Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Znáte tajemství signálu DCF?


Document Actions
Znáte tajemství signálu DCF?
Signál DCF a jednotný čas. Dvě pevně spjatá sousloví. Přibližme si je trochu více. Signál DCF využijeme u časoměrných zařízení. Jedná se buď o autonomní nástěnné hodiny, budíky atd. nebo o systémy rozvodu jednotného času. V signálu DCF je zakódována informace o momentálním přesném čase ...
Radek Kaisler, ze dne: 16.07.2002
reklama

Signál DCF využijeme u časoměrných zařízení. Jedná se buď o autonomní nástěnné hodiny, budíky atd. nebo o systémy rozvodu jednotného času. 

V signálu DCF je zakódována informace o momentálním přesném čase. Slouží k automatickému seřízení časoměrného stroje, automatickému přechodu z letního na zimní čas a opačně. 

Pro možnost příjmu a využití kódované informace DCF musí být časoměrné zařízení vybaveno přijímačem a dekodérem tohoto signálu.

 

 

Systémy rozvodu jednotného času sestávají z řídících hodin, kabelového vedení, podružných hodin a výstupních zařízení. 

Trochu odbočíme od tématu a alespoň v kostce si vysvětlíme princip systému rozvodu jednotného času.

 

Orientační schema rozvodu jednotného času je vyznačeno na obrázku, který si můžete otevřít zde.

 

 

Řídící hodiny (v současné době je již drtivá většina řešena s vlastním mikroprocesorem) zajistí informaci o zobrazovaném čase, intervalové spínání dalších zařízení dle předem naprogramovaných časových úseků a programování a seřizování celého systému rozvodu jednotného času. 

Přesnou informaci o čase zajistí vlastní vestavěný obvod s krystalovým oscilátorem, tento je však postupem času stále více nahrazován právě přijímačem a dekodérem signálu DCF.

Řídící hodiny předávají časové informace podružným hodinám. 

 

Podružné hodiny mohou být elektromechanické - ručičkové s minutovým posunem, nebo s digitálním (přímo zobrazujícím číslice) světelným displejem, zobrazujícím hodiny a minuty, mohou však zobrazovat i další časové informace, tj., sekundy, datum atd.

Elektromechanické ručičkové hodiny jsou řídícími hodinami ovládány krátkými napěťovými impulsy (nejčastěji 24VDC), které jsou vysílány vždy jeden v celou minutu. Na elektromechanickém strojku podružných hodin tento impuls zajistí vždy posun o jednu minutu.

Řízení digitálních (resp. přímo zobrazujících číslice) hodin se světelným displejem je řešeno vysíláním kódovaného signálu o časové, případně kalendářní nebo jiné informaci. Princip kódování tohoto signálu uvnitř rozvodu jednotného času je odvislý od výrobce systému. Pro podružné ručičkové hodiny není třeba dodávat žádné další napájecí napětí. 

Pro světelné displeje je však nutné zajistit napájecí napětí (buď 24VDC, nebo 230VAC/50Hz, dle použitého typu podružných digitálních hodin).

 

Kabelové vedení pro rozvod jednotného času bývá řešeno dvoužilovými kabely o průřezu žil 1.5mm (nečastěji bývá využíván kabel CYKY 2Ax1.5). Po tomto vedení je možné distribuovat buď 24V impulsy nebo kódovaný signál pro světelné digitální displeje. Při delší trase kabelového vedení (cca nad 300-500m) je nutné zvětšit průřez žil, nebo použít pro další ručičkové hodiny na vedení opakovací relé. Vzhledem k úbytku napětí minutové impulsy na těchto delších trasách nedosahují amplitudy 24VDC a nezajistí spolehlivý posun elektromechanického strojku v podružných hodinách. 

Rovněž u kódovaného signálu rozvodu jednotného času pro digitální podružné hodiny je výrobcem stanovena maximální délka kabelového vedení.

 

Řídící hodiny v systému rozvodu jednotného času můžeme programovat, sestavit časové intervaly a nastavit spínání dalších zařízení. Typickým a nejrozšířenějším příkladem je spínání napětí 75V pro zvonky školního zvonění.

 

 

Ale zpět k signálu DCF

 

Tato časová informace je vysílána stanicí DCF77 na dlouhých vlnách s kmitočtem 77,5 kHz z vysílače v Mainflingenu (asi 24 km jihovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem v Německu, souřadnice 50°01' severní šířky, 09°00' východní délky). Vysílač má výkon 50 kW, odhadnutý vyzářený výkon je přibližně 25 kW. K vysílání je určena 150 m vysoká (200 m vysoká záložní) vertikální všesměrová anténa s kapacitím nástavcem. Dosah vysílače je okolo 1500-2000 km.

