Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OEZ: Používání přístrojů, které byly v zaplavených oblastech


Document Actions
OEZ: Používání přístrojů, které byly v zaplavených oblastech
Vzhledem k tomu, že většina přístrojů provozovaná v záplavových oblastech není v provedení se zvýšenou klimatickou odolností, mohlo dojít ke snížení izolačních stavů a před uvedením do provozu je nutné jejich ověření.
Komerční sdělení, ze dne: 22.05.2010
reklama


I. Přístroje, u nichž nedošlo k přímému zaplavení

Přístroje, u nichž nedošlo k přímému zaplavení, ale nacházely se v prostoru, kde byla voda, s největší pravděpodobností nemají narušenou svou základní funkci. Vzhledem k tomu, že většina přístrojů provozovaná v záplavových oblastech není v provedení se zvýšenou klimatickou odolností, mohlo dojít ke snížení izolačních stavů a před uvedením do provozu je nutné jejich ověření. Měření izolačních stavů doporučujeme provádět megaohmmetrem s napětím 1000V. Izolační hladina musí být minimálně 2MΩ.

II. Přístroje, u nichž došlo k zaplavení:

1. Kompaktní jističe MCCB a vzduchové jističe ACB

  • a. Jističe typu J21U, BA51, BA511 nelze opravovat, nutno vyměnit.
  • b. Jističe J2UX a J2Z možno zprovoznit na dobu nezbytně nutnou odkrytováním, vyčištěním od bahna, nečistot nejlépe oplachem vodou a vysušením. Po vysušení je nutno, aby přístroj měl izolační stav minimálně 2MΩOηµψ. Protože nelze zaručit správnou funkci nadproudové spouště ani funkci při zkratu, je nutno tento jistič považovat pouze za spínač a po odeznění stavu nouze vyměnit za nový. U jističů J2Z je nutno odpojit elektronickou spoušť a zkratovat vývody z měřících traf, aby nedošlo k jejich zničení.
  • c. Jističe Modeion (BC160, BD250, BH630, BL1000, BL1600) možno zprovoznit na dobu nezbytně nutnou jako spínač za použití zaslepovacího bloku odpínače, vyčištěním od bahna, nečistot nejlépe oplachem vodou a vysušením. Po vysušení je nutno, aby přístroj měl izolační stav minimálně 2MΩOηµψ. Elektronické spouště nelze opravovat! Protože nelze zaručit správnou funkci, je nutno po odeznění stavu nouze jistič vyměnit za nový.
  • d. Jističe AR zprovozňovat po dohodě se servisem OEZ.
  • e. Jističe ARION a ARION WL možno zprovoznit na dobu nezbytně nutnou odkrytováním, vyčištěním od bahna, nečistot nejlépe oplachem vodou a vysušením. Po vysušení je nutno, aby přístroj měl izolační stav minimálně 2MΩ. Protože nelze zaručit správnou funkci nadproudové spouště ani funkci při zkratu, je nutno tento jistič považovat pouze za spínač a po odeznění stavu nouze vyměnit za nový.

2. Přístroje pro domovní rozvody (Modulární přístroje, rozvodnice)

  • a. Konvenční přístroje (malé jističe, proudové chrániče, spouštěče motoru, spínače, tlačítka, stykače) nelze po zaplavení nadále používat. Je nutno je vyměnit za nové.

    Tyto přístroje jsou v nerozebíratelném provedení, nelze je spolehlivě vyčistit a vysušit. I když je spínací mechanismus funkční a přístroje převádějí elektrický proud, případné vypínání nemusí být spolehlivé a zejména bezpečnostní parametry (izolační stavy, výdržné napětí) nejsou zaručeny.
  • b. Elektronické přístroje (relé, zdroje, spínací hodiny, světelná návěstí) nelze po zaplavení nadále používat. Je nutno je vyměnit za nové.

    Tyto přístroje jsou v nerozebíratelném provedení, nelze je spolehlivě vyčistit a vysušit. Případné zbytkové nečistoty na deskách plošných spojů mohou i po vysušení kdykoli způsobit svodové proudy ovlivňující spolehlivou funkci přístrojů.
  • c. Svodiče přepětí nelze po zaplavení nadále používat. Je nutno je odmontovat a co nejdříve nahradit novými. Po přechodnou dobu je možno příslušné elektrické obvody provozovat bez instalovaných svodičů přepětí s vědomím, že je nefunkční ochrana proti přepětí.

