Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Odhalený Kopos!


Document Actions
kopo1.jpg
Pohled pod pokličku Kopos Kolín. Mezitím, co spousta výrobců chrání svá výrobní tajemství, náš český výrobce plastových elektroinstalačních materiálů odkryl karty! Podívejte se jak se vyrábí v Kolíně!
Miroslav Minařík, ze dne: 30.07.2002
reklama

Uvedenou reportáž jsme vedení Koposu navrhli my. Vzhledem k obecné neochotě něco zveřejňovat, jsme neočekávali přílišné nadšení nebo dokonce  souhlas. Ovšem opak byl pravdou. Nejen, že jsme se dostali i do těch nejzakázanějších prostor, ale vyfotili jsme si vše, co zvládla paměťová karta fotoaparátu.

Celou továrnou nás provedl Pavel Heřmanský, který zná dobře historii a strukturu celé organizace výroby. Ovšem zde okomentujeme základní pohledy na Kopos pouze stručně. Bylo pořízeno asi 130 fotografií, z kterých nyní vybíráme pouze ty zajímavé záběry.  

Počátek výrobků
Většina lisovaných produktů má prvopočátek v sypkém prášku, který se nejdříve uskladní v silech a pak se po úpravě rozváží dle aktuální potřeby po výrobních odděleních.

 

Ztvárnění
Předmětem tajemství bývají modely, různé formy a technologie vstřikování. Zde se můžete podívat na některé formy a přípravky.
Taková forma se aplikuje do vstřikovacího lisu a za dodržení mnoha technologických úkonů, stroj produkuje žádaný výrobek. Při nastavování nových forem, vyžaduje výroba zkušenosti a znalosti několika odborníků, kteří přesně lis nastaví. Pak je možné pouze kontrolovat chod stroje. Zde se můžete podívat, jak se vyrábí plastové trubky. Zde je hala, kde se vyrábí pancéřové trubky.

Lidský faktor
Samozřejmě, že výroba nezůstává pouze u strojů. Mnoho odborníků naleznete v konstrukci, obsluhy lisů, kompletace a balení, skladování, zásobování, propagace a obchod. 

Recyklace
Při lisování více členitých tvarů vzniká odtok vstřikovaného materiálu, který se později sváží a znovu drtí k dalšímu použití.

Produkty Koposu, o kterých elektrikář neví
Ne o všem, co se v Kolíně vyrábí se ví. Plastové přepravky na slepice, plastové přepravky (na ovoce, brambory...), meliorační trubky, trubky na vodovodní rozvody, to jsou produkty, které v katalogu nenaleznete.

Několik netradičních pohledů
Víte, že Kopos má vlastní zahradnictví? Vyrábí ve svých prostorách bionaftu. Zde vidíte záběr na původní trafostanici. Zde je vývojové utajené pracoviště těsně před rekonstrukcí objektu. 

Sklady
Skladovací prostory jsou vždy otázkou. Při dynamické výrobě by bylo nejvhodnější vlastnit nafukovací hangár, který si dle aktuální potřeby zvětšujete a zmenšujete. Zde vidíte uskladnění kovových trubek a vkládacích lišt. Zde vidíte uskladnění krabic a "husích krků". Ohebné pancéřové trubky Kopex. Ovšem pokud výroba produkuje více, než se stačí odvážet, pak to dopadá takto. Kopoflex a Kopodur skončil podobně. Jednoduché skladování snesou zemní kanály, které jsou velmi odolné vůči povětrnostním podmínkám.

Krátké video o výrobě "husího krku" na stažení zde (2,97MB).

Závěr
Žádná výroba na koleně, dobře řízený výrobní proces s řízením kvality ISO 9001 a systémem environmetálního managementu podle ISO 14001. V roce 2001 získal Kopos Kolín ocenění "Bezpečný podnik". Doposud jsme prošli mnoho českých privatizovaných provozů. Výrobce Kopos Kolín je doposud ryze česká firma, která dokázala úspěšně transformovat výrobní procesy do nového prostředí tržní ekonomiky. Konstrukčním oddělení, nástrojárna stále vyvíjí nové myšlenky, které by měly v budoucnu udržet Koposu stále prvenství.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933