Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

OEZ: Novinky ve spínacích přístrojích Minia


Document Actions
OEZ: Novinky ve spínacích přístrojích Minia
Spínání elektrických obvodů je běžnou praxí. Vzrůstají ale požadavky na inteligenci přístrojů, které elektrické obvody spínají. Sortiment spínacích přístrojů společnosti OEZ byl rozšířen a doplněn o v praxi užitečná provedení. Tento článek je určen k získání zevrubného přehledu o sortimentu spínacích přístrojů Minia s ohledem na použití v různých aplikacích.
Komerční sdělení, ze dne: 28.08.2015


Spínací přístroje Minia spínají zejména na základě vzdáleného podnětu nebo programu. Rozdělit je můžeme do pěti skupin:
  • Instalační stykače a relé RSI, RPI
  • Impulzní paměťová relé MIG, MIR
  • Časová relé MCR
  • Monitorovací, hladinová a teplotní relé
  • Spínací hodiny MA

Instalační stykače RSI a instalační relé RPI
Instalační stykače a relé slouží ke spínání elektrických obvodů přivedením ovládacího napětí na cívku přístroje.


Instalační stykače RSI jsou schopné spínat vysoké výkony nejen v kategorii užití AC-1 (Ith až 63A na jeden kontakt), ale i v ostatních kategoriích užití. Díky vysokému spínanému výkonu je třeba, aby kontakty spínaly spolehlivě, což je vykoupeno zřetelným cvaknutím při sepnutí.

Instalační relé RPI jsou naopak schopná spínat bezhlučně, avšak na úkor spínaného výkonu, který ani zdaleka nedosahuje hodnot pro instalační stykače (do 16A pro AC-1).

Při použití přístrojů v jiné kategorii užití než AC-1 musí být hodnoty jmenovitých proudů jak instalačních stykačů, tak i instalačních relé redukovány.

Impulzní paměťová relé MIG, MIR
Impulzní paměťová relé slouží ke spínání elektrických obvodů přivedením impulzu na cívku přístroje. Relé si pamatuje stav i během výpadku napájení.


Ve stávajícím sortimentu OEZ jsou impulzní paměťová relé již zastoupena provedením MIR-16-001-A230. Jsou to elektronická relé, která umožňují spínat pouze nižší výkony.

Novinkou jsou mechanická provedení impulzních paměťových relé MIG. Výkonově jsou porovnatelná s instalačními stykači. Umožňují tedy spínat proudy až 63A na jeden kontakt přístroje.

Mezi další výhody patří například manuální ovládání z čela přístroje, které zároveň slouží jako ukazatel stavu kontaktů, a vypínač napájení cívky, který ve vypnutém stavu blokuje přepnutí relé.

Časové relé MCR
Multifunkční časová relé a taktovací relé slouží ke spínání elektrických obvodů po přivedení ovládacího napětí nebo stisku tlačítka. Spínání probíhá podle nastavené funkce, která může být buď monostabilní nebo astabilní.



Monitorovací, hladinová a teplotní relé MMR

Relé pomocí sond měří danou fyzikální veličinu a spínají výstupní kontakty na základě naměřených hodnot.

Monitorovací relé napětí MMR-U3 a MMR-X3
monitorují elektrické napětí v síti a podle nastavených úrovní reagují na chybu přepnutím výstupního kontaktu. Základní provedení MMR-U3 jsou určena pro hlídání nadpětí (225÷265V), podpětí (180÷220V) a výpadku fází.


Rozšířená provedení MMR-X3-001-A230 umožňují hlídat nadpětí (225÷265V), podpětí (180÷220V), výpadek fází, sled fází a asymetrii.

Funkce hlídání nadpětí, podpětí a výpadků fází jsou shodné s provedením MMR-U3-001-A230 včetně indikace LED.

Hladinová relé MMR-HL
se používají k hlídání úrovně vodivé kapaliny v nádobě.


Lze je použít ve dvou režimech:
  • Odčerpávání kapaliny
  • Dočerpávání kapaliny

Teplotní relé MMR-T1
slouží výhradně k monitorování teploty vinutí motoru prostřednictvím sond zabudovaných v motoru.


Teplotní relé MMR-T2 plní funkci dvojitého termostatu. Přístroj pomocí termistorových sond monitoruje dvě nezávislé teploty a spíná dva nezávislé výstupní kontakty. Každá teplota odpovídá jednomu kontaktu.


Výhodou je široký rozsah teplot v rámci jednoho provedení přístroje (-25÷95°C).

Provedení MMR-TD jsou diferenciální termostaty. Přístroje monitorují jednu nebo dvě teploty a na základě nastavené funkce zapínají výstupní kontakty.

Obě provedení MMR-T2 a MMR-TD jsou dodávány včetně dvou sond o délce 3m.


Spínací hodiny
Spínací hodiny spínají výstupní kontakty na základě uživatelem zadaného programu.


Sortiment spínacích hodin jsme rozšířili o ekonomická provedení a provedení Astro. Definujeme tři podskupiny:
  • Standardní MAN
  • Ekonomické MAE
  • Astro MAA
Standardní provedení spínacích hodin MAN je přímou náhradou původních provedení MAP a MAR podle následujícího klíče:
  • MAP-16-100-A230-MINI     >     MAN-A16-100-A230-MINI
  • MAP-16-001-A230     >     MAN-A16-001-A230
  • MAR-16-001-A230     >     MAN-D16-001-A230
  • MAR-16-002-A230     >     MAN-D16-002-A230

Kdo hledá úsporu prostředků, nalezne ji v ekonomických provedeních spínacích hodin MAE. Analogová provedení (MAE-A) nejsou vybavena baterií. Při výpadku napětí nedokážou udržet reálný čas. Digitální provedení (MAE-D) sice baterii mají, nedisponují ale možností nastavení jazyka menu, které je defaultně v anglickém jazyce.

Astro provedení spínacích hodin MAA je třetí skupinou spínacích hodin. Obsahují funkci Astro, která umožňuje spínat kontakty na základě vypočtené polohy slunce, kterou hodiny stanovují ze zadaných souřadnic GPS. V návodu k použití jsou uvedena města na území ČR a SK včetně souřadnic GPS.

Aktuální papírový katalog produktů OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933