Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OMRON: Komponenty a systémy pro automatizaci


Document Actions
OMRON: Komponenty a systémy pro automatizaci
Je oblast automatizace vaše parketa? Navrhujete komponenty pro spínání, řízení, či bezpečnost? V popisovaném technickém katalogu naleznete senzory kvality, identifikace v provedeních indukčních, mechanických nebo fotoelektrických. Prvky automatizace prorostly do instalační elektrotechniky natolik, že PLC se stává součástí rozsáhlejších elektroinstalací stále častěji. Seznamte se s krátkou recenzí katalogu renomované značky OMRON právě v tomto vydání ...
Karel Herma, ze dne: 29.05.2014
reklama

V mezichvilce jsem se na protějším stole zadíval do přehledového katalogu OMRON, komponenty a systémy pro automatizaci. Zaujal mě titulní stranou, kde je zobrazen hledáček kamery, či fotoaparátu. Mimo jiné je přední strana pěkně barevně sladěná.


Nicméně barvy necharakterizují to, co tento technický sešit obsahuje. Pokud otočím na další stránku, není zde klasický obsah, který bych čekal, ale tabulka pro výběr produktů. Jednotlivé sektory jsou odlišeny barvou, která ovšem není na boku stran natištěna. Jde pouze o šedivý naváděcí pruh. Podle připsaných stran se ale již orientovat lze.

Co tedy nalezneme v tomto ne zrovna tlustém sešitě se 109 stranami?

  • Komponenty pro spínání - jde o spínače, relé a monitorovací zařízení
  • Komponenty pro řízení - zde jsou regulátory teploty, zdroje, časovače nebo čítače
  • Bezpečnost - sem patří signalizační zařízení, koncové spínače nebo bezpečnostní řídící systémy
  • Senzory - sektor pro indukční, mechanické nebo fotoelektrické senzory
  • Kontrola kvality a identifikace - jde o měřící senzory a ucelené systémy
  • Automatizační systémy - oblast programovatelných PLC a terminálů
  • Řízení pohybu a pohony - zde nalezneme servopohony, frekvenční měniče a servomotory

Katalog popisuje textově každý výrobek v něm obsažený, lze se tedy dočíst k čemu přesně je zařízení určeno, jaké jsou jeho přednosti nebo jaké vychytávky použít pro rozšíření činnosti. Nechybí ani přehledové tabulky se základními vlastnostmi, jako jmenovité napětí, proud, počet kontaktů nebo režimy používání.


Pro větší náhled kliknout!

Tento technický sešit neobsahuje produkty domovních elektroinstalací, proto nepředpokládám, že by si katalog pročítala osoba neznalá v oboru. Publikace je zaměřená spíše pro elektrikáře, systémové integrátory a lidi řešící automatizaci.


Pro větší náhled kliknout!

Osobně se dívám vždy po něčem zajímavém, co sám neznám nebo je novinkou v oboru. Tentokrát jsem zabřednul do programovatelných terminálů. Jde o řadu displejů, které díky snadnému programování nabízí pokročilé funkce. Některé modely jsou dokonce vybaveny konektorem USB pro nahrávání, či stahování projektů nebo komunikací po síti ethernet.


Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr:
Pokud byste se mě zeptali na hodnocení katalogu, odpověděl bych, že se jedná o zlatou střední třídu. Až na počáteční orientaci, o které jsem psal v úvodu, jde vcelku o podařené zpracování, ve kterém nechybí barevné obrázky a ani prázdné listy na poznámky v zadní části.

 

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog OMRON
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933