Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Předpisy pro prostory s nebezpečím výbuchu výbušin


Document Actions
Předpisy pro prostory s nebezpečím výbuchu výbušin
Předpis stanovuje podmínky pro projektování, výstavbu, provozování a údržbu elektrických zařízení v prostředích, kde je nebezpečí požáru nebo výbuchu výbušin a výrobků obsahujících tyto výbušiny. ČSN 33 2340 schválena 7/97, s účinností 6/80, změna 10/82 a 12/87.
Milan Bureš, ze dne: 9.08.2002
reklama


Žádné elektrické zařízení, které neodpovídá těmto předpisům nesmí být provozováno a musí být ihned odstaveno z užívání a zajištěno proti možnosti provozování a to až do doby provedení jeho opravy nebo dalších bezpečnostních opatření.

Nová zařízení musí být zrevidována podle ČSN 33 2200-6-61. Pravidelné revize se provádí podle ČSN 33 1500. Zařízení která byla delší dobu mimo provoz musí být prohlédnuta. Je-li tato doba delší, jak stanovuje místní předpis, potom musí být podrobena periodické revizi. Po ukončení každé práce na el.zařízení, se přezkouší izolační stav a provozuschopnost zařízení.

Jakákoliv prozatímní zařízení se v těchto prostorech zakazují!

Napojení těchto objektů je jak pro silnoproud, tak i pro slaboproud prováděno pouze kabely uloženými v zemi. Nad těmito objekty nesmí křižovat jakékoli elektrické vedení.

Rozvody instalace musí být opatřeny výkonovým vypínáním a vypínač musí být na snadno dostupném a přehledném místě zřetelně označeném a obsluhované i pracovníky bez elektrotechnické kvalifikace, pracovníky provozovatele.

Polohy vypínačů zapnuto - vypnuto musí být trvale označeny.

Povrchová teplota elektrických zařízení nesmí překročit teplotu o 50°C nižší, než je teplota vzduchu nebo rozkladu výbušiny, nejvýše však teplotu 160 °C. Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím se provádí podle ČSN 33 2200-6-61 s rozdělením sítě TN-S, kde vodič PE a N se spojuje až v rozvaděči. Ochrana před účinky statické elektřiny musí být provedena podle ČSN 33 2030 a ČSN 33 2031. Elektrická zařízení musí dále splňovat požadavky ochrany před účinky zápalných mechanických jisker podle ČSN 42 1408. Ruční nářadí a jiné spotřebiče se mají používat v třídě II. a III. Ruční svítidla musí být vždy ve třídě II. nebo III. s pracovním napětím 24 V.

 Podmínky pro používání těchto spotřebičů musí být uvedeny v místních bezpečnostních předpisech. Kontrola a revize těchto spotřebičů se provádí podle ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610. Poškozené nářadí musí být vyřazeno z užívání a musí být zajištěno před možným použitím.

Ruční nářadí nesmí být pro použití v místech, kde by mohlo dojít k iniciaci výbušniny.

Spotřebiče a pohyblivé přívody se musí jednou za 14 dní prohlédnout a změřit izolační stav. Poškozená zařízení musí být odstraněna z užívání . O měření musí být veden písemný záznam. Elektrické stroje se musí pravidelně čistit na povrchu i uvnitř ve lhůtách stanovených v protokolu. Nátěry elektrických zařízení se musí obnovovat takovým zbarvením, aby usazená výbušina byla dobře viditelná. Prostředí se stanovuje podle ČSN 33 2000-3, přičemž se přihlíží k vlastnosti a stavu výbušin, možnosti styku s elektrickým zařízením a působením ostatních vlivů prostředí. Komise zpracuje příslušný materiál a vydá protokol. Prostředí se vyznačí do dokumentace.

Z hlediska nebezpečí požáru nebo výbuchu se výbušiny třídí takto:
- V 1 - výbušina nepráší, neodpařuje se, nesublimuje a k iniciaci elektrickým proudem může dojít jen za zcela vyjímečných situací
- V 2 - výbušina práší, odpařuje se, sublimuje jenom vyjímečně a k iniciaci elektrickým proudem může dojít pouze vyjímečně
- V 3 - výbušina práší, odpařuje se, sublimuje kdykoliv a k iniciaci elektrickým proudem dochází trvale

Všeobecné požadavky na elektrická zařízení:
Elektrické předměty musí mít předepsané krytí a splňovat požadavky této ČSN. Používat dovážených zařízení bez rozhodnutí autorizovaných zkušeben je zakázáno. Nevýbušná a jiskrově bezpečná zařízení musí být schválena autorizovanou zkušebnou. Vedení vedeme vně objektu a vstupuje vedení dovnitř objektu. Elektrické zařízení umisťujeme co nejdále od výbušin, chráníme je před možností poškození, musí být snadno přístupné a kontrolovatelné.

Vedení neukládáme do kabelových kanálů. Je-li to však nevyhnutelné, musí být kabelový kanál zatěsněn, aby byl bez spár. Holé vodiče se připouští pouze pro uzemňovací pásky. Ostatní vodiče musí mít krytí alespoň IP 54 a vyšší. V prostředí V2 a V3 se připouští pouze vodiče s měděným jádrem. Vedení musí být jištěno jak na nadproud tak i na zkrat. Pokud se jedná o obvody, které nesmí být jištěny, tak průřez vodičů v těchto obvodech musí být takový, aby dovolená teplota byla nižší o 50 °C, než je teplota vzduchu nebo rozkladu výbušiny, nejvýše však 160 °C. Smí se používat pouze kabelů, které nejsou schopny šířit požár a nemají kovový plášť nebo pancíř. Rozvody na hořlavých podkladech musí odpovídat ČSN 33 2312. Pohyblivé přívody se dovolují pouze v provedení s vodiči CCTU nebo CGTU. Vedení k požárním hlásičům se provádí podle ČSN 34 2710. Kovové ohebné hadice a pryžové hadice se nesmí používat.

