Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak psát, nepsat e-mail! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.01.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak psát, nepsat e-mail!


jkpseml_1.jpg
Služby Internetu jsou přístupné mnohým zájemcům, avšak ne každý ví co se sluší a patří. Zdaleka nestačí vědět do kterého políčka co napsat. Jak píšete elektronické zprávy právě vy?
Radim Novotný, ze dne: 20.01.2004


Podobně jako se k sobě chováme na ulici, tak existuje etika v elektronické komunikaci, ať se již jedná o e-mail nebo třeba krátké textové zprávy. Existuje hodně uživatelů, kteří se bezhlavě pouští do komunikace aniž by tušili, že v některých případech nekonají dobře.


Co je dobré mít na paměti?

Podobně jako u dopisů, tak i u e-mailů nebo SMS postrádá vaše zpráva například tón v hlase, nebo mimiku obličeje hovořícího. Bez těchto průvodních informací se těžko předává ironický vzkaz. A tak podobně jako grafolog zkoumá typ písma, u elektronické pošty zkoumáme jiné prvky. Například velikost písmen. Pouze malá písmena prozrazují, že máte hodně práce. Zlobu, vztek, agresi prozrazují naopak všechna velká písmena. Také existuje mnoho dalších prvků, které prozrazují mnohé o pisateli.

Čtení pošty
Díky nevyžádané poště, která naše schránky zahlcuje stále více, jsme se naučili používat rychlou podmínku zda "číst, či nečíst".

rozhodnutí = odesílatel nebo adresát nebo předmět nebo oslovení

   
odesílatel neznámy
adresát nejsem uveden já
předmět netýká se mé činnosti nebo zájmu
tělo neoslovuje mne, nebo je oslovení typu "Vážené dámy, vážení pánové"

Tak v tomto případě takový e-mail končí v koši. Denně nám přichází desítky různých zpráv a pokud se taková zpráva vyskytne, na 99% je smazána. Proto si dejte práci při psaní pošty. Hromadná blahopřání k Novému roku, která jsou evidentně zaslána více adresátům, prozrazují, že si odesílatel tuto činnost velmi zjednodušil.

Existuje mnoho dalších různých pravidel, které zde neuvádím, ale tyto je opravdu dobré mít napaměti.  Pokud máte někdo dotaz, zeptejte se v níže uvedené diskusi.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.