník. A v lampě veřejného osvětlení je nainstalována přepěťová ochrana 3. stupně, je to stejný model, jako když se dá do domu samo o sobě je na nic, nefunguje a je to okrádání lidí.








David Černoch, VODAFONE ČR
Obecně je lepší mít přepěťovou ochranu třídy D, teď je to T3, před daným spotřebičem, aby mi aspoň zachytil nějaké jednoduché, nebo menší přepětí, zvlnění sítě apod., ale samozřejmě mi to neochrání nikdy proti jiným vyšším vlivům, to znamená náhodný bleskový proud, vyšší přepětí v síti apod. Zase na druhu stranu není úplně vhodné nasázet do instalace 50 Déček a žádnou jedničku, dvojku tzn. mít tam posloupnost, když budeme mít kombinovanou přepěťovou ochranu T1 z T2, tak obecné pravidlo je T1 chrání proti blesku, T2, která je v kombinované ochraně mi chrání do 15 metrů jakoby ostatní spotřebiče a zároveň do 5m je to T3, ano je to dobré mít, ale nezachrání mě to před vysokým a bleskovým přepětím.






Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA
Nejhorší je, když se člověk na všechno vykašle. Takže moje odpověď zní, přepěťovka typu 3 má svůj význam a není zbytečná. Ale je potřeba vědět co umí a co od ní lze očekávat a určitě nelze věřit zápisu, toto je ochrana proti blesku. To od ní bohužel očekávat nemůžeme a pokud se na to někdo spolehne, může ho vyděsit i to, že může vzniknout i požár. Je to zařízení, které zvyšuje spolehlivost mých drahých, citlivých spotřebičů. Pokud jsem např. v bytě a nemám v rozvodnici nic instalováno, tak říkám děkuji aspoň za tu přepěťovku typu 3.


 





Pavel Horský, projektant
Je reklama na úžasnou věc, když si jí koupíte, tak vás spasí, zachrání vám veškeré přístroje. Prodejce okolo těchto ochran dovede nakydat takové lži, jen, aby to prodal. Snažím se zákazníkům v rámci revizí vysvětlit, co to ten 3. stupeň je. Přirovnám úder blesku k vlně, kdy přijde do objektu tak to přirovnávám k třem přehradám. Teď se někde urve obrovská vlna a první přehrada něco zachytí, druhá ještě něco a ta třetí podchytí zbytek. Tímto způsobem se jim to snažím vysvětli, ale ti lidi úplně koukají a říkají, my jsme to nevěděli, že prodavačka v obchodě nám řekla, že když si toto koupím, tak nepotřebujeme nic jiného, protože je to tak skvělá věc, že nám to zachrání veškeré spotřebiče a v kancelářích, věci od velkého průšvihu. Prodejce těm lidem nalže všechno možné, jen aby to prodal a  ty lidi si myslí, že mají opravdu něco, co jim pomůže od úplně všeho.


 





JE PODLE VÁS SAMOTNÝ 3. STUPEŇ
PŘEPĚŤOVÉ OCHRANY LEPŠÍ
NEŽ NIC?
Svůj názor přidejte do níže uvedené diskuse!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933