Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Výboje a plazma (základní pojmy 15.)


Document Actions
Výboje a plazma (základní pojmy 15.)
Znáte definici plazmy? Jaká je souvislost mezi plazmou a bleskem? Jaký je proud průměrného blesku? A jaký je nejvyšší zaznamenaný proud blesku?
Milan Bureš, ze dne: 28.01.2003
reklama

Plazma je směs elektricky nabitých a neutrálních částic v různých kvantových množstvích, které na sebe působí.

Tomuto popisu nejvíce odpovídá blesk, jehož velikost náboje může dosáhnout až 200 C. Intenzita elektrického pole země je cca 150V m-1 a při bouřkovém období tato hodnota se několika násobně zvyšuje. Vývoj bleskového výboje se začíná předvýbojem a to ve skocích, kdy v čele předvýboje je elektron.

 Jednotlivé skoky jsou cca po 20-150m a šíří se rychlostí 5x107 ms-1. Tento předvýboj vyvolává emisi fotonů a pokračuje tak dlouho až dosáhne anody. Mezi každým skokem je časový odstup 30-60 mikro sekund.

Tedy až poslední výboj dosáhne anody - země - začne přes ionizovaný kanál proudit náboj ze země a začne tak neutralizovat záporný náboj předvýboje mračna a tak dojde i k mezielektrodovému zkratu. Pokud se v daném místě nachází - nahromadí - dostatečný náboj, tak vznikne další lavinovitý výboj a to již bez stupňovitého skokového výboje.

Stává se, že stupňovitý výboj nedosahuje země. Zde právě na vyvýšených místech se vytvoří protivýboj směřující naproti k předvýboji, který se vytvořil z mraků. V místě kde se výboje střetnou vzniká intenzivní svítící plazma, která se postupně rozšíří k mrakům a k zemi.

Průměrný proud blesku je 15kA nejvyšší je 500kA. Délka blesku může být i několik km. V rovinatých oblastech má 60-70% blesků zápornou polaritu. V horách je záporný blesk až v 90%. Plazma je vlastně čtvrtým skupenstvím hmoty a je elektricky vodivá. Výbojová plazma vyvolaná a udržovaná elektrickým proudem není úplně izotermická. Podle stupně ionizace se dělí plazma na částečně nebo úplně ionizovanou. Pokud je plazma složena z protonového a elektronového plynu pak se tato plazma nazývá binárním plynem. Dále rozlišujeme vodivost plazmy a to stejnosměrnou a vysokofrekvenční. Plazma se při působení jeví jako indukční zátěž. Charakteristické hodnoty plazmy se měří spektroskopickými a optickými metodami.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933