Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Předpisy pro elektrická zařízení se svítícími trubicemi vn


Document Actions
Předpisy pro elektrická zařízení se svítícími trubicemi vn
Jak musí být chráněny vysokonapěťové přívody? Co se musí použít jako ochranný vodič? Vysokonapěťové obvody napájené z transformátorů, střídačů nebo měničů, musí být chráněny zařízením pro ochranu proti zemnímu svodu....
Milan Bureš, ze dne: 16.05.2003
reklama


ČSN EN 50107 (34 1370) Schválená 11/97. Zařízení a instalace se svítícími trubicemi pracujícími s napětím naprázdno vyšším než 1kV a nepřevyšujícím 10kV.

Tato norma platí pro zařízení a instalace světelných reklam, pro dekorativní nebo osvětlovací účely, a to buď pro venkovní nebo vnitřní použití.Taková zařízení mohou být pevná nebo přenosná, napájená ze zdroje nn nebo mn přes transformátor, střídač nebo měnič. Nahrazuje původní ČSN 34 1370.

 Jako prostředek, pro upevnění nebo zavěšení svítících trubic, nesmí být použity elektrické vodiče. Kryt každého zařízení určeného pro vnější použití musí mít vhodně provedeny odvodňovací otvory, které zajistí odtok vody. Tyto otvory musí být dostatečně velké, aby nedošlo k zanesení špínou nebo drobným odpadem.

Veškeré vysokonapěťové přívody ke svítícím trubicím musí být chráněny izolačními návleky (sklo min. tl.1mm, silikonová pryž min. tloušťky 1mm, s pracovní teplotou 180°C). Stejně tak vn přívody svítících trubic v dosahu ruky i mimo něj, musí být opatřeny dodatečnou ochranou, která se skládá (příp. zajišťuje):

- ze stupně krytí alespoň IP 2x
- přístup do vnitřku zařízení musí být možný pouze za pomocí nástroje např. šroubováku
- vybavení obvodu ochrannou, pro případ přerušení proudu
- použitím kovových materiálů umístěných v blízkosti vn svítících trubic, nebo jiných materiálů, u kterých výrobce zaručuje certifikátem použití v blízkosti vn svítících trubic a to po dobu předpokládané životnosti zařízení.
- umístění výstražných značek „Vysoké napětí - Nebezpečí života“ na všech místech přístupu k zařízení a k instalačním obvodům se svítícími vn trubicemi.

Vodič spojený se svítící vn trubicí nesmí být už spojen s jakýmkoliv jiným vodičem síťového přívodu, kromě spojení s ochrannou soustavou.

Povrchové cesty a vzdušné vzdálenosti (v mm) mezi živými částmi o různě velkém napětí, mezi živými částmi a kovovými částmi spojenými s ochrannou soustavou, nebo mezi živými částmi a částmi, které se mohou stát vodivými za vlhka, nebo jsou hořlavé, musí být následující:

a) u zařízení, která jsou instalována v suchých místnostech nebo podobně chráněných místech:
- nejkratší povrchová cesta: d = 8 + 4U
- nejkratší vzdušná vzdálenost: c = 6 + 3U
b) u zařízení, která jsou instalována ve venkovním prostředí nebo ve vlhkých a mokrých místnostech:
- nejkratší povrchová cesta: d = 10 + 5U
- nejkratší vzdušná vzdálenost: c = 7,5 + 3,75U
c) u zařízení , která pracují při kmitočtech vyšších než 1 kHz, a instalovaných v suchém nebo vlhkém prostředí:
- nejkratší povrchová cesta : d = 12 + 6U
- nejkratší vzdušná vzdálenost: c = 9 + 4,5U

kde U-jmenovité napětí nezatíženého transformátoru, měniče nebo střídače v kV (vzdálenosti jsou v mm).

Ochrana před dotykem neživých částí se provádí pospojováním, provedeným mezi všemi kovovými částmi a následným připojením na ochrannou soustavu. Dále všechny přístupné kovové části zařízení, s výjimkou příchytek a svorek, musí být také pospojovány pomocí ochranného vodiče.