    Svodiče přepětí jsou v nerozebíratelném provedení, nelze je spolehlivě vyčistit a vysušit. Ani tzv. uzavřená jiskřiště nejsou hermeticky uzavřena a chráněna před vniknutím vody. Případné zbytkové nečistoty na izolačních materiálech mezi elektrodami mohou i po vysušení způsobit zvýšení svodových proudů od pracovních vodičů k zemi, což by se projevilo jako vadné izolační stavy. Ve zvlášť nepříznivých případech by mohlo dojít až k přehřátí či vznícení izolačních materiálů.
  • d. Plastové rozvaděče a kryty (ORO, COMBI, ECO, kryty CX a KJ , kryty SI-SM1) je možné opětovně použít po demontování všech přístrojů i připojovacích svorkových bloků, po vyčištění (proudem vody, pokud je to možné) a po vysušení.
  • e. Propojovací lišty, rozbočovací můstky, svorkové bloky plastových rozvaděčů je možné dočasně zprovoznit na dobu nezbytně nutnou. Musí předtím být vždy rozebrány, oddělené izolační a vodivé části musí být důkladně očištěny a vysušeny. Po zpětném sestavení ověřit izolační odpor (2MΩ) mezi vodivými částmi různého potenciálu. Jakmile to bude možné, doporučujeme i tyto propojovací prvky vyměnit za nové.
  • f. Tlakové a plovákové spínače je možné dočasně zprovoznit na dobu nezbytně nutnou. Musí předtím být vždy odkrytovány, důkladně očištěny a vysušeny. Musí být odzkoušena pohyblivost mechanismu, a pokud je to možné i změřena hodnota zapínacího a vypínacího tlaku. Před použitím nutno ověřit izolační odpor mezi jednotlivými fázemi i mezi rozpojenými svorkami (2MΩ). Co nejdříve je nutné přístroje vyměnit za nové.

    I když tlakové a plovákové spínače jsou uzpůsobeny pro provoz ve vlhkém prostředí, nejsou chráněny proti přímému zaplavení. Až po delším čase se může projevit postupná koroze ocelových dílců mechanismu, která může způsobit nesprávnou funkci.

3. Pojistky a pojistkové přístroje

  • a. Pojistkové spodky všech typů, lišty FR, L00, odpínače FH, LTL, ST4, FD, SL, odpojovače OPT, pojistková držadla, pojistkové propojky

    Po důkladném vyčištění a odstranění případných nánosů nečistot (nejlépe vymytím tlakovou vodou) a následném dobrém vysušení je předpoklad možnosti jejich dalšího použití. Před uvedením do provozu je vždy nutné prověřit izolační stav přístroje (min. 2MΩ).
  • b. Odpínače válcových pojistek OPV a odpojovače OPF nelze nadále používat. Je nutno vyměnit za
    nové.
  • c. Pojistkové vložky – při uvádění zaplavených rozvaděčů do provozu je pro urychlení vhodné vyměnit pojistkové vložky za nové. Zaplavené pojistkové vložky, pokud není smyt potisk (u glazovaných pouzder), lze po důkladném omytí vysušit v tepelné komoře teplotou asi 120°C (max 150°C !!). K vysušení touto teplotou je zapotřebí asi 2 hod. Po vysušení může zůstat určitá nespolehlivost ukazatele stavu. Pojistkové vložky starších typů (např. PR nebo PH) nedoporučujeme vysušovat a nadále používat vzhledem k jejich zastaralosti a možné značné vyčerpanosti jejich životnosti.

Upozornění:

Výše uvedeným vyjádřením nepřebírá fa. OEZ s.r.o. odpovědnost za případné škody vzniklé v důsledku provozování výše uvedených elektrických přístrojů a zařízení dotčených záplavami.

Ing. Jiří Lipenský, vedoucí úseku Produktový management, výzkum a vývoj


 

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933