Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OEZ: Výměna generací, přichází MINIA


Document Actions
OEZ: Výměna generací, přichází MINIA
Nic na tomto světě netrvá věčně. Tak jako lidský život, vše kolem nás má svůj začátek, úspěšný či méně úspěšný život a pak zákonitě přichází konec. Zákonitost, kterou nevnímáme, nebo spíše nechceme vnímat, protože je spojena s
Jiří Hynek, ze dne: 16.04.2008

Nic na tomto světě netrvá věčně. Tak jako lidský život, vše kolem nás má svůj začátek, úspěšný či méně úspěšný život a pak zákonitě přichází konec. Zákonitost, kterou nevnímáme, nebo spíše nechceme vnímat, protože je spojena s koncem života a podvědomě se této věci vyhýbáme, neboť se dotýká každého z nás. Přesto konec jedné věci, jedné etapy, neznamená konec definitivní. Vždyť po něm přichází něco nového. Nového, co přináší novou kvalitu.

Pro mnohé z nás však nové znamená ne vždy lepší. Neradi se loučíme se starými věcmi, protože jsme si na ně zvykli, občas si vytvořili i osobní vztah. Nové pro nás znamená se znovu učit, zvykat si.

To vše si zadavatelé a konstruktéři uvědomovali, když připravovali zadání nové řady modulárních přístrojů MINIA. Zachovat vše, co se osvědčilo, na co si naši zákazníci zvykli, a přesto přinést nové myšlenky a způsoby řešení.


Klik pro větší náhled!

Výsledkem byla řada Modulárních, technicky Inovovaných přístrojů přinášející Nadstandardní uživatelské vlastnosti se schopností přinést Inspiraci projektantům, konstruktérům rozváděčů A všem, kteří používají přístroje OEZ s.r.o., pohodovou bezproblémovou práci.
Jméno MINIA je ženského rodu. Snad i to se promítá do nového designu, který všechny přístroje řady sjednocuje a dává řadě velmi decentní až jemný vzhled. Podařilo se například najít způsob jednoznačného barevného označování jmenovitých proudů jističů řady MINIA a přitom neroztříštit celistvý vzhled řady barevnými páčkami. Spolu s laserovým potiskem zabezpečuje nezáměnnost proudové velikosti. Tím předurčuje jističe k použití jako hlavního jističe v elektroměrovém rozváděči.


Klik pro větší náhled!

Způsob signalizace zapnutého či vypnutého stavu jističů a chráničů ovládací pákou je v souladu s normou, je čitelnější, zvyšuje bezpečnost, přitom podtrhuje a sjednocuje vzhled řady MINIA.

Montáž a připojování. Dva parametry, které z velké části určují spokojenost „montážníků“, „rozváděčářů“ i údržbářů. Přístroje řady MINIA lze bez problému montovat na DIN lištu. Jističe, u kterých je předpoklad častějších výměn, jsou dokonce vybaveny dvěma speciálními západkami, které umožňují demontovat jistič vysunutím z řady nahoru či dolů podle potřeby. Taktéž propojování. V praxi používaný způsob řazení, kdy jeden chránič skupinově zabezpečuje ochranu proti nebezpečnému dotyku několika obvodů jištěných jističi, lze realizovat propojením pomocí lišty na spodní svorky sestavy. Samotné jističe lze také propojovat mezi sebou pomocí lišty umístěné na horní svorky. Z toho vyplývá samozřejmě možnost připojení přívodu napájecího napětí na horní či dolní svorky bez jakéhokoli omezení vypínací schopnosti.

Když již hovoříme o montáži, je třeba se zmínit o možnosti náhrady starších modulárních přístrojů OEZ. Vzhledem k tomu, že všechny přístroje MINIA jsou svými rozměry shodné či dokonce menší a je zachován či vylepšen způsob propojení, je odpověď nasnadě.


Klik pro větší náhled!

A jak si vybrat? Nejprve je třeba zdůraznit, že typové značení je velmi podobné. Uveďme na příkladu – LSN ( starý přístroj), LPN ( nový přístroj). Přesto naši technici připravili pro snadnou a bezproblémovou orientaci několik převodních tabulek jak v tištěné, tak i elektronické verzi. Ty jsou třeba, protože řada modulárních přístrojů MINIA je širší a rozsáhlejší, jelikož byla doplněna o mnoho novinek – uveďme alespoň chrániče typu AC, doplnění instalačních stykačů a ucelení ekonomické řady LPE o chybějící proudové rozsahy.


Klik pro větší náhled!

Ačkoli jsou změny rozsáhlé, znamenají pro zákazníka a uživatele jenom pozitiva. Kdo chce znát více, je mu k dispozici nový katalog, připravovaná školení a je třeba zmínit již tradiční Odborné semináře, na kterých nová řada MINIA hraje klíčovou roli. A pokud si novou řadou MINIA chcete prohlédnout celou, zveme Vás do sítí elektrotechnických velkoobchodů. Pokud si vystačíte s virtuální realitou, klikněte na webové stránky www.oez.cz.

Ing. Jiří Hynek, OEZ s.r.o.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933