Jako ochranný vodič se musí použít:

a) samostatný kabel s barvou izolace zeleno/žlutá a s průřezem:
- 4mm2, tam kde může dojít k mechanickému namáhání
- 2,5mm2, v ostatních případech
b) lanko nebo plný Cu vodič 1,5mm2, který se zhotoví jako součást opláštění vn kabelu svítící trubice
c) kovové stínící opředení vn kabelu v případě, že celkový průřez jednotlivých pramenů, které tvoří opředení není menší než 1,5mm2.

Tam kde jsou lakované části vzájemně spojeny nýty nebo šrouby a pokud není mezi nimi použit pospojovací vodič, musí se použít takové prostředky, které zajistí trvalé spojení s ochrannou soustavou. U transformátorů nesmí jmenovité napětí na prázdno překročit 5kV proti zemi nebo 10kV mezi přívody.

Ochrana proti zemnímu svodu:
Vysokonapěťové obvody napájené z transformátorů, střídačů nebo měničů, musí být chráněny zařízením pro ochranu proti zemnímu svodu. Pokud nastane zemní svod v obvodu svítících vn trubic, musí ochranné zařízení odpojit napájení na vstupní straně nebo odpojit výstupní napětí. Jmenovitý pracovní proud u ochranného zařízení musí být menší než zkratový zemní proud transformátoru, střídače nebo měniče, který se má chránit a nesmí překročit hodnotu 25mA, přičemž doba působení jmenovitého náběhového proudu nesmí překročit 200ms.

Ochrana proti přerušení obvodu:
V případě přerušení vn obvodu svítící trubice při zapnuté instalaci musí ochranné zařízení buď odpojit síťové napětí na vstupní straně, nebo odpojit výstupní vn napětí a to v čase ne menším než 3s a ne delším než 5s, přičemž nastane-li přerušení vn obvodu trubice v době zapnutí instalace, musí ochranné zařízení spustit do 200ms. Při opětovném zapnutí a stále trvající poruše musí toto ochranné zařízení spustit opět v čase od 3s do 5s.

U obou druhů ochran musí dojít k automatickému návratu do výchozího postavení po opětovném zapnutí síťového napětí. Trvá-li i nadále porucha musí ochrany pracovat tak, jak je popsáno výše. U střídačů a měničů nesmí hodnota napětí naprázdno překročit vůči ochranné soustavě 5kV(-0/+10%).

Vn kabely svítících trubic musí být průběžné a nejsou přípustné žádné spoje, vyjma dočasných spojů, kdy se jedná o uzavření obvodu svítící trubice pro její případné vyjmutí k opravě (pokud není použita patice). Délka vn kabelu svítící trubice musí být co nejkratší, to je zvlášť důležité u kabelů s kovovým stíněním spojeným s ochrannou soustavou, kde vlastní kapacita mezi vodičem kabelu a jeho kovovým stíněním může v trubici způsobit krátkodobě proudové špičky o velké amplitudě. To může vést k radiovému rušení, zábleskům/blikání a zvláště u neonových trubic ke krátké životnosti. Kabely s kovovým stíněním se nesmí ohýbat do poloměru, který je menší než osminásobek průměru kabelu.

Držáky kabelu musí být z kovových materiálů nebo jiných nehydroskopických materiálů a první držák nesmí být ve větší vzdálenosti než 150mm od elektrody, ke které je připojen.

Povrchová cesta „D“ a vzdušná vzdálenost „C“ mezi skleněnou trubicí nebo kovovou svorkou připevněnou na trubici a uzemněnými kovovými částmi v milimetrech, nesmí být menší než:

- povrchová cesta D = U
- vzdušná vzdálenost C = 0,75 x U

kde U - výstupní napětí naprázdno (v kV) zdroje napájejícího vn svítící trubice (vzdálenosti jsou v mm)

Údaje , které musí být trvale a čitelně vyznačeny na vhodnou destičku nebo štítek připevněný nebo umístěný na viditelném místě:
a) jméno a adresa výrobce, nebo firmy, která je odpovědná za instalaci
b) rok instalace

Poznámka:
- povrchová cesta : nejkratší cesta mezi dvěma vodivými částmi nebo mezi vodivou částí a ohraničujícím povrchem instalace, měřená na povrchu izolačního materiálu.
- vzdušná vzdálenost : nejkratší vzdálenost mezi vodivými částmi nebo mezi vodivou částí a ohraničujícím povrchem instalace, měřená vzdušnou čarou.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933