Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Souběhy silových vedení nn s vedeními pro zpracování dat a sdělovacími vedeními


Document Actions
Článek
Na dotaz v diskuzi odpovídá vyjímečně pro Elektriku.cz Ing.Michal Kříž, který řeší profesionálně dotazy v placeném internetovém informačním systému pro elektrotechniky (www.iiSEL.com).
ze dne: 31.01.2002
reklama

Dotaz:
Již delší dobu vedeme s mými kolegy diskusi o možnosti vedení kabelů NN ve společné kabelové liště společně s vedením pro zpracování dat (interní sít) a telefonním vedením. Rád bych věděl, jestli tento způsob uložení není v rozporu s některou z norem, kterou se nám nepodařilo zjistit.
Protože jsem nenašel nic, co by toto souběžné vedení kabelů zakazovalo, jsem toho názoru, že je tento způsob povolen (opomíjím případné možné rušení datových signálů).
Děkuji.
Peter Paar, (Paar), e-mail: peterle@quick.cz, [25.1.2002 18:19]

Odpověď:
Souběhy silových vedení nn s vedeními pro zpracování dat a sdělovacími vedeními
K dotazu ohledně možnosti vedení kabelů nn v kabelové liště společně s vedením na zpracování dat Vám sdělujeme, že tato otázka je poměrně podrobně řešena v ČSN EN 50174-2:2001 (36 9071) - norma není přiložená, tzn. že se používá přímo anglické (popř. francouzské nebo německé) znění. Informace o normě a uvedených instalacích je na našem serveru v tematické skupině "Vnitřní elektrické rozvody" v článku "Provedení kabelových rozvodů informační techniky".

 Ing. Michal Kříž (iiSEL)

Odtud vyjímáme:
Mezi silovými kabely a kabely informační techniky (IT) v případě použití stíněných kabelů
- se nevyžaduje oddělení, jestliže délka souběhu je menší než 35 m;
- pro délku souběhu větší než 35 m platí vzdálenosti mezi kabely podle příslušné tabulky (vzdálenosti závisí na tom, zda je kabel stíněný a zda mezi kabely je přepážka z hliníku nebo z oceli) pro celou délku souběhu až na konečných 15 m přívodu k zásuvce.

Kromě toho se pro uložení kabelů využívá stínicích účinků kovových žlabů. Platí, že silové kabely a kabely IT musí být ukládány do samostatných, dostatečně hlubokých, kovových žlabů, pokud možno s neperforovanými stěnami. Do jednoho žlabu mohou být společně uloženy silové kabely spolu s kabely pomocných obvodů. Přitom je třeba dodržet, aby silové kabely byly při jedné straně žlabu a kabely pomocných obvodů při druhé straně tak, aby mezi těmito skupinami kabelů byla určitá vzdálenost. Do jednoho žlabu je možno uložit kabely IT a kabely citlivých obvodů (pro měření nebo ovládání přístrojů) za předpokladu, že jsou odděleny kovovou přepážkou.
Oddělení se nevyžaduje pro jakoukoliv délku souběhu pouze v případě, že obě vedení, tj. jak informační techniky, tak silové vedení, jsou stíněná.
Pro souběhy silových a sdělovacích (telefonních) vedení platí ČSN 33 2000-5-52:1998. Ta v čl. 528.1.N2.2 uvádí, že křižování silových vedení se sdělovacími je nutno se vyhýbat. Při nutném souběhu do 5 m mají být obě vedení od sebe alespoň 3 cm, přes 5 m alespoň 10 cm.

 

Vstup do systému iiSEL, zde!

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933