 

Dosah signálu DCF

 

Střední hodnota nosného kmitočtu 77,5 kHz se neodchyluje od jmenovité hodnoty více než o 10-12 týdně. Relativní nepřesnost za více než 100 dní je pouze 2*10-13. Provádět měření přesnosti za kratší dobu nemá význam, neboť vysílač vysílá za týden pouze 77500*3600*24*7 = 4,6872*1010 sinusových kmitů. Aby bylo kontrolní měření prováděno s přesností 10-12, musí rozeznat 1/20 periody za týden. Dlouhodobá přesnost 2*10-13 odpovídá při 77,5 kHz jednomu kmitu za dva roky.

 

Kódování časové informace je prováděno pulzně šířkovou modulací, poklesem amplitudy nosné na 25 % na začátku každé sekundy. Klíčování je synchroniozováno fázovou synchronizací s nosnou a odpovídá na 10 μs přesně úřední časové stupnici fyzikálně technického ústavu v Braunschweigu (PTB - Physikalisch-Technischen Bundesanstalt). 

Tento pokles však odpadá při 59 sekundě každé minuty - minutová značka. Pokles trvá 100 ms - log 0, a 200 ms - log 1. Vzhledem k dokmitávání vysílací antény je však pokles na začátku modulačního impulsu poněkud zploštěn. 150 μs po začátku klíčování je amplituda nosné ještě 80 % nominální hodnoty. Referenčním okamžikem udávajícím přesný počátek sekundy je začátek poklesu amplitudy (dříve 70% plné amplitudy). 

 

Technologické zázemí vysílače

 

 

Příjem signálu DCF a správné nasměrování antény

 

Přijímače DCF prakticky od všech výrobců používají feritovou anténu, která je pro dlouhovlnné pásmo optimální. Anténa je citlivá na magnetickou složku signálu a proti drátovým anténám, citlivým na elektrickou složku, mají tyto odlišnosti: 

   Nezáleží na výšce antény nad zemí.
   Směrová charakteristika feritové antény je osmičková.

 

Feritová anténa pracuje stejně dobře i přímo na zemi a její činnosti nevadí ani silné zdi budov. Proto je zbytečné dávat ji na vyvýšené místo, nebo ven mimo budovu. Naopak, takové umístění by jen zvýšilo pravděpodobnost poškození přijímače při bouřce. Signál zeslabují jen železobetonové stavby, ale i tam je provoz přijímače možný. 

Směrová charakteristika feritové antény má dvě široká maxima otočená o 180 stupňů a kolmo na ně dvě ostrá minima. 

Když signál přichází ze západu, má mít feritová anténa směr sever-jih. 

Pokud se směr antény liąí aľ o 45 stupňů, nemá to na kvalitu příjmu vliv. 

Často však vznikají problémy s rušením signálu. Pokud rušení přichází jen z jednoho směru a rozdíl od směru užitečného signálu je alespoň 30 stupňů, je výhodné anténu směrovat ne na maximum signálu, ale na minimum rušení. Pokud se rušení šíří železobetonovou konstrukcí budovy a přichází ze všech stran, nedá se směrováním antény odstranit. V takovém případě je nutné pro přijímač hledat jiné místo, obvykle na okně. 

Mezi nejčastější zdroje rušení patří televizory. Snímkový kmitočet 50 Hz má široké spektrum harmonických a 1550. harmonická leží přímo na přijímaném kmitočtu. Počítačové monitory jsou mnohem lépe stíněny a používají jiný snímkový kmitočet. Dále ruší např. spínané zdroje používané v počítačích, faxech atd. Tyto zdroje obvykle zaruší pouze okruh cca do 1 až 2 m. Rušení je jednak přímo vyzařované do okolí, jednak se šíří po elektroinstalaci. Tak může znemožnit příjem až do vzdálenosti desítek metrů. 

Přijímač signálu DCF

 

Pokud se k přijímači použije externí anténa, lze dosáhnout na feritové anténě přijímače cca 20x větąí signál, než je signál přijímaný přímo. Pak záleží především na umístění externí antény a přijímač může být umístěn i v prostředí s vyšší úrovní rušení. 

 

 

Literatura: AR 8,9/1994, katalogy výrobců, servisní manuály časoměrných zařízení, hw-server.

 

 


 
 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933