Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Investiční výstavba


Document Actions
Investiční výstavba
V této části vás chci upozornit na některé, z mého pohledu důležité, nedostatky objevující se na stavbách. Počátek problémů je již ve stadiu návrhu technologie. V propletenci různých zájmů a tlaku na snížení nákladů dochází k náhradám a změnám původního návrhu...... Záznam z přednášek "Informačních dnů Schrack 2004"....
Jiří Štenc, ze dne: 12.02.2004
reklama
V této části vás chci upozornit na některé, z mého pohledu důležité, nedostatky objevující se na stavbách. Počátek problémů je již ve stadiu návrhu technologie. V propletenci různých zájmů a tlaku na snížení nákladů dochází k náhradám a změnám původního návrhu, který možná na začátku nebyl špatný. Většinou se úspory prosadí na úkor technologické části, kdy výsledkem je špatná kompatibilita zařízení nebo omezení funkčnosti zařízení. Je samozřejmě obtížné odolávat soustředěnému náporu na projektanty, ale občas bývám svědkem naprosté rezignace a to i za cenu rizika, které na sebe projektant bere.
Je to sice nekončící boj, ale neměl by se předem vzdávat. Vyžaduje to schopnost umět dostatečně přesvědčit nebo postrašit investora (vyššího dodavatele), aby změnil názor.

 

Pokusím se teď popsat konkrétní chyby:
Začneme postupně od napájení z energetické sítě vn. U důležitých staveb je samozřejmě prioritou zajistit spolehlivost základní dodávky energie, většinou pomocí dvou nebo více přívodů. Méně už se uvažuje o tom, že vícenásobné přívody samy o sobě napájení nezajistí, pokud za nimi do spojky k odběru vřadíme pouze jedinou propoj, navíc provedenou kabely. Porucha kabelové žíly nebo koncovky spolehlivě zabrání napájení odběru a to na poměrně dlouhou dobu. Na námitky, že taková porucha není častá, mám jedinou odpověď. V praxi jsem se s ní setkal. Situace je samozřejmě lepší, je-li spojka provedena přípojnicemi, i když ani zde nelze v některých případech vyloučit poruchu vn spínače nebo měřících transformátorů.

Drobným, leč nepříjemným opomenutím je osvětlení energocentra nenapájené ze zálohované sítě. Pokud jsou k dispozici zdroje UPS, je ideální toho využít. Problémy se objeví při poruchách a provozních odstávkách. Dalším vhodným řešením pro velké stavby se složitějším systémem řízení je volba samostatného řídícího systému pro energocentrum. Pokud se někde získají peníze na jedno PC umístěné přímo v energocentru, prokáže to v budoucím provozu velmi dobré služby.

Samostatnou kapitolou jsou připojovací podmínky dodavatele z veřejné sítě - jsou dány podmínkami příslušného rozvodného závodu. Je potřeba se s nimi seznámit před návrhem nebo zahájením prací na neměřených částech. Některé rozvodné závody mají seznam pracovníků oprávněných k zásahům do neměřených částí (např. Praha) a porušení tohoto požadavku znamená riziko velkých pokut.

Zajímavější problematikou je ochrana proti přepětí ve veřejných sítích a neměřených odbočkách. Obecně se rozvodné závody brání umísťování přepěťových ochran v těch částech sítě s odvoláním na možné poruchy dodávky při destrukci ochran. Vzhledem k technickému vývoji ochran nastává posun stanoviska směrem k instalaci ochran, za podmínek dostatečné odolnosti proti zkratu při předpokládaných svodových proudech. Je třeba si vždy ověřit stanovisko příslušného RZ.

Stejně nejednotný je i názor na přechod sítě z TN-C na soustavu TN-S. Přechod na síť TN-S před měřící soupravou nezajistí, aby všechny vodiče procházely měřením a kromě unikajících proudů PE vodičem to může svádět vynalézavého kutila k přerušení přívodního N vodiče za účelem dalších úspor.

Od prosince roku 2002 platí změna Z1 ČSN 332000-5-54, která povoluje snížení průřezu u soustavy TN-C na 6mm2 Cu nebo 10mm2 Al v částech před měřením spotřeby a za ním - nejdále k bytové rozvodnici. Zjistil jsem, že zdaleka ne všechny útvary rozvodných závodů se podle této změny začaly řídit a to i přesto, že byly hlavním iniciátorem požadavku na tuto změnu normy.

U vnitřních instalací bych chtěl upozornit z mnoha úskalí pouze na několik. Obecně se příliš nedodržuje kladení vedení v bytových prostorách do zón požadovaných v ČSN 332130 změna 2.

Další poměrně nebezpečnou nectností montáží je vzájemná záměna při připojování N vodičů dvou různých napájecích soustav na dvě různé N sběrnice. Tam, kde je vypínán i N vodič se na závadu přijde při podivném chování PC techniky nebo až při vypnutí jedné ze soustav a následné "facce" při překlenutí N sběrny vypnuté soustavy a kostry rozvaděče tělem. Obvykle se na vypnuté části objeví napětí kolem 100V AC (u sítě 3x400/230V).

Při výměně stoupacích rozvodů vody v bytových domech se často zapomíná na obnovení ochranného pospojování koupelen a bytových jader. Někdy firma instaluje v prostoru stoupačky zemnící lano, spojené u paty s PEN sběrnicí a připojí na něj stávající pospojování. Proti lanu nelze nic namítat, ale podle ČSN 332000-7-701 je povinnost spojit vodič pospojování s PE (PEN) vodičem sítě nejdále v příslušné bytové rozvodnici, takže je ještě potřeba provést toto propojení v bytovém rozvodu.


(obr.1)

Při navrhování nebo montáži proudových chráničů se zmíním pouze o dvou extrémech. jeden je neosazení chráničů tam, kde jsou předepsány normou, a druhý je osazování chráničů tam, kde nejsou přímo požadovány a mohou způsobit nežádoucí výpadky napájení. Klasickým případem druhého typu je sdružený chránič pro více zásuvkových obvodů se spotřebiči PC techniky. Ve zdravotnictví jsou to spotřebiče určené k zajištění životních funkcí, které se mají napájet z izolované soustavy (ČSN 33 2140).

Zdržíme se ještě chvíli u PC spotřebičů. Poměrně často (k mému překvapení i ve velmi důležitých provozech) se vyskytuje špatná nebo žádná selektivita jištění. Obvykle to začíná požadavkem informatiků na počet zásuvek a jištění okruhů jističem 16A s charakteristikou B, v některých případech dokonce s charakteristikou C. Pokud bude na pracovišti napájeném z jednoho rozvaděče větší množství PC techniky, může dojít k tomu, že při výpadku a obnově sítě vypadne hlavní jistič tohoto rozvaděče a musí se podružné vývody vypnout a postupně zapínat. Pokud se tomuto jevu předejde předimenzováním hlavního jističe, je otázkou, zda bude dodržena selektivita jištění v nad řazené části rozvodu.
Je obecně vhodnější rozdělit spotřebiče na větší počet vývodů s nižším jištěním 6 až 10A s charakteristikou C. U větších serverů je dobré zvážit i použití charakteristiky D (tam, kde nejsou velké délky vedení). Dále je vhodné u důležitých pracovišť zajistit, aby případná porucha v jedné fázi neodstavila celé pracoviště. Toho lze docílit jednopólovým jištěním, samozřejmě s předřazeným hlavním vypínačem rozvaděče.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933