Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Není šroubovák jako šroubovák!


Document Actions
Není šroubovák jako šroubovák!
Šroubujeme často, intenzivně, nadřeme se, tak si vyberme správný nastroj! Základní nástroj elektromontéra. Každý montér by si měl vybrat toto nářadí, tak aby mu padlo do ruky. Vždyť převážnou část svého zaměstnání se právě kamarádí s tímto nástrojem. Kromě tvaru je důležité si všimnout izolační pevnosti na ...
Miroslav Minařík, ze dne: 5.01.2001
reklama


Základní nástroj elektromontéra. Každý montér by si měl vybrat toto nářadí, tak aby mu padlo do ruky. Vždyť převážnou část svého zaměstnání se právě kamarádí s tímto nástrojem.

Kromě tvaru je důležité si všimnout izolační pevnosti na kterou jsou šroubováky testovány. V minulosti, ale i dnes se objevují šroubováky s dřevěnou rukojetí. Dokonce i takové, kde na konci rukojeti je možné vidět kovový střed šroubováku! Tyto typy nástrojů jsou pro elektrotechniku naprosto nevhodné, přesně životu nebezpečné!

Takové používají řemeslníci, kteří se přímo nesetkávají při své práci s el. energií (stolaři, mechanici....). Dnes se vyrábí profesionální ruční nářadí pro elektrotechniky s izolační pevností až do několika kV!
Hroty plochých šroubováků volíme dle oblasti (např. od 2mm do ?mm). Dnes je vhodné mít ve výbavě i křížové šroubováky (automechanici a slaboproudí technici i Torx).

 

Ve světě se používají opravdu různé tvary, zde můžete pro informaci shlédnout drobný přehled.

Asi v naší silnoproudé praxi použijeme nejčastěji ploché nebo křížové šroubováky.

Určitě je dobré na mnoho šroubování (např. při vydrátování rozvaděče) použít elektrický šroubovák, také třeba při pravidelném dotahování řadových svorek se el. šroubovák hodí.

Pro elektrotechnika (obzvlášť který pracuje pod napětím) jsou určeny šroubováky se speciální hmotou na rukověti, která má izolační odolnost třeba 1kV.
Další varianta sady šroubováků, která se také liší použitým kovem hrotů.
Univerzální šroubovák s různými vyměnitelnými hroty. Praktické pro náhodný servis, pro profesionální použití, nic moc. :-)

Většinu těchto typů naleznete v elektrotechnické maloprodejní síti. Možná některé speciální typy budou na objednávku, ale dá se sehnat opravdu vše. Věřte, že "ženská" se dívá chlapovi na vyčištěnou obuv a elektrikář kouká kolegovi po nářadí a dělá si také svůj úsudek.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933