Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OEZ: Nový výpočtový program Prozik


Document Actions
OEZ: Nový výpočtový program Prozik
Ochranu proti škodám, které může způsobit blesk, lidé řeší již mnoho let. Chránit sebe i svůj majetek je přirozené. Vyhláška o technických požadavcích na stavby č. 268/2009 nejen uvažuje prevenci proti škodám způsobeným úderem blesku, ale dokonce stanovuje povinnost provést výpočet řízení rizika u všech staveb, kde by mohl blesk mimo jiné způsobit ohrožení života nebo zdraví osob. Znáte výpočtový program OEZ s názvem PROZIK?
Komerční sdělení, ze dne: 9.07.2012

 

Ochranu proti škodám, které může způsobit blesk, lidé řeší již mnoho let. Chránit sebe i svůj majetek je přirozené. Vyhláška o technických požadavcích na stavby č. 268/2009 nejen uvažuje prevenci proti škodám způsobeným úderem blesku, ale dokonce stanovuje povinnost provést výpočet řízení rizika u všech staveb, kde by mohl blesk mimo jiné způsobit ohrožení života nebo zdraví osob. Tento výpočet musí být proveden podle nového souboru norem ČSN EN 62305, konkrétně části druhé. Numerický výpočet podle výše jmenované normy je poměrně rozsáhlý, a tak OEZ vytvořil program, který tento výpočet podstatně urychlí. Výstupem programu je textový soubor obsahující výpis nastavených hodnot, zhodnocení výsledků a návrh konkrétního řešení ochrany. Tento výstup je použitelný jako příloha celkového projektu elektro. V tomto článku Vás seznámíme s ovládáním programu a následně s principem zadávání dat a vyhodnocení výsledků nového programu na výpočet rizik Prozik.

Obsluha programu
Po spuštění výpočtového programu Prozik se dostáváme na úvodní kartu s informacemi o projektu.


Obrázek 1 Úvodní karta programu

Jednotlivá pole postupně vyplníme a poté přejdeme na další kartu pomocí tlačítka vpravo dole "Pokračovat". V průběhu zadávání dat je třeba vyplnit několik takových karet. Jsou na nich především informace o chráněné stavbě, připojených inženýrských sítích a použitých elektrických zařízeních. Pokud je třeba se vrátit zpět k již vyplněným údajům, použijeme tlačítko "Zpět". Mezi jednotlivými kartami je zároveň možné se přepínat kliknutím na příslušné záložky (dole).

Hlavní menu je standardní. V menu "Soubor" nalezneme základní příkazy pro správu souborů. Lze založit nový projekt, otevřít již uložený (rozpracovaný) projekt nebo načíst jednu ze čtyř případových studií z ČSN EN 62305-2. Dále lze projekt a nebo jeho výstup uložit, případně program ukončit.

V menu "Nápověda" nalezneme na první pozici v menu možnost "Nápověda zapnuta". V tomto stavu se po kliknutí na určitou oblast na kartách zobrazí nápověda odpovídající danému tématu. Program nabízí i další formu nápovědy. Zastavíme-li kurzor myši nad některou z oblastí, zobrazí se po několika vteřinách krátký vysvětlující text. Obě tyto nápovědy lze v menu vypnout.

Zadání informací potřebných k provedení výpočtu
Pro korektní výpočet je nutné informace o chráněné stavbě, inženýrských sítích k ní připojených, vnitřních systémech a další. Podrobný příklad je zpracován ve Sborníku k seminářům OEZ 2012.

Základní data o chráněné stavbě
Riziko ztrát způsobených úderem blesku závisí na počtu nebezpečných událostí, pravděpodobnosti, že nebezpečná událost způsobí ztrátu, a velikosti dané ztráty. Na kartách "Základní data o chráněné stavbě", "Inženýrské sítě" a "Vnitřní zařízení" zadáváme postupně potřebné informace.

Zóny – charakteristiky vnitřních systémů
Co je to zóna? Každou stavbu můžeme rozdělit na zóny. Jsou to části stavby, které vykazují homogenní parametry. Stavbu můžeme uvažovat jako jedinou zónu nebo ji rozdělit na více zón. Rozdělením na zóny je výsledek přesnější a ve většině případů dochází je snížení vypočteného rizika.

Výsledky
Po vyplnění všech potřebných údajů můžeme přejít k vyhodnocení výsledků. Na kartě "Vypočtené hodnoty" jsou zobrazena jednotlivá rizika a jejich součásti. V horní části je možné zaškrtnutím příslušného políčka zapnout i zobrazení informací o počtu nebezpečných událostí, pravděpodobnostech škod nebo následných ztrátách. Implicitně je nastaveno zobrazení celkových hodnot. Je však možné hodnoty zobrazit i pro jednotlivé zóny.

Vyhodnocení výsledků
Pokud některé z rizik překračuje přípustné hodnoty, je zobrazeno červenou barvou. V takovém případě musí být provedeny takové změny parametrů, které vedou ke snížení rizika pod stanovenou mez.


Obrázek 2 Karta vypočítaných hodnot

Z tabulky je zřejmé, že nejvíce zvyšuje riziko součást rizika Rv, která souvisí s úderem blesku do vedení. Klepnutím na pole "Rv" se rozbalí seznam parametrů, které ovlivňují danou část rizika. Jednotlivé řádky fungují jako odkaz na konkrétní kartu, kde se daný parametr nastavuje.

V prvním kroku se tedy pokusíme snížit celkové riziko instalováním SPD na vstup služeb (karta "Vnitřní zařízení" – oddíl "Použitá koordinovaná ochrana").


Obrázek 3 Tabulka součástí rizika

Evidentně instalace přepěťových ochran snížila součást rizika RV a tím i výsledné riziko. Stavba je tedy dostatečně chráněna proti škodám způsobeným údery blesku.

Výstup programu
Tyto výsledky jsou společně se všemi informacemi o zadaných parametrech součástí textového výstupu, který je možné použít jako přílohu elektro projektu. Výstup obsahuje i konkrétní návrh typu přepěťové ochrany pro nn sítě.


Obrázek 4 Údaje ke konkrétnímu typu rizika


Obrázek 5 Program Prozik byl představen na sérii seminářů OEZ 2012; od dubna 2012 je k dispozici uživatelům na webových stránkách OEZ


Obrázek 6 Výsledky výpočtu

Provádět analýzu rizik je u nových projektů povinné. Připravili jsme pro Vás program, který Vám pomůže splnit tuto povinnost za relativně krátkou dobu. Další projekt může být pouze určitou obměnou již existujícího projektu. V takovém případě může celý výpočet zabrat cca 10 minut včetně tisku závěrečné zprávy.

Program Prozik lze stáhnout z webových stránek OEZ od dubna 2012.

 

Článek vyšel také v časopise ELEKTRO 4/2012

 

Aktuální papírový katalog produktů OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933