Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Škodí nám vedení vn nad pozemkem? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.11.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Škodí nám vedení vn nad pozemkem?


Škodí nám vedení vn nad pozemkem?
Chci koupit pozemek pro stavbu RD nad jehož hranicí vede vysoké napětí. Může škodit lidskému organismu? Jaké jsou odstupňované vzdálenosti pro stavbu? Předem děkuji za účast při řešení mého problému.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.11.2001


Zeptali jsme se mluvčího JME a.s. Mgr.Řiháčka, který uvedl jeden z již řešených případů:

V posledních několika letech se o vlivu elektromagnetického pole na lidský organismus, ale i na technické zařízení diskutuje nejen v odborných časopisech , ale i v různých médiích. JME, a.s. se touto otázkou zabývá systematicky již od r. 1995 v souvislosti se budováním distribučních trafostanic v centrech odběru elektrické energie. První měření elektromagnetického pole bylo provedeno v r. 1996 a v následujících letech se prováděla další měření. Tato měření byla prováděna ve spolupráci s Energetickým ústavem Praha, který se specializuje na otázky týkající se elektromagnetické kompatibility a elektromagnetického záření. Všechna tato měření byla analyzována a porovnávána s dostupnými informacemi a obdobnými měřeními zpracovanými jinými organizacemi.

Problematiku ochrany před účinky elektromagnetického pole 50 Hz v pásmu vlivu zařízení elektrizační soustavy řeší přímo norma ČSN 33 2040, kde jsou stanoveny mezní hodnoty elektrického i magnetického pole od zařízení elektrizační soustavy a nepřímo " Elektrizační zákon" prostřednictvím ochranných pásem energetických zařízení.

Zaslali jsme naměřené hodnoty el.magnetického pole v okolí vedení vn, nn a venkovní trafostanice 22/0,4 kV s uvedením mezních hodnot elektromagnetického pole dle ČSN 33 2040. Mezní hodnota magnetického pole (magnetické indukce) je 0,1 mT což je 100 mikroT. Z uvedené tabulky vyplynulo, že naše zařízení vyzařuje magnetické záření asi o dva řády nižší než připouští tato norma pro trvale obývané objekty (čl. 3.7 normy ČSN 33 2040). V prostorech přístupných osobám (mimo prostory s trvalým pobytem osob) nesmí magnetická indukce překročit hodnotu 0,5 mT (500 mikroT). V oblasti elektrického pole jsou mezní hodnoty pro trvale obývané objekty 1 kV/m a v prostorech veřejně přístupných nesmí intenzita elektrického pole překročit hodnotu 10 kV/m.

I v tomto sledovaném parametru lze konstatovat, že naše zařízení splňuje s dostatečnou rezervou příslušnou normu.

Na základě porovnání ČSN a mezinárodních doporučení pro ochranu osob lze konstatovat, že norma ČSN je jedna z nejpřísnějších v této oblasti.

Dalším faktor, který ovlivňuje velikost elektromagnetického pole vyplývá z fyzikálních zákonitostí, že velikost elektromagnetického pole klesá nepřímo úměrně s třetí mocninou vzdálenosti od zdroje emise pole, tj. např. od transformátoru. Zvětší-li se vzdálenost např. místo pobytu osoby z 1,5 m na 3m tj. dvakrát, sníží se hodnota pole 23 = 8 krát.

Pro porovnání jsme uvedli ještě hodnoty elektromagnetických polí kolem nás tak např. zemské magnetické pole - 40 až 50 mikroT, žárovka - 2 mikroT, vysavač - až 20 mikroT, televizor - 2 až 10mikroT, elektrická kamna - až 20mikroT, elektrické rozvody v budovách - řádově 10mikroT, elektromotory až 100 mikroT, elektrická svářečka - až 2000mikroT. V průměrné domácnosti se velikost magnetického pole způsobeného dnes běžně používanými el. spotřebiči pohybuje v mezích okolo 0,2 až jednotky mikroT .

Dalším opatřením , které nepřímo řeší tuto otázku jsou "Energetickým zákonem " stanovená ochranná pásma. Ochranné pásmo má v zásadě dvojí význam. Jednak vytváří podmínky pro zajištění bezpečnosti osob a jejich majetku před případnými účinky zařízení pro rozvod elektřiny, jednak je určeno k zajištění ochrany zařízení pro rozvod elektřiny před účinky vnějších vlivů. Výstavba našeho zařízení byla realizována v letech 1993 -1994 dle v té době platného energetického zákona č. 79/1957 a souvisejících vládních nařízení.

Pro Vaši informaci uvádíme v následující tabulce jak se vyvíjela velikost ochranných pásem u venkovních vedení vysokého napětí od roku 1957.

zákon 79/1957 zákon 222/1994 zákon 458 / 2000
platnost do 31.12.1994 platnost od 1.1.1995
platnost do 31.12.2000
platnost od 1.1.2001
10 m 7m 7m

Ochranného pásma venkovního vedení je vymezeno svislými rovinami vedenými po obou stranách vedení (od krajního vodiče) ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo na vedení. Stožárové trafostanice dle zákona se považují za součást venkovního vedení, proto i šíře jejich ochranného pásma je totožná se šíří ochranného pásma tohoto vedení.

Z uvedených údajů ve Vašem dopise (vzdálenost trafostanice od obytného domu je cca 13m) vyplývá, že při umístění trafostanice do blízkosti Vašeho objektu byla dodržena velikost ochranného pásma platného v době realizace tj. 10m.

Závěr :
Na základě uvedených skutečností, JME, a.s. ve zkoumaném případě neporušila žádné ustanovení zákona ani platných norem při umístění zařízení pro rozvod elektrické energie na dotyčném pozemku. Z hlediska naměřených hodnot elektromagnetického pole, po konzultaci s Energetickým ústavem - Laboratoř velmi vysokého napětí a.s. Praha a na základě dostupných vědecky ověřených informací o vlivu elektromagnetického pole na lidský organismus lze konstatovat, že naše zařízení splňuje všechny požadavky na ně kladené z hlediska ochrany před účinky elektromagnetického pole 50 Hz v pásmu vlivu zařízení elektrizační soustavy danými především normou ČSN 33 2040.

V případě dalších Vašich dotazů z této oblasti jsme připraveni Vám poskytnou další doplňující vysvětlení, nebo Vám doporučit organizaci, která Vám provede měření elektromagnetického pole přímo ve Vašem objektu.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.