Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak zprovoznit elektrickou instalaci po záplavě? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak zprovoznit elektrickou instalaci po záplavě?


V současné době je aktuální otázka škod, které v mnoha našich regionech napáchala voda. Vtrhla do našich domácností a převrátila mnohým z nás život. Pokud můžeme, škody odstraňujeme. Škody jsou často i na elektrické instalaci. Co v takovém případě dělat? Je všechno špatné? Budeme ještě svítit?
Jan Lojkásek, ze dne: 24.08.2002

Co můžeme v takovém případě dělat my, tím předpokládáme elektrotechničtí laikové a co musíme nechat na odborníkovi?
Především se musíme přesvědčit o tom, že instalace je vypnutá. Měli jsme ji vypnout již předtím, než jsme obydlí opustili. Ve většině případů však přívod elektrické energie vypnula již energetické společnost a na samotné vypnutí instalace pak již třeba nezbyl čas. Takže kontrola vypnutí a zajištění vypnutého stavu instalace (např. vyjmutím pojistkových vložek), aby nám instalaci někdo v dobré vůli nezapnul, když se ověřují následky pohromy, je náš prvořadý úkol. Přestože máme instalaci vypnutou, nemůžeme si být ještě jisti, že se nám do ní odněkud ještě nemohlo dostat napětí. Proto vypnutý stav instalace raději ještě ověříme funkční zkoušečkou.

Pak se můžeme pustit do zachraňování elektrického zařízení. Za beznapěťového stavu a pokud možno za odborného vedení kvalifikovaného elektrotechnika můžeme odšroubovat víčka elektrických krabic. Ty pak vyčistíme, vyčistíme i veškeré spoje vodičů a vše vysušíme. Je samozřejmě nejlépe, jestliže čištění a vysoušení provádíme na rozšroubovaných, rozmontovaných spojích. Tady je však třeba, aby následnou odbornou montáž provedl elektrotechnik. Osvědčuje se čištění tlakovou vlažnou vodou. Tou je možno čistit i rozváděče při vyjmutých pojistkových vložkách. Při vysoušení je možno využít odvodňovací spreje i spreje zlepšující vodivost kontaktů - např. ty, které se běžně využívají u elektrických zařízení automobilů.

Samotné zapojení rozpojených svorek, přístrojů a jejich částí a nakonec kontrolu instalace před tím, než se znovu zapne, musí provést kvalifikovaný elektrotechnik. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby revizi instalace provedl revizní technik. Vzhledem k závažnosti situace však stejně dobře kontrolu provede i elektrotechnik, který jako svou živnost provádí elektrické instalace. Na tomto místě je třeba upozornit na to, že při zapínání elektrické instalace není vhodné chvátat. Bylo by totiž krajně zarmucující, jestliže by člověk, který přežil povodeň, měl být ve svém domě nebo bytě ohrožen vlastním elektrickým zařízením.Proto raději počkejme, než přijde kvalifikovaný odborník. Jeho kvalifikace nám totiž zaručí naši bezpečnost. (

Při "zachraňování" elektrické instalace záleží na tom, kam se voda dostala. Pokud se jednalo "jenom" o zásuvky a instalační krabice, popř. i spínače je třeba je co nejdříve otevřít, vytřít, důkladně vyčistit a vysušit. Nakonec pak kvalifikovaně provedenou revizí (popř. kontrolou) ověřit izolační stav instalace a bezpečnost a funkčnost zasažených obvodů. Pokud je z tohoto hlediska vše v pořádku, může kvalifikovaný elektrotechnik instalaci připojit k přívodu elektrické energie. Přitom často dochází k situaci, že např. nadzemní část objektu je v pořádku, avšak sklep, suterén apod. zůstávají vlhké, nevyhovují z hlediska izolačního stavu - zkrátka nevzbuzují důvěru. Pak je možné po ověření připojit jenom část objektu - např. tu nadzemní a sklepy, suterén apod. ponechat nepřipojeny, vyčistit je, vysušit je a vyměnit v nich poškozené elektrické předměty později a pak teprve je po prověření připojit.

Situaci může komplikovat, jestliže voda zasáhla elektrické přístroje - jističe, chrániče apod. Tady může laik pomoci vlastně jenom tím, že ve vypnuté instalaci tyto přístroje zvenku očistí a nechá je přirozeným prouděním vzduchu vysoušet. Odborník pak musí stav přístrojů posoudit.

Pokud se jedná o přístroje staršího provedení (např. jističe IJV, ITV) vyrobené před rokem 1990, jejichž izolace je většinou z bakelitu, nemá cenu jejich stav nějakým způsobem ověřovat. Tyto přístroje je třeba rovnou vyměnit. Pokud jde o přístroje novějšího provedení (např. malé domovní jističe s charakteristikami B, C, D), při jejichž výrobě byly použity novější materiály, je možno u nich uvažovat s tím, že krátkodobý styk s vodou (netrvající delší dobu než dva dny) mohly přežít. Nicméně i u těchto přístrojů je třeba provést jejich očistu, důkladné vyčistění a vysušení. Kromě toho je třeba každý z těchto přístrojů vyzkoušet a přesvědčit se o tom, že je funkční. Aby přitom nedošlo k ohrožení bezpečnosti, může to provést jenom kvalifikovaný odborník, a to tak, že jističem nechá procházet několika násobek jeho jmenovitého proudu. (U jističů, jejichž jmenovitý proud je 10 A nebo 16 A, ověří například, že vypínají za dostatečně krátkou dobu několika sekund proud 40 A.)

Jednodušší se zdá ověření proudových chráničů. Po jejich vyčištění a vysušení je třeba jejich funkčnost ověřit nejméně třikrát stisknutím zkušebního tlačítka. Jestliže chránič na prvé stisknutí nereaguje, je možno se pokusit uvést jej do provozu tím, že se zvětší testovací proud (např. tím, že mezi fázový a ochranný vodič se zapojí slabší žárovka). Je možné, že tímto způsobem se chránič zprovozní. Jinak je nutné chránič vyměnit.

To je případ, kdy se ověřuje, zda je chránič funkční. Jindy nás při zapnutí instalace může naopak překvapit, že chránič okamžité nebo téměř okamžité chráněný obvod odpojí. To může být způsobeno připojenými spotřebiči (ledničkami, pračkami apod.), jejichž izolační stav byl vlhkostí narušen. V takovém případě je třeba spotřebiče s narušenou izolací odpojit a jejich případné záchraně se věnovat později.

I přes provedené odborné ošetření elektrického zařízení je třeba mít na paměti, že i přesto, že jsme se přesvědčili o jeho bezpečnosti a funkčnosti, nejedná se o zařízení, které bylo určeno pro mokré prostředí, a to navíc mokré s takovou vodou, která je značně chemicky agresivní. Stav elektrického zařízení je značně narušen, jeho životnost zkrácena. Proto je třeba uvažovat s jeho rekonstrukcí nebo alespoň s výměnou zasažených prvků instalace při nejbližší příležitosti.
Domníváme se, že k uvedeným otázkám není třeba a není ani vhodné více uvádět. Ošetření elektrických zařízení je třeba svěřit odborníkům, a ti budou muset improvizovat podle dané situace, která může být v každém místě trochu jiná. Veřejnost se musí řídit jejich radami a pokyny.

IN-EL, info@in-el.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o. - Gorkého 2573, Pardubice - 724 085 644 - info@in-el.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.