Instalace v prostředí V1:
- krytí živých částí dávajících popud k iniciaci kdykoliv je IP44
- krytí živých částí dávajících popud k iniciaci vyjímečně je IP43
- jiskrově bezpečná zařízení v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti ic musí být v krytí IP 43
- svítidla musí mít krytí IP44, jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí mít ochranný koš nebo sklo a musí vyhovovat rázové zkoušce 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Bez ochranného krytu nesmí být tělesa zainstalována nad zařízením s výbušninou
- hlavní rozvaděče jsou v těchto prostorách zakázány
- podružné rozvaděče musí být v krytí IP 44
- dveře rozvaděčů musí být z nehořlavých materiálů
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení venkovním

Instalace v prostředí V2:

Krytí živých částí dávajících popud k iniciaci kdykoliv:
- krytí IP 54
- v pevném závěru
- v kapalinovém závěru
- v závěru s vnitřním přetlakem
- ve speciálním závěru

Krytí živých částí dávajících popud k iniciaci jen vyjímečně:
- v krytí IP 44
- v zajištěném provedení v krytí IP 44
- jiskrově bezpečná zařízení musí být v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti „ic" a v krytí alespoň IP 44
- svítidla v krytí IP 54, v pevném závěru, v kapalinovém závěru, v závěru s vnitřním přetlakem, ve speciálním závěru a jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí být opatřena ochranným krytem, vyhovující mechanické zkoušce s energií 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Svítidla bez ochranného krytu nesmí být montovány nad výbušinami.
- hlavní rozvaděč není v tomto prostoru povolen instalovat
- podružný rozvaděč musí mít krytí alespoň IP 54. Kryty rozvaděčů musí být nehořlavé.
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení těsně zavřeném

Instalace v prostředí V3:

- živé části dávající popud k iniciaci kdykoliv:
- krytí alespoň IP 65
- v pevném závěru
- v závěru s vnitřním přetlakem
- živé části dávající popud k iniciaci vyjímečně:
- v krytí IP54
- v zajištěném provedení s krytím IP 54
- jiskrově bezpečná zařízení v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti ic a v krytí IP 54
- svítidla v krytí IP 65, v pevném závěru nebo v závěru s vnitřním přetlakem a jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí být opatřena ochranným krytem, vyhovující mechanické zkoušce s energií 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Svítidla bez ochranného krytu se nesmí instalovat nad zařízením s výbušinami.
- umístění rozvaděčů a zásuvek je v tomto prostoru zakázáno
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení nepromokavém nebo prachotěsném

Instalace ve složitém prostředí:
Instalace v prostorách s nebezpečím požáru nebo výbuchu výbušin musí ještě odpovídat svým krytím a provedením ostatním druhům stanovených prostředí.

Pracovní a provozní prostředky:
Pro obsluhu technologických zařízení musí být vypracován bezpečnostní předpis. Pracovníci určení k obsluze musí být pracovníci alespoň poučení ve smyslu vyhl.č.50/78 Sb. Pracovníci určení k údržbě a opravám elektrických zařízení musí mít kvalifikaci pracovníků znalých nebo znalých s vyšší kvalifikací podle
vyhl.č.50/78 Sb.

Pracovníci obsluhy musí ihned ohlásit vedoucímu nebo elektroúdržbě zjištěnou závadu. Tito pracovníci musí být upozorněni na to, ve kterém úseku se provádí prohlídky a opravy elektrického zařízení. Dále musí být tito pracovníci prokazatelně seznámeni s umístěním hlavního vypínače nebo vypínacího tlačítka.

V místních předpisech musí být vypracovány směrnice pro:
- provádění denní kontroly, což provádějí v předepsaném rozsahu pracovníci obsluhy
- provádění prohlídek elektrických zařízení, jejichž termíny stanoví komise určující prostředí.

Tyto kontroly provádí odborný pracovník elektro. O výsledku kontrol a měření se musí vést záznam. Vypnutí nebo zapnutí zařízení je možné jedině po předchozím projednání a se souhlasem elektro údržbáře daného úseku. Práce na zařízení mohou být započaty, až po předchozím vyčistění prostoru od výbušnin. Veškerá práce i obsluha elektrického zařízení musí být dohodnuta s vedoucím příslušného úseku. Veškeré práce musí být prováděny ve vypnutém stavu.

Práce na elektrickém zařízení, kde je zapotřebí sejmout kryt nevýbušného zařízení, má být prováděna pouze ve vypnutém stavu s bezpečně odzkoušeným beznapěťovým stavem a aby zařízení bylo zajištěno. O tomto stavu musí být proveden záznam v provozní knize.

Během provádění oprav se nesmí ve spojovacích a obslužných chodbách těmito chodbami dopravovat výbušina.

Pro sklady výbušin a výbušných předmětů platí ČSN 73 5530